Софія Маро: очне навчання з ветеринарної клінічної біохімії відкриває двері у світ здоров’я тварин

27 листопада 2023 року

       Ветеринарна клінічна біохімія – це наука, яка відкриває майбутнім ветеринарним лікарям захоплюючий світ оцінки стану здоров'я тварин та лабораторної діагностики порушень обміну речовин за розвитку хвороб. Як студентка 4 курсу факультету ветеринарної медицини, хочу поділитися своїми думками про значення дисципліни ветеринарної клінічної біохімії у професійній підготовці лікарів ветеринарної медицини.

Засвоєння теорії та практики
Під час очних занять на кафедрі біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого майбутніми лікарями детально вивчаються особливості біохімічних процесів, що відбуваються в організмі як здорових тварин, так і за розвитку різноманітних патологій. Ця наука розкриває складні механізми взаємовідносин між різними речовинами в живому організмі та шляхи їх перетворення, і як це впливає на функціональну здатність органів та їх систем. Ці теоретичні знання є основою нашого розуміння закономірностей функціонування організму тварин, що важливо для проведення якісної лабораторної діагностики їх хвороб та визначення стратегії у лікуванні.
Практична робота в навчальній лабораторії з ветеринарної клінічної біохімії
Лабораторні заняття з ветеринарної клінічної біохімії – це не лише дослідницька робота, але і можливість розвивати навички, необхідні для клінічної практики. У біохімічній лабораторії студенти мають можливість працювати на різних приладах та з використання значного арсеналу реагентів, але, найважливіше, – опанувати мистецтво аналізу результатів біохімічного дослідження біологічного матеріалу від хворих тварин. При цьому, найчастіше проводиться аналіз біохімічних показників крові, сечі, шлункового соку та інших біологічних рідин організму, що допомагає у визначенні функціонального стану організму тварин та уточненні діагнозу хвороби. Це надзвичайно важливо для ветеринарного лікаря, оскільки якісна діагностика є запорукою успішного лікування хворих тварин.
 
Можливості, які надає кафедра біохімії і фізіології тварин імені акад. М.Ф. Гулого
На кафедрі біохімії і фізіології тварин імені акад. М.Ф. Гулого студенти мають можливість співпрацювати з викладачами, які є висококваліфікованими професіоналами в галузі ветеринарної клінічної біохімії. Вони допомагають у формуванні практичних навичок із проведення діагностичної оцінки біологічного матеріалу, глибокому розумінні біохімічних процесів на клітинному рівні та їх практичному використанні у клінічній ветеринарній медицині. Крім того, студенти факультету ветеринарної медицини беруть участь у наукових дослідженнях та проєктах, що стосуються ветеринарної клінічної біохімії. Це дозволяє розвивати власну наукову кар’єру та робити свій внесок у розвиток ветеринарної лабораторної справи.
 
Заключення
Практичне навчання з ветеринарної клінічної біохімії – це неймовірно цікавий та значущий шлях у становленні лікаря ветеринарної медицини. Ця наука є основою для розуміння життєвих процесів в організмі тварин та їх змін за розвитку патологій. Важливе значення має практична робота в біохімічній лабораторії та використання в подальшому набутих навичок у ветеринарній справі. Фахівці кафедри біохімії і фізіології тварин імені акад. М.Ф. Гулого закладають надійний фундамент для формування успішної професійної кар’єри в майбутніх ветеринарних лікарів, що в цілому відкриває безмежні можливості для застосування біохімічних досліджень в лабораторній діагностиці хвороб тварин та пізнання нового в світі ветеринарної медицини.
Якщо вас цікавлять біохімічна наука, ветеринарна медицина та бажання допомогти тваринам, то ветеринарна клінічна біохімія – це ваша дорога до захоплюючого та важливого світу ветеринарної медицини. Нехай будуть успішними ваше навчання та майбутня професійна кар’єра!
 
Підготували: Софія Маро, студентка 8 групи, 4 курсу та Вікторія Грищенко, професорка кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого, факультету ветеринарної медицини.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook