Експедиція студентів спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» на Екологічну дослідницьку станцію «Глибокі Балики».

20 листопада 2023, 12:00

  2-4 листопада 2023 року під час виконання експериментальної частини дипломної роботи, студенти спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» Крістіна Ганищенко та Богдан Слівінський здійснили експедицію на Екологічну дослідницьку станцію «Глибокі Балики».
  Екологічна дослідницька станція «Глибокі Балики» — це майданчик для наукової роботи біологів, екологів, краєзнавців та інших дослідників. Науковий та освітній центр, який знаходиться під Ржищевом Київської області, займається дослідженнями місцевих екосистем, а також розробкою та впровадженням передових екологічних рішень. Мета станції: напрацювання фактичних знань про біорізноманіття кожного конкретного адміністративного регіону України, адже без детальних знань про біорізноманіття неможливо адекватно охороняти природу та вести господарську діяльність.


  «Повернулася з неймовірної експедиції! На екобазі я познайомилася з орнітологами та ветеринарами з Харкова, а також з туристом, який розробляв цікавий маршрут Україною для підписників з-за кордону. Зранку всі розбігалися по своїм справам, досліджуючи птахів та гризунів, а ввечері за смачною вечерею, обговорювали продуктивний день, ділилися досвідом та знаходили спільні цілі. Орнітологи подзьобані дятлами, покусані кажанами, я майже покусана жовтогорлою мишею, ветеринари з пробірками зразків крові різних видів тварин, втомлені, але повні гарних емоцій відправилися додому, продовжувати роботу. Ми з командою вивчали різноманітність та чисельність дрібних ссавців Ржищівських агроценозів. Хоч вже і холодно, проте результати вражають!»,згадує Крістіна Ганищенко.


  Робота студентів була присвячена виявленню гризунів в природних і сільськогосподарських ландшафтах. Під час експедиції вони проводили моніторинг гризунів за допомогою пасток Геро. Їх встановлювали для визначення видового складу та чисельності гризунів. Відновлених тваринок зважували, вимірювали, визначали видову приналежність. Отримані дані порівнювали для різних локацій.

 

 


  «Екостанція знаходиться в чудовому місті, це, так би мовити "Ржищевські Карпати" — жовтневий ліс, гори, річка...саме так виглядає рай для підкорених природою! На станції є зал, де багато цікавих книг різних напрямків біології, настільні ігри, мікроскопи, штативи для фіксування досліджень, гарні плакати місцевості, а також місцевої флори й фауни. Зручний стіл, стільці, проєктор, дошка для зборів команди, для презентацій та конференцій. Мене переповнюють неймовірні емоції від поїздки!»,ділиться Крістіна Ганищенко.
  Після повернення до столиці, студенти продовжили дослідження гризунів в стінах Київського зоопарку, де вивчали біохімічні зміни в крові Європейського хом’яка, який занесений до Червоної книги України.
  Для студентів кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин наукова експедиція стала надзвичайно пізнавальною, цікавою та інформативною, адже отримані дані вони будуть використовувати для написання бакалаврської дипломної роботи.


  Студенти висловлюють подяку своєму дипломному керівнику, доценту Лесі Бондаревій та науковому співробітнику Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України Михайлу Русіну за організацію подорожі! 

Наталія Батрак

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook