«Ярмарок професій» на механіко-технологічному факультеті: діалог студентства з виробничниками

26 листопада 2023 року
   Диплом про вищу освіту, слугує важливим ключем, для побудови успішної кар’єри, тому студентів, на останніх курсах, активно турбує питання фахового розвитку, в умовах виробничих підприємств обраної сфери діяльності суспільства. Для орієнтації майбутніх випускників, на просторах ринку праці, усвідомлення викликів і вимог сучасного виробництва – перед молоддю, потрібно максимально висвітлювати умови функціонування підприємств, з розкриттям критеріїв підбору персоналу, встановлених роботодавцями. У якості інструмента фахової інформаційної роботи, на механіко-технологічному факультеті, за ініціативи відділу з працевлаштування випускників і видачі документів про вищу освіту НУБіП України, 23 листопада 2023 року, відбулася зустріч студентства з представниками провідних аграрних і транспортних компаній, у рамках заходу «Ярмарок професій».

   Варто підкреслити, що інженерні і транспортні спеціальності – одні з найбільш актуальних на ринку праці, фахівців яких потребує значна частина наявних підприємств. Рівень рентабельності і функціональності виробництва сучасних компаній аграрного або транспортного сектору, напряму, залежить від рівня професійних знань і навичок їх працівників.
   Для забезпечення формування якісних, кваліфікованих інженерів та транспортних фахівців, відповідно до вимог сучасного виробництва, на факультеті ефективно працює рада роботодавців, представники якої взяли участь у заході. Зокрема, менеджер ТОВ «КУН-Україна» Віктор Шевчук, керівник сервісної служби ТОВ «КУН-Україна» Дмитро Антал, менеджер компанії «Амазоне-Україна» Олексій Дядинюк, заступник директора компанії «Тайтен Машинері Україна» Олексій Грубрін, менеджери компанії «Хегельманн Транспорте Юкрейн» Аліна Серга і Катерина Халімон, заступник директора ТОВ «Агріаналітика», Володимир Гераймович.
   Декан факультету Вячеслав Братішко, подякував роботодавцям за співпрацю в укомплектуванні сучасним обладнанням навчальних лабораторій факультету, що забезпечує можливість проведення високоякісних лабораторних занять і кращого засвоєння принципів функціонування вузлів та механізмів машин аграрного сектору. Декан наголосив, що присутність в навчальному процесі діючих аграрних компаній є суттєвим стимулом для опанування знань майбутніми фахівцями. Дякуючи спільним зусиллям науково-педагогічного персоналу з представниками бізнесу – факультет, сьогодні, має потужу базу організацій виробничого навчання. Студенти розуміють, що поряд з опановуванням сучасної високотехнологічної техніки, в провідних аграрних і транспортних організаціях, майбутні фахівці мають можливість реалізації отриманого диплома, в партнерській мережі виробництва.

   Декан факультету Вячеслав Братішко розповів, що на факультеті також виконуються міжнародні проекти і студенти, за бажанням, можуть взяти участь у науковій діяльності. Керівник міжнародного проекту TREATY в рамках EIT HEI Initiative “Innovation Capacity Building for Higher Education” Call 3 Геннадій Голуб коротко розповів про проект та можливості безкоштовно пройти навчання за одним з курсів, які викладаються в рамках проекту. Для тих, хто розглядає дуальну форму навчання, є можливість отримати наставництво з будь-якого практичного питання, яке пов'язане з виробничою діяльністю в галузі альтернативної енергетики. Бажаючих запрошено зареєструватися на курси на сторінці проекту HEI-TREATY за посиланням https://nubip.edu.ua/node/133447.

   Представники ТОВ «КУН-Україна» Віктор Шевчук і Дмитро Антал висвітлили умови функціонування підприємства та розкрили перспективи працевлаштування випускників факультету, в організації. Маючи базові знання, отримані в навчальному закладі, молоді люди повинні постійно працювати над своїм фаховим розвитком і на теренах компанії. Наразі, ТОВ «КУН-Україна», в рамках партнерства з механіко-технологічним факультетом, проводить активну діяльність, у практичному навчанні студентів, формуванні освітніх складових навчальних планів та працевлаштуванні випускників факультету, які за останні роки, демонструють відповідальність і виваженість, у вирішення практичних інженерних завдань. Також, гості наголосили на твердій позиції ТОВ «КУН-Україна», здійснювати заходи підтримки мотивації студентів до навчання, шляхом організації тематичних конкурсів, лекцій від представників компанії та виїзних занять, в локації підприємства.

   Заступник директора ТОВ «Тайтен Машинері Україна» Олексій Грубрін, висловив подяку менеджменту механіко-технологічному факультету, за співпрацю і підготовку кваліфікованих інженерних фахівців. Олексій Миколайович розкрив віхи функціонування компанії, розставив акценти на умовах кар’єрного росту працівників та висловив готовність товариства, у допомозі формування навиків студентів магістратури, стосовно використання сучасного обладнання автопілотів аграрної техніки, опануванні знань програмного забезпечення позиціонування та навігації сільськогосподарських агрегатів. Наразі, компанія стикається з браком кваліфікованих кадрів, тому сумісна підготовка обізнаних фахівців, має суттєве значення, для аграрного сектору держави.

   Менеджер компанії «Амазоне-Україна» Олексій Дядинюк надав студентам інформацію, про інновації аграрного виробництва, представлені на міжнародній виставці «AgriTechnica-2023», яка проходила 9-15 листопада в Ганновері (Німеччина). Олексій Васильович підкреслив, що потенціал українських аграріїв і науковців, має високі рейтинги, у прикладному застосуванні, в європейських масштабах. Деякі технології, представлені на виставці, вже рік поспіль позитивно впроваджені українськими фахівцями, у виробництво, що підкреслює вірність підходів, до формування спеціалістів аграрного сектору нашої держави. Для підвищення компетенції майбутніх фахівців, компанія «Амазоне-Україна» відкрила у 2021 році, на базі кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки імені академіка П.М. Василенка, навчальну лабораторію і готова продовжувати проводити лекційні заняття зі студентами. Також, виступаючий наголосив на необхідності забезпечення достатнього рівня володіння іноземною мовою здобувачами вищої освіти.

   Менеджерка ТОВ «Хегельманн Транспорте Юкрейн» Аліна Серга, висловила приємні враження, побачивши на зустрічі студентів, які, наразі, маючи індивідуальні графіки навчання, досить сумлінно працюють, на потужностях компанії. Гостя висловила захоплення випускниками освітньої програми «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)», які демонструють високий рівень фахових знань, у середовищі організації. На ринку праці, наразі, не вистачає кваліфікованих менеджерів з логістики, тому компанія прагне зміцнювати партнерські відносини з механіко-технологічним факультетом, для сумісної підготовки профільних спеціалістів. Пані Аліна наголосила, що компанія працює в європейському просторі, тому інструмент іноземної мови працівників організації – необхідний для професійної діяльності.

   Під час проведення заходу, у студентів виникало багато запитань, до виробничників. Основні запитання стосувалися, очікуваних результатів від діяльності, кар’єрного розвитку, оплати праці, перебування на випробовувальному терміні та умов роботи.

   У підведенні підсумків зібрання, прийнято рішення, постійно поглиблювати партнерські відносини механіко-технологічного факультету з виробництвом і спільними зусиллями розвивати, у студентів відчуття впевненості, старанності та успішності, що забезпечить необхідну мотивацію в опануванні потенціальних знань майбутнього кваліфікованого інженера та транспортного фахівця.
    Механіко-технологічний факультет, висловлює вдячність раді роботодавців факультету, за співпрацю та допомогу, в організації заходу.

Ігор Сівак, заступник декана
механіко-технологічного факультету
з навчальної і виховної роботи
 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook