Гостьова лекція директора ТОВ «УКРАГРОХІМТРЕЙД» для студентів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.

19 листопада 2023 року

  15 листопада 2023 року на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології для магістрів спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» з дисципліни «Знезараження сільськогосподарської продукції» пройшла гостьова лекція, яку провів представник Ради роботодавців факультету Денис Середняк — директор ТОВ «УКРАГРОХІМТРЕЙД», засновник ТОВ «PROPECS», який співпрацює з факультетом понад 10 років.


  На сьогодні ТОВ «УКРАГРОХІМТРЕЙД» — лідируюча компанія на ринку послуг з інтегрованого контролю шкідників. Студентам цікаво було дізнатись про компанію, яка працює на ринку України з 2015 року та успішно здійснює свою діяльність під торговою маркою «PROPECS». Компанія надає послуги у сфері Pest Management, впроваджуючи ефективну систему захисту від шкідників на харчових, аграрних, торговельних, фармацевтичних підприємствах, а також на об’єктах готельно-ресторанного господарства.
  Магістри суттєво збагатили свої знання щодо таких комплексів захисних заходів як дезінфекція, дезінсекція та фумігація. Денис Петрович звернув увагу магістрів на основні механічні засоби, які використовуються для дезінсекційних робіт: електричні прилади (або інсектицидні лампи) для вилову літаючих комах (дані прилади відрізняються між собою зручним дизайном, різним спектром та радіусом дії, наявністю липкого або феромонного екрану); липкі феромонні пастки для відлову як повзаючих так і літаючих комах (дані пастки відрізняються різним складом феромону з метою постійного моніторингу або відлову комах за їх певним видовим складом); механічні пастки для вилову комах, які використовуються за допомогою застосування методу харчових принад (що є доволі зручним та економічно ефективним рішенням).

 
  Студенти поцікавилися ефективністю обробок хімічними та біологічними методами. Хімічні методи включають застосування отруйних для комах та кліщів хімічних речовин, зокрема використання акарицидів та інсектицидів широкого спектра дії. Інсектицидні препарати поділяються на різні групи за характером дії: контактні — проникають крізь зовнішні покриви комах, кишкові — потрапляння інсектициду через органи травлення та інсектициди фумігантної дії — проникають через органи дихальної системи комах. Серед біологічних засобів активно використовуються репеленти рослинного походження в залежності від видового складу шкідливих комах.

 

 

  Магістри ставили питання про комплекс дезінсекційних заходів, спрямованих на знищення шкідливих організмів за допомогою застосування фумігантних речовин, які знаходяться в газоподібному стані. Отримали змістовну відповідь від спікера про фумігацію, що залишається одним з найефективніших методів дезінсекції, враховуючи дифузійні властивості газоподібних речовин. Будь-які об’єкти зберігання зернових (елеватори, складські приміщення), транзитні об’єкти при транспортуванні (контейнери, трюми суден, вагони та ін.) підлягають фумігації при виявленні небезпечних шкідників, зокрема комах та кліщів. На підприємствах харчової промисловості (виробничі лінії, тара та продукція, сировина та її похідні) також досить часто виникає необхідність фумігації.

 

  Між директором компанії та студентами факультету виник жвавий діалог. Магістри задавали питання щодо невідповідностей при зберіганні продукції, варіантів подальшого використання та утилізації невідповідної продукції. Денис Петрович дав на всі питання вичерпні відповіді. Наприкінці лекції Денис Середняк звернув увагу магістрів на можливість тісної співпраці та залучення студентів до проходження виробничої практики, а також працевлаштування.
  Щиро дякуємо Денису Середняку за дуже цікаву та змістовну лекцію!

 

Доцент кафедри ентомології, інтегрованого захисту
та карантину рослин Ольга Дмитрієва

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook