У Центрі інноваційних технологій сталого свинарства факультету тваринництва та водних біоресурсів відбувся перший міжнародний науковий захід

20 листопада 2023, 13:27

 Факультет тваринництва та водних біоресурсів активно розвиває науково-дослідні зв’язки з провідними закладами вищої освіти європейського регіону.

  Одним із аспектів міжнародної діяльності факультету є реалізація грантового проекту Erasmus+ «Sustainable Livestock Production and Animal Welfare (стале тваринництво та благополуччя тварин)». В рамках проекту на кафедрі технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві було створено підрозділ навчання протягом життя – Центр інноваційних технологій сталого свинарства, як майданчик перетину інтересів запиту сучасної науки, закладів вищої та перед вищої освіти, науково-дослідних інститутів та виробничого сектору. На базі Центу заплановано проведення освітніх, наукових, дослідних, практично-виробничих та просвітницьких заходів з метою розвитку потенціалу вітчизняної освіти та науки, а також зміцнення позицій галузі тваринництва у сфері сталого розвитку.
  Першим заходом на базі новоствореного Центру став міжнародний вебінар «Sustainable Livestock Production and Animal Welfare: Meat Biochemistry in Relation to Animals stress». Головним спікером заходу на запрошення факультету стала асоційований професор Шведського університету сільськогосподарських наук, фахівець із зовнішнього співробітництва з питань якості продуктів харчування, координатор дослідницьких шкіл «Фокус на продуктах харчування і біоматеріалах» і «LiFT» («Технології майбутнього для виробництва продуктів харчування») Галія Замарацька.
 
 
 
  На першому заході Центу були присутні понад 100 учасників, серед яких були присутні студенти, молоді вчені та викладачі університетів та інститутів України, Швеції, Молдови та Казахстану. Приємним стало зацікавленість закладів перед вищої освіти у даному заходу, адже слід відмітити присутність представників двадцяти коледжів, а саме ВСП «Василівський фаховий коледж Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного», ВСП «Старобільський фаховий коледж Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля», ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України», ВСП «Новомосковський фаховий коледж Дніпровського державного аграрно-економічного університету», ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України», ВСП «Технолого-економічний фаховий коледж БНАУ», ВСП «Хомутецький фаховий коледж ПДАУ», ВСП «Кам'янець-Подільський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет», ВСП «Чернятинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету», та інші. Таким чином на базі Центру інноваційних технологій сталого свинарства було об’єднано учасників з півночі на південь та зі сходу на захід України, що є надзвичайно важливою складовою у складний для нашої країни час.
 
 
  Для всіх учасників заходу було цікаво прослухати ключові аспекти дії короткотривалого та довготривалого стресу на якість м’яса. Адже з розвитком технології виробництва продукції тваринництва та максимальному розкритті біологічного потенціалу тварини досягає максимуму і її стресочутливість, що призводить до ряду негативних наслідків, в тому числі – вад м’яса.
 
 
 
 
 
 
  Одним із завдань Центру інноваційних технологій сталого свинарства є адаптація вітчизняного освітнього простору до сприйняття фахової інформації англійською мовою, адже проведення міжнародних заходів у яких залучені представники різних регіонів світу можливе лише на засадах загальноприйнятої оптимізації мовного середовища. Для виконання цього завдання організатори заходів використовують роз’яснення ключових аспектів теми українською мовою, а також застосовують методику «перевернутого класу», для ознайомлення з матеріалами до початку заходу, за підготовки учасниками питань для обговорення.
  Після проведення заходу організаторами проведено опитування учасників, для виявлення актуальної даного виду діяльності та виявлення можливих помилок і усунення їх в подальшому.
 
 
  Опитування пройшли 89 учасників, з яких 92 % оцінили проведення заходу як дуже добре, а 6,7 % – посередньо, проте 1,2 % – негативно. Понад 90 % учасників бажають приймати участь у подальших заходах.
 
 
  Крім того, більшість учасників на запитання в якій формі вони бажають прийняти участь у майбутніх заходах обрали он лайн присутність – 77, 5 %, при цьому 18% проголосували за змішану.
 
 
  Усі учасники заходу отримали сертифікат про участь та залишили позитивні відгуки про якість проведення. Ми вдячні прекрасному лектору, професору Галії Замарацькій за постійну підтримку Національного університету біоресурсів та природокористування України, адже від початку поточного року у спільній взаємодії зі Шведським університетом сільськогосподарських наук було реалізовано вісім міжнародних наукових заходів, що відкрило шлях до нових горизонтів у здобутках наукової ниви. З вірою у майбутнє України будуємо стабільний розвиток теперішнього.
 
Грищенко Наталія,
доцент кафедри технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook