Біохімічні дослідження для практичного використання

24 листопада 2023, 12:48
Кафедра ботаніки, дендрології та лісової селекції

     На засіданні Вченої ради, яка відбулася 22 листопада 2023 року, професор кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Артур Ліханов, представив наукову доповідь на тему: «Вторинні метаболіти рослин: біологічні функції та перспективи практичного використання».

     У ході доповіді було розкрито унікальність біохімічних профілів рослин, що дозволяє проводити ідентифікацію рослинних організмів, знаходити нові молекули, які відповідають за важливі біологічні функції.

     Показано приклади відбору рослини-кандидатів з покращеними показниками продуктивності і вмісту цільових продуктів, якими цінуються культурні та лікарські рослини, для створення нових сортів і гібридів.

     На фундаментальному рівні показані можливості метаболоміки у вирішені складних питань систематики рослин і функціональної екології. Представлено фітохімічний аналіз представників роду береза, система якої вже понад сто років остаточно не вирішена. Проблема систематики цього роду полягає у генетичній і морфологічній подібності близьких видів, їх здатності до міжвидової гібридизації.

     Показано потенціал поліфенолів, як неспецифічних регуляторів росту. Так, у золотарнику канадському знайдені флавоноїди, які стимулюють ріст коренів. За допомогою порівняльного аналізу метаболічних профілів було визначено основну діючу речовину, та з’ясовано, що в ґрунті вона сприймається ризосферними бактеріями як сигнальна молекула. Це дозволило розробити надзвичайно ефективний стимулятор росту декоративних рослин, який сприяє формуванню збалансованого мікробіому.

 

Підготували завідувач кафедри
ботаніки, дендрології
та лісової селекції Юрій МАРЧУК,
професор кафедри Артур ЛІХАНОВ

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook