Відчувати пульс життя студентства: ректор Станіслав Ніколаєнко зустрівся зі старостами академічних груп та студентським активом університету

21 листопада 2023 року
  Останній місяць осені – традиційна пора зустрічі ректора Станіслава Ніколаєнка зі старостами академічних груп денної форми навчання та студентським активом університету. Очікування і сподівання на результативність від неї з року в рік були і залишаються високими.

  От і цьогоріч сьогодні, 21 листопада, у актовій залі 3-го навчального корпусу на діалог з очільником університету зібрались більше 400 лідерів академгруп 1-го, 2-го та 4-го курсів бакалаврату, які зараз перебувають на очному навчанні. Ще понад 150 старост 3-го курсу бакалаврату і першого року навчання магістратури доєдналися дистанційно.

 

  Про роль і місце науково-педагогічного колективу університету у вихованні сучасного студентства – як висококваліфікованих фахівців і справжніх патріотів України, роль у цьому процесі старост і студактиву академічних груп – йшлося у вступному слові Станіслава Ніколаєнка. Привітавши колектив з Днем гідності та свободи, який Україна відзначає сьогодні та Міжнародним днем студента, він зазначив: НУБіП навіть у тяжких воєнних умовах залишається одним із лідерів вищої освіти України та волонтерського руху. На сьогодні наш ЗВО надає значну матеріальну допомогу Збройним Силам України, а багато студентів, випускників і викладачів захищають Батьківщину від рашистської навали. І поки вони боронять нашу державу на полі бою, студенти в аудиторіях повинні здобувати якісну освіту для відновлення та розбудови України. Тож підтримуйте Сили оборони, не ведіть себе так, ніби війни немає!

 

 

  Унікальність університетів, починаючи з 1088 року – від заснування Болонського університету, їх місія (що нараховує три рівні – освіту, науку і вплив на навколишнє середовище, співпрацю) – це поширення та створення нових знань. Нинішнє студентство долучається до цієї славної місії. І ректор підкреслив: керівництву університету цікава активна співпраця зі студентською молоддю, адже саме їй ми передаємо свій досвід, вміння та знання. Тож разом мусимо дбати про якість освітнього процесу, формувати той фундамент знань, на якому здіймається доля кожного. Робота з людьми була і залишається для нас основною.
  Очільник університету закликав студентів 1-го і 2-го курсів не розмінюватися на дрібниці, а третьокурсників – поглиблювати спеціалізації, серйозно готуватися до майбутнього працевлаштування і обирати тематику бакалаврських робіт. Окрема увага була закцентована на четвертокурсника, котрі переживають зараз відповідальний період: готуються до випускних іспитів і захисту кваліфікаційних бакалаврських робіт. Магістрам же (особливо майбутнім лікарям ветеринарної медицини і юристам), як і студентам перших курсів, не слід задовольнятися малим, а успішно вийти на фінішну пряму, захистити магістерську роботу і працевлаштуватися. В чому університет надаватиме всебічну допомогу.

 

  Станіслав Ніколаєнко, звертаючись до активу, підкреслив: посада і постать старости академгрупи – це серйозне підґрунтя для подальшого кар’єрного зростання.
  Очільник університету також озвучив спільні завдання студактиву і ректорату. Їх – вісім. Перше – допомога ЗСУ, волонтерська діяльність, готовність до захисту країни. Друге – спільна діяльність по створенню умов для якісного оволодіння знаннями, уміннями, компетентностями, участь у створенні навчальних програм, дослідженнях, наукових гуртках. Третє – практична підготовка, створення мережі науково-практичних центрів; пошук місць ефективної практики; дуальне навчання. Четверте – знання, вивчення іноземних мов, закордонні стажування та практики. П’яте – допомога у працевлаштуванні, пошук місця роботи, проведення ярмарків вакансій. Шосте – поліпшення ситуації в гуртожитках, організація спортивних, культурно-просвітницьких заходів, якість харчування. Сьоме – участь у будівництві нових гуртожитків, спортзалу, майданчиків. Восьме – культурне зростання, виховання співналежності, патріотизму, поваги до університету і всієї України. Студент – громадянин, патріот, фахівець.
  На завершення підкреслив: за кілька днів розпочинається сесія, і наше спільне основне завдання сьогодні – успішно її скласти.
  А далі монолог переріс в діалог із залом. Те, що студентам потрібна була ця розмова, засвідчили їх численні запитання.
  Четвертокурсник економічного факультету Максим Найко висловив інтерес багатьох своїх колег по навчанню щодо вступу до магістратури на бюджет. Адже ходять розмови, що МОН його скасовує.

 

  Відповідь Станіслава Ніколаєнка була однозначною: держзамовлення повинне бути на всі спеціальності!
  Друге запитання – від того ж Максима Найка – стосувалося небезпеки ліквідації заочної форми навчання. Знову ж таки, відповідь однозначна: в НУБіП зараз більше 100 військовослужбовців навчаються заочно, і навіщо позбавляти захисників такою можливості? Спільними зусиллями освітян і громадськості ми цього не допустимо.

  Четвертокурсниця агробіологічного факультету Аліна Туровнік (сім’я якої проживає на Херсонщині), перш ніж озвучити своє запитання, подякувала ректору за повернення стипендіального забезпечення і поцікавилася, що буде зі стипендією у 2024 році? Для багатьох студентів з прифронтових областей стипендія дуже потрібна, бо наразі доводиться скрутно. Відповідь: позиція керівництва університету – підтримувати всіх, хто цього потребує. Тож у кого виникають проблеми – допоможемо, залишилося лише визначитися з формою цієї допомоги.

 

  Як бути зі складанням іспиту, якщо прозвучить сигнал повітряної тривоги? – цікавилась третьокурсниця факультету ветеринарної медицини Дар’я Нікітіна. Відповідь: в університеті розроблена відповідна інструкція, яка передбачає і цей випадок. Деканати і директорати мають потурбуватися, щоб місця складання знаходилися неподалік сховищ, а сам процес узгоджувався викладачем і групою. Та все ж доцільно завершити іспит у визначений день.

 

  Старшокурсники залучаються до профорієнтаційної роботи у школах своєї малої батьківщини. Одна з них – Єлизавета Лиховша, на сьогодні вже побувавши у трьох школах, сформулювала найпоширеніші питання від учнів. І стосуються вони переважно можливості вступу на бюджет, зокрема на ветеринарну медицину, біотехнології та інші спеціальності. Відповідь Станіслава Ніколаєнка знову була категоричною: державне замовлення – як необхідний атрибут держави і соціальної справедливості, як соціальний ліфт для кожного – ми будемо відстоювати! Студентство ж має підтримати цю позицію, бо тільки так, спільно, можемо досягти тут успіху.
  Про організоване завершення навчання у першому семестрі 2023/2024 навчального року інформував начальник навчального відділу Ярослав Рудик. Він також озвучив кроки на цьому шляху, які старостам і активу слід реалізувати для цього. Перший: переконатися, що всі студенти академгрупи володіють інформацією про свої академічні успіхи та впевнено долучаються до сесії. Другий: провести (спільно з наставниками) зустрічі з одногрупниками, які мають академічну заборгованість, для запобіганням освітнім втратам. Третій: проконтролювати, чи всі студенти отримали допуски до екзаменів, та успішно скласти заліки як одна команда. Четвертий: ознайомитися з графіком проведення екзаменів та проінформувати групу. П’ятий: оформити журнали груп та здати їх на перевірку в деканат чи дирекцію. І, нарешті, шостий: долучатись до анкетування старост, яке допоможе керівництву університету проаналізувати запити і пропозиції студентства – і, відповідно, бути у постійному діалозі.

  З понеділка вже розпочинається сесія. Терміни складання і розклад опубліковані на офіційному сайті університету.

  Про взаємодію органів студентського самоврядування зі старостами груп та її вплив на освітній процес своїх колег по навчанню проінформував голова сенату Студентської організації НУБіП України Олександр Вертелецький. Коротко підсумовуючи цю інформацію, можна зазначити: кожен із старост та активу академгруп може звернутися до університетського самоврядування з тих чи інших питань, що їх турбують, – і отримають всю необхідну допомогу.

Валентин Обрамбальський,
Ірина Кушніренко

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook