Продовжуємо традицію гостьових лекцій для студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів

27 листопада 2023 року
  Забезпечення галузі аквакультури висококваліфікованими кадрами в умовах сьогодення є надзвичайно актуальним завданням. Цьому та іншим не менш важливим питанням розвитку рибогосподарської галузі України було присвячено гостьову лекцію Юрія Шарила, директора державної установи «Методично-технологічного центру з аквакультури».

  У ході зустрічі зі студентами спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» було представлено доповідь на тему «Новітні технології та можливості ДУ «МТЦ з аквакультури» у сприянні розвитку рибного господарства». Дана установа була створена у 2013 році з метою забезпечення методично-технологічної підтримки української аквакультури та її розвитку на засадах сталості, дбайливого ставлення до довкілля та соціальної відповідальності. Тож цього року ДУ «МТЦ з аквакультури» відзначатиме 10-ту річницю від початку своєї діяльності, тому щиро вітаємо колектив установи з ювілеєм і бажаємо ще багато років плідної праці, розвитку та невпинного зростання!

  Під час виступу спікер познайомив студентів з основними функціями ДУ «МТЦ з аквакультури», які полягають в інформаційній підтримці рибогосподарської галузі, участі у формуванні державної політики щодо аквакультури, міжнародному співробітництві, практичних заходах підтримки бізнесу, дослідженням у сфері рибного господарства та підготовці для неї талановитих та вмотивованих кадрів. Увагу присутніх було акцентовано на такій нагальній проблемі вітчизняної аквакультури як розроблення концепції післявоєнного відновлення галузі. Сьогодні перед державою та сферою рибного господарства стоять виклики щодо формування цілісної картини наслідків руйнувань рибних підприємств через збройну агресію рф, підтримки бізнесу на етапі повоєнного відродження, вирішення логістичних проблем.
  Наголошено, що до основних аспектів, які гальмують розвиток української аквакультури крім військового стану належать також тінізація сектору рибного господарства, його низька прибутковість та гостра необхідність загальної консолідації зусиль фахівців задля успішного подолання зазначених проблем. У той же час доповідачем було презентовано на розгляд інструменти та безпосередні шляхи їх вирішення, зокрема покращення інвестиційного клімату сфери аквабізнесу, наукове забезпечення галузі, підтримка формування доданої вартості й консолідація стейкхолдерів рибного господарства, запровадження Єдиної державної електронної системи «Є-Риба». Зазначено, що особливої уваги потребує дослідження європейського досвіду запровадження інновацій в аквакультуру, адже вони є ключовим фактором для розвитку та сталого збільшення виробництва й посилення адаптивних якостей рибогосподарської сфери до кліматичних змін.

  Неабияку зацікавленість у студентів викликали представлені доповідачем приклади європейських інтенсивних прісноводних ставових господарств, проточних, рециркуляційних та прісноводних мультитрофічних систем виробництва риби. Слухачі з інтересом задавали численні питання, а Юрій Шарило надав їм змістовні та фахові відповіді.

  Не менш цікавою та дискусійною була доповідь спікера на тему «Продукція аквакультури Польщі: створення та отримання доданої вартості». У розрізі цього виступу студенти не лише мали змогу познайомитись з поняттям доданої вартості в рибогосподарській галузі, а й засвоїли аспекти її формування на безпосередньому досвіді польських підприємців. У сучасних умовах створення ланцюжка з доданою вартістю повинно передбачати не лише продаж господарствами живої чи охолодженої риби, а й готової продукції (рибні снеки, копчена, в’ялена риба і т.д.), її пакування, додавання спецій та зручної тари для приготування продуктів, залучення «віртуальних цінностей». Серед причин низьких темпів розвитку ринку рибної продукції з доданою вартістю в Україні було відмічено «консерватизм» вітчизняної аквакультури, тінізацію виробничої сфери, гастрономічні традиції споживання риби українцями, відсутність фінансових інструментів та державної стратегії розвитку аквасфери, нестача фахівців з промоції рибної продукції.

  Разом з тим, запропоновано концепцію відновлення аквакультури України, яка полягає в створенні сприятливого бізнес-середовища для підприємців рибної галузі, запровадженні державних стимуляційних інструментів та сервісів, розвитку логістичних зв’язків, сприянні освоєнню новітніх біотехнологій та практик.

  Невимушена атмосфера, яка панувала під час лекції, змістовні діалоги зі спікером, жваве обговорення отриманої інформації надало студентам впевненості у власних силах та правильному виборі своєї майбутньої професії. Висловлюємо подяку Юрію Євгенійовичу та ДУ «МТЦ з аквакультури» за плідну співпрацю та сприяння у підготовці справжніх висококваліфікованих фахівців рибогосподарської галузі, які обов’язково стануть рушійною силою у її відновленні та розвитку!

  Щира вдячність нашим захисникам та захисницям, які сьогодні ризикуючи життям виборюють незалежність нашої держави! Завдяки вам сьогодні є можливими такі зустрічі і ми маємо змогу активно працювати та навчатись. Тож низький вам уклін!


Олеся Охріменко,
старший викладач кафедри аквакультури

Меланія Хижняк,
доцент кафедри гідробіології та іхтіології

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook