Працевлаштування студентів та орієнтація на вимоги роботодавців у фокусі роботи кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського

27 листопада 2023 року

    Сьогодні надзвичайно важливим для факультету аграрного менеджменту та, зокрема, і для кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського, є питання вимог та запитів роботодавців до випускників вишів.

Науково-методичний центр ВФПО в партнерстві з Фондом ім. Фрідриха Еберта в Україні 23 листопада 2023 року провів науково-практичну конференцію «Дуальна форма здобуття освіти: підсумки запровадження пілотного проєкту у закладах вищої та фахової передвищої освіти України». Доцент кафедри менеджменту ім. проф Й. С. Завадського Мар’яна Аксентюк взяла участь у цьому заході, адже кафедра постійно працює над налагодженням взаємозв’язків із роботодавцями.  
 
 
На конференції обговорювалися практика впровадження дуальної освіти, досягнення та проблеми, виявлені протягом чотирьох років експерименту МОН України, аналіз проблем, що виникли під час впровадження підготовки фахівців за дуальною формою в закладах освіти – учасників пілотного проєкту, навчально-методичне забезпечення дуальної форми здобуття освіти, досвід упровадження дуальної форми здобуття освіти в закладах вищої та фахової передвищої освіти України, міжнародний досвід підготовки фахівців за дуальною формою.
 
 
Запровадження і поширення дуальної освіти дає змогу вирішити таку важливу для будь-якої економіки світу проблему, як невідповідність компетенцій (skills mismatch). Адже, не є секретом, що здебільшого сьогодні зберігається підхід до освіти, який був поширений у минулому сторіччі. Його характерними ознаками є стандартизація навчання, централізоване керування освітою та ринком праці.
 
Відповідно до ч. 10 ст. 9 Закону України «Про освіту» дуальна форма здобуття освіти – це спосіб здобуття освіти, що передбачає поєднання навчання осіб у закладах освіти (в інших суб’єктів освітньої діяльності) з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації, як правило, на основі договору.
 
Спікерами було представлено чимало успішних кейсів щодо організації та підготовки фахівців за дуальною формою.
 
 
 
Від студентів і роботодавців вже зараз є запит на пріоритет суті над формою та реальних знань над такими, що засвідчують твій освітній рівень. І саме тому, головний виклик тут для вітчизняних вишів полягає у тому, що вони мають дбати про працевлаштування здобувачів освіти.
 
 
Аліна Троян,
доцент кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook