Представлення результатів досліджень магістрами-учасниками проєкту ECOTWINS

20 листопада 2023 року
Представлення результатів досліджень магістрами+учасниками проєкту ECOTWINS
В рамках проєкту ECOTWINS 17 листопада 2023 відбулися передзахисти магістерських кваліфікаційних робіт, що містили дані, отримані в польовому досліді 2023 року. Заслуховували три доповіді на англійській мові від студентів, що брали безпосередню участь у виконанні проєкту.
Головна мета проєкту – підвищити кваліфікацію науковців з НУБіП для покращення конкурентоспроможності в Європейському дослідному просторі. Підготовка магістрів, їх академічна мобільність та всебічний розвиток при підготовці кваліфікаційної роботи є тими складовими, що дозволяють поповнювати наукові кадри «молодою кров’ю», тому заслуховування результатів цієї підготовки є важливим кроком перед наступною планкою – захистом дипломних робіт.
Оксана Тонха – керівник проекту побажала успіхів магістрам та розпочала засідання за участю вчених із НУБіП та країн учасників проєкту.
Окрім магістрів – учасників проєкту та їх наукових керівників основні результати заслухали та обговорили Jean Yong (SLU, Швеція) та Sahar Azarkamand (ESCI, Іспанія).
Перша доповідь Ярослава Сергієнка за темою: Evaluation of the productivity of combined barley and pea crops and soil conditions under different elements of treatment technology (Оцінка продуктивності сумісних посівів ячменю та гороху і ґрунтових умов за застосування різних елементів технологій вирощування) детально окреслила масштаб досліду та обсяг робіт, який виконала команда НУБіП під керівництвом Оксани Тонхи за цей рік. Оскільки кількість варіантів досліду становила 36, то в трикратній повторності слід було відбирати зразки з 108 ділянок, тому всі магістри взяли невеликий пласт для самостійного опрацювання.
Магістр Ярослав Сергієнко представив основні результати, що стосувалися безпосередньо досліджень розвитку культур, динаміку накопичення сухої речовини  та особливостей формування їх урожайності. Об’єктом досліджень були сумісні посіви ячменю та гороху, а предметом – продуктивність цих посівів за обробки біостимулянтами, або їх внесення в грунт. Особливістю досліджень є те, що оцінку продуктивності посівів проводили як окремо по культурі, та і в сумі в загальному, що дозволяє встановити реакцію кожного компоненту посіву на внесення біостимулянтів. Ярослав свою доповідь наведенням економічного ефекту від використання біостимулянтів, і основною тезою була необхідність подальших досліджень, бо біостимулянти, що вносяться в грунт мають пролонгований ефект, тому їх вартість слід переносити на всі культури сівозміни.
Лілія Жук виступила з наступною доповіддю: Formation of pea productivity with the use of biostimulants (Формування продуктивності гороху за застосування біостимуляторів), що фокусувалася вже на монопосівах гороху. Окрім виконання досліджень в Україні, Лілія відвідувала полігон в Данії, та виконувала частину своїх досліджень у Університеті Копенгагена під керівництвом Bhim Bahadur Ghaley. Магістерська робота фокусувалася на зміні показників доступних елементів живлення в грунті в ході вегетації гороху та внесенні біостимулянтів. Оскільки рослина в ході своєї вегетації споживає доступні форми азоту, фосфору та калію, то закономірним є їх зменшення. З іншої сторони грунт є живим середовищем, а недоступні форми можуть переходити в доступні внаслідок діяльності мікробіоти грунту, яка розвивається в ризосфері культурних рослин.
JeanYong зазначив, щопідсилити роботу могли б результати визначення вмісту азоту в надземній масі, що дозволило б сформувати повну картину. Здобувачі прийняли цю пораду, та обов’язково врахують це в наступному етапі своєї роботи.
З завершальною доповіддю виступив Євген Шаховал, який представив результати свого магістерського дослідження Evaluation of the soil nutritient regime and nutrition of intercrops of barley and peas with the use of biostimulants. Об’єктом цієї роботи була зміна pH грунту та вмісту доступних форм елементів живлення від внесення біостимулянтів та вегетації сумісних посівів.
Sahar Azarkamand виявила цікавість до представлених результатів економічної ефективності вирощування сумісних посівів залежно від внесення біостимулянтів. Економічна сторона технології вирощування також показує ефективність від використання біостимулянтів, а різниця у формуванні витрат та собівартості продукції дає яскраве розуміння доцільності їх використання в різних регіонах світу. Подібні тези висловив JeanYong, оскільки для надання рекомендації результати слід перевіряти в різних регіонах та в кількаразовій повторності.
Передзахист основних положень магістерських робіт пройшов успішно, та виявився для учасників цікавим та інтригуючим досвідом. Бажаємо успіхів на захисті магістерських робіт перед екзаменаційною комісією НУБіП!
 
Богдан Мазуренко, PhD,
виконавець проекту ECOTWINS, асистент кафедри рослинництва 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook