Вітаємо селекціонерів із захистом магістерських кваліфікаційних робіт

19 листопада 2023 року

"І все на світі треба пережити,

і кожен фініш - це, по суті, старт"

Ліна Костенко

   Ось і подолали завершальні кроки у навчанні магістри Національного університету біоресурсів і природокористування України.

   На кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського пройшов захист магістерських кваліфікаційних робіт молодими спеціалістами, здобувачами ОС "Магістр" за ОПП "Селекція і генетика сільськогосподарських культур".

   Для захисту кваліфікаційних магістерських робіт була зібрана комісія у складі голови - Наталії Новицької, професора кафедри рослинництва, та членів комісії: Олександра Макарчука, завідувача кафедри генетикти, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського,  і професортів цієї ж кафедри Ганни Ковалишиної та Віталія Жемойди.

   Захист магістрів-селекціонерів відвідала декан Оксана Тонха. Їй і належало вступне слово, в якому вона привітала сдудентів із завершальними кроками у здобутті кваліфікації "Магістр в агрономії". В передчутті, що захист магістерських робіт селекціонерів буде цікавим та успішним, надала слово голові екзаменаціної комісії.

   Наталія Новицька повідомила, що всі студенти виконали навчальний план підготовки у повному обсязі та допущені до захисту магістерських кваліфікаціний робіт. Також вона наголосила на часовому регламенті, наданому кожному студенту для викладу основного змісту виконаних робіт, а також висновків і пропозицій. 

   Найкращими екзаменаційна комісія відзначила роботи Соломії Колонтирської, Світлани Омельчук, Мирослави Петренко, Антоніни Поддубняк, Ніни Чухрай та Іванни Шліхти. 

   Соломія Колонтирська під керівництвом Юлії Дмитренко, доцента кафедри, презентувала нам результати своєї дослідницької роботи на тему: "Виробниче випробування гібридів кукурудзи різних груп стиглості в умовах ПП «НВАЛ «Ель Гаучо» Тернопільської області".

   Світлана Омельчук ще під час навчання на ОС "Бакалавр" захопилася селекцією ріпаку. Тому здобуваючи ОС "Магістр", під керівництвом Ганни Ковалишиної, професора кафедри, працювала над темою: "Оптимізація методики прискореної передачі цінних господарських ознак у батьківські компоненти гібридів ріпаку ярого".

   Мирослава Петренко під керівництвом Євгенія Заїки,  старшого викладача кафедри, за час здобуття ОС "Магістр" вивчала різноманітні олійні культури. Свою магістерську кваліфікаційну роботу ж вирішила присвятити досить унікальній культурі, яка тільки набирає популярності. Тому її тема звучала так: "Аналіз вихідного матеріалу лаванди вузьколистої".

   Антоніна Поддубняк переймала досвід свого керівника Олександра Макарчука, завідувача кафедри, безпосередньо на дослідному полі кафедри. Тому працювала над темою: "Особливості індивідуальної продуктивності самозапилених ліній кукурудзи в умовах ВП НУБІП України «Агрономічна дослідна станція»"

   Ніна Чухрай під керівництвом Олександра Макарчука, завідувача кафедри, проводила дослідження за темою "Особливості формування тривалості вегетації самозапиленими лініями кукурудзи в умовах ВП НУБІП України «Агрономічна дослідна станція»".

   Іванна Шліхта під керівництвом Юлії Дмитренко, доцента кафедри, також вивчала доситьособливу культуру, яка викликала тривалі дискусії серед членів комісії - горошок посівний. Іванна презентувала доповідь за темою: "Оцінка перспективного селекційного матеріалу горошку посівного за основними цінними господарськими ознаками". Вона настільки захопилася власною роботою, що зуміла передати цю зацікавленість усім присутнім. А відповідаючи на питання присутніх, на фото зуміла продемонструвати захоплюючий процес кастрації і запилення квіток горошку посівного.

   Зацікавила присутніх і комплексна тема Сергія Кота та Назарія Яковишена: "Оптимізація елементів добору інбредних ліній при створенні гібридів кукурудзи". Вони під керівництвом Олександра Макарчука, завідувача кафедри, Віталія Жемойди, професора кафедри, та Романа Спряжки, асистента кафедри, виконали досить великий об'єм роботи, вправно разом презентували доповідь за темою кваліфікаційної роботи та з радістю вичерпно відповіли на всі поставлені запитання.

   Екзаменаційна комісія відмітила, що всі роботи були виконані на досить  високому рівні, проте на якості робіт дещо відмітився брак досвіду подібної роботи на рівні ОС "Бакалавр".

   Півтора роки в погоні за знаннями пролетіли досить швидко в стінах Національного університету біоресурсів і природокористування України на агробіологічному факультеті, а саме на кафедрі генетики, селекції і насінництваім. проф. М.О. Зеленського. Залишаться теплі спогади про практики, наукові дебати з професорами, візити до 55 аудиторії, дружні зустрічі на засіданнях гуртку "Селекціонер-генетик", виїзні заняття та багато інших. Вже завтра наші випускники розпочнуть свій старт в якості молодих спеціалістів селекціонерів, хоча більшість з них вже працює за спеціальністю.

   Всі пригоди за час навчання випускників кафедри ми зібрали на сторінці за посиланням на згадку (nubip.edu.ua/node/115219). А на згадку про захист магістерських кваліфікаційних робіт теж зробили спільне фото на пам'ять.

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook