Природокористування і якість життя - поради лікаря: підрахунок калорій чи обмеження часу для вживання їжі – що працює краще для зменшення ваги?

22 листопада 2023 року

   Харчування з обмеженням часу вживання їжі протягом доби до восьми годин (time-restricted eating або TRE), також відоме як інтервальне голодування, наприклад, з 10.00 до 18.00, без підрахунку калорій щодня призвела до більшої втрати ваги серед людей з діабетом 2 типу та ожирінням порівняно з обмеженням калорій.

   Водночас рівні A1c знизилися при обох підходах у порівнянні з відсутністю змін у харчуванні.

   Дослідники Іллінойського університету в Чикаго оприлюднили результати шестимісячного клінічного дослідження за участю 75 дорослих учасників із діабетом 2 типу та ожирінням. Їх випадковим чином розподілили на три групи: одна дотримувалась обмеження споживання їжі 8-годинним інтервалом  (з 12:00 до 20:00) без підрахунку калорій, у другої було 25% щоденне обмеження калорій, третя група — контрольна.

   Зміна маси тіла на 6-й місяць становила — мінус 3,56% (P = 0,004) з TRE проти — мінус 1,78% з обмеженням калорій (P = 0,06) порівняно з контрольною групою.

   Середній дефіцит калорій протягом 6 місяців становив 313 ккал/день з TRE, 197 ккал/день з обмеженням калорій і 16 ккал/день для контрольної групи.

   За оцінками учасників, дотримання режиму з обмеженим часу споживання їжу становило 87% днів протягом шести місяців, а з обмеженням калорій — 68%.

   Рівень A1c значно знизився у групі з TRE (на 0,91%) та у групі з обмеженням калорій (на 0,94%) відносно контрольної групи. Про серйозні побічні ефекти не повідомлялося. Випадки гіпоглікемії та гіперглікемії не відрізнялися між групами.

   Результати дослідження були опубліковані у жовтні 2023 року в JAMA Network Open.

   На думку дослідників, ці результати показують, що TRE безпечний для пацієнтів, які дотримуються лише дієти або приймають ліки для контролю діабету 2 типу. Однак для людей, які використовують похідні сульфонілсечовини та/або інсулін, введення режиму TRE вимагатиме адаптацію режиму прийому ліків і регулярного моніторингу, особливо на початкових етапах запровадження подібних змін дієти.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook