Стартував третій сезон студентського фахового акселератора «Енергетика сталого розвитку в умовах воєнного стану»

24 листопада 2023 року
  Вже втретє поспіль студентський фаховий акселератор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України відкриває Ольга Буславець, заслужений енергетик України, кандидат технічних наук, Міністр енергетики України у 2020 році.
 
 
  Модератор, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун перед початком заходу виконав доручення ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України, академіка Станіслава Ніколаєнка і вручив Ользі Буславець пам’ятну ювілейну медаль «125 років НУБіП Україні» за вагомий внесок у розвиток неформальної освіти для спеціальностей 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», 144 «Теплоенергетика», 174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка».  
 
  За традицією акселератор проходить у змішаному форматі. Цього разу було понад 160 онлайн-підключень.
 
 
  До аудиторії заходу долучились студенти і викладачі Черкаського політехнічного фахового коледжу, ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України», Державного біотехнологічного університету (м. Харків), Глухівського агротехнічного фахового коледжу, ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України», Київський енергетичний фаховий коледж та інші.
  Спікер провела аналіз структури генеруючих потужностей енергосистеми України (теплова та атомна генерація, виробництво ГЕС та ВДЕ) зробила акценти на змінах у енергетичній сфері за час воєнного стану.
 
 
  Детально Ольга Анатоліївна зупинилась на проблемах реформування ринку електроенергії та причинах його «хвороб». Сьогодні ринок не дає адекватних цінових сигналів для реалізації заходів з енергозбереження, будівництва високоманевреної генерації, накопичувачів енергії тощо.
  Енергетика України перебуває у стані війни з 2014 року, а з 24 лютого 2022 року відбулось повномасштабне вторгнення російського агресора на нашу територію. Українська енергетика зустрілася з такими загрозами як ядерний тероризм із захопленням АЕС, пошкодженням критичної інфраструктури, виникнення аварійних режимів роботи енергосистеми тощо. 
 
 
 
  Ми втратили 40% доступної генеруючої потужності! Ввійшли в цей опалювальний сезон без запасу міцності, з дефіцитом вугілля, обмеженими можливостями для залучення імпорту електроенергії і, як наслідок, прогнозним дефіцитом потужності для покриття пікових навантажень.
  Надзвичайно актуальним є посилення засобів протиповітряної та протиракетної оборони, які б захищали енергетичні об’єкти. Швидко відновити енергосистему після пошкоджень дуже складно. Важливим є залучення технічної та грантової допомоги для відновлення інфраструктурних об’єктів енергетики.
 
 
  Проблемою є також борги НАК «Укренерго», а тариф на передачу, який є основним джерелом надходжень, не можна піднімати до космічних розмірів, оскільки споживачі просто не зможуть сплачувати за електроенергію. Ми вже маємо значне скорочення промисловості.
  Україна демонструє своє прагнення вступу до ЄС, але для цього потрібно зробити багато важливих кроків: «лікувати» ринок електроенергії з ціновими обмеженнями, мільярдними боргами між його учасниками, перехресним субсидуванням через численні ПСО, заполітизованим Регулятором тощо.
  «Треба створювати сприятливі інвестиційні умови для реалізації вкрай необхідних проектів в енергетиці» – констатувала Ольга Буславець.
  Далі була дискусія…
  Активними учасниками обговорення стали студенти ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Давид Лещенко, Анастасія Бузаєва, Олексій Кучмар та викладачі Державного біотехнологічного університету Олександр Мірошник та Олександр Мороз, Світлана Попадченко і інші.
 
  На завершення спікер зробила свій прогноз щодо проходження опалювального сезону за умов дефіциту потужності в енергосистемі та можливого технічного обмеження до системи газопостачання і висловила думку щодо необхідності проведення заходів, пов’язаних з ймовірним виникненням блекаутів у великих містах за умов низьких температур.
  Захід завершився колективними фото.
  Організатори та учасники акселератора висловлюють щиру вдячність Ользі Буславець за важливу роботу з формування фахових компетенцій майбутніх енергетиків.
 
Лілія Мартинюк,
заступник директора

ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook