Підбиваючи підсумки XVI Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції «Проблеми юридичної науки очима молодих науковців»: понад 100 учасників з 20 освітніх закладів України!

19 листопада 2023, 14:18
     16 листопада 2023 року кафедра теорії та історії держави і права провела чергову ХVІ Всеукраїнську науково-практичну онлайн-конференцію «Проблеми юридичної науки очима молодих науковців» для здобувачів фахової передвищої освіти та першого (бакалаврського), другого (магістерського), третього (аспірантського) рівнів вищої освіти. Попри усі внутрішні і зовнішні виклики, які стоять сьогодні перед нашою Вітчизною, було подано понад 100 заявок від студентів, магістрів та аспірантів з бажанням взяти участь в даному науковому заході (програма конференції – 2023).
  Зважаючи на воєнний стан, потенційні повітряні тривоги та інші кризисні ситуації уже в реєстраційній формі майбутнім учасникам було надано можливість висловити своє прагнення виступити і представити результати своїх наукових пошуків. Зважаючи на відповідь «Так», було сформовано чіткий проспект роботи конференції із зазначенням черговості виступів за спорідненою тематикою та можливістю взяти участь у дискусії (проспект конференції).
  З вітальним словом перед юними дослідниками виступила пані декан юридичного факультету Олена Яра, яка подякувала присутнім за виявлений інтерес до заходу та побажала успішного наукового дискурсу. Модерувала захід я, завідувачка кафедри теорії та історії держави і права Віра Качур.
  Першу сесію доповідей розпочав магістр 1 року навчання кафедри правознавства Полтавського університету економіки і торгівлі Сергій Репов із наукової доповіді про значення правової доктрини у податковому праві України. Його доповідь була єдиною, яка відрізнялася тематично від усіх інших у цій сесії. Адже потім ми заслухали доповіді з екологічного («Сучасні проблеми кодифікації екологічного законодавства Ярослава Ямкового), природоресурсного («Проблеми використання водних ресурсів Житомирщини та шляхи їх вирішення» Богдана КіндзерськогоБердичівський фаховий коледж промисловості, економіки та права) та земельного права (дві від представниць Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександри Чечет «Проблеми реалізації переважного права у відносинах користування земель» та Соломії Орленко «Сучасний стан та перспективи розвитку земельних правовідносин в період відбудови України», а також магістра права 2 року навчання Волинського національного університету імені Лесі Українки Нікіти Колесниченка «Особливості спадкування земельної частки (паю)»). Підбиваючи підсумки роботи 1 сесії я відзначила певну присутність міждисциплінарного підходу у студентських доповідях, особливо в контексті Концепції сталого розвитку «економіка – екологія – людина».
  За погодженням з учасниками було вирішено не перериватися на перерву, оскільки відсутність повітряних тривог ніби натякала максимально використати ці хвилини і години. Тож ми одразу перейшли до заслуховування доповідей учасників 2 і 3 сесій. Студентка 3 курсу земельно-правового відділення ВСП «РФК НУБіП України» Єлизавета Василець провела присутніх територією Рівненської області і познайомила учасників заходу із містами, де в XIV-XVI було впроваджено Магдебурзьке право. Вікторія Йосак, студентка 1 курсу юридичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки доповіла про особливості легітимності державної влади у демократичній державі. Представниці 3 і 4 курсів юридичного відділення Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника розкрили правовий режим статус біженця і тимчасового захисту (Таміла Рудак) та «Організаційно-правові засади реформування міжнародних організацій в умовах сучасних викликів та проблем» (Богдана Бундзяк).
  А ось представники 2 курсу юридичного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України торкнулися також не менш болісних тем сьогодення. Так, Даніїл Ржевський розкрив питання геноциду українського народу та проблем його кваліфікації, а в Всеволод Уланський доповів про «Сучасний стан та проблеми співробітництва України з НАТО в сфері сектору безпеки й оборони»).
  На жаль, деякі із доповідачів в силу початку заліково-екзаменаційної сесії не змогли виступити, але результати їх розвідок ми зможемо прочитати у збірнику матеріалів конференції, які уже незабаром будуть опубліковані електронному варіанті на сайті Університету.
  Висловлюємо вдячність усім освітнім закладам України, які відгукнулися на запрошення: Комунальний заклад вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського», юридичне відділення Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, ВСП "РФК Національного університету біоресурсів і природокористування України», Інститут права Львівського державного університету внутрішніх справ, юридичний факультет Волинського національного університету імені Лесі Українки, ФГРЗ ЛНУВМБ імені С. З. Гжицького (м.Львів), факультет аграрного менеджменту Національного університету біоресурсів і природокористування України, Білгород-Дністровський економіко-правовий фаховий коледж Вищого навчального закладу Укоопспілки "Полтавський університет економіки та торгівлі", Університет митної справи та фінансів, відділення «Правознавство» Харківського автомобільно-дорожнього фахового коледжу, юридичний факультет Бердичівського фахового коледжу промисловості, економіки та права (окрема подяка за світлини), факультет адвокатури Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Сумський національний аграрний університет, факультет бізнесу та права Луцького національного технічного університету, Навчально-науковий інститут права Київського національного університет імені Тараса Шевченка, кафедра правознавства Полтавського університету економіки і торгівлі, юридичний факультет ПВНЗ "Буковинський університет», ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Національного університету біоресурсів і природокористування України, Дніпровський транспортно-економічний фаховий коледж.
Хочемо привітати усіх учасників із отриманням електронних сертифікатів, а доповідачів із дипломами І, ІІ і ІІІ ступенів.

Підбиваючи підсумки, приємно усвідомлювати, що в Україні така талановита молодь, з власним критичним поглядом на правові проблеми та процеси. Висловлюємо сподівання на подальшу співпрацю і до нових зустрічей!  

Віра Качур,

завідувачка кафедри теорії та історії держави і права 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook