ПОСТІЙНОДІЮЧИЙ МІЖНАРОДНИЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ОНЛАЙН-СЕМІНАР НА ТЕМУ «НАДІЙНІСТЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ В СИСТЕМІ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ»

24 листопада 2023 року

 

Співробітниками кафедри надійності техніки факультету конструювання та дизайну було організовано та проведено постійнодіючий VIII Міжнародний науково-практичний семінар «Надійність сільськогосподарської техніки в системі інноваційних процесів».

Черговий захід проходив в Національному університеті біоресурсів і природокористування України на факультеті конструювання та дизайну 24 листопада 2023 року в онлайн-режимі за участі компаній ТОВ «Манн+Хуммель ФТ Україна» (м. Красилів, Україна) та ТОВ «Індустрія Техногруп» (м. Київ, Україна), за підтримки міжнародних партнерів з Естонської Республіки, Латвійської Республіки, Словацької Республіки та Республіки Польщі.

Загалом для участі в роботі онлайн семінару, який забезпечував функціонування двох секцій надіслали теми 46 доповідачів. В межах онлайн-семінару обговорювались проблеми, пов’язані з:

  • сучасними технічними і технологічними рішеннями у сфері проєктування, виготовлення, відновлення, вторинного використання та утилізації фільтрувальних систем;

  • особливостями використання сучасних фільтрів і фільтрувальних матеріалів;

  • особливостями використання оригінальних запасних частин до сільськогосподарської та будівельної техніки;

  • техніко-технологічними складовими інноваційного забезпечення надійності складних систем аграрного виробництва та будівельної галузі.

Співпраця кафедри надійності техніки з ТОВ «Ман+Хуммель ФТ Україна» була започаткована у 2017 році. За цей період проведено шість Міжнародних науково-практичних семінарів на базі факультету конструювання та дизайну НУБіП України та шість семінарів для студентів й співробітників факультету конструювання та дизайну безпосередньо на виробничій базі ТОВ «МАНН+ХУММЕЛЬ ФТ Україна», у місті Красилів, Хмельницької області.

За підтримки директора ТОВ «МАНН+ХУММЕЛЬ ФТ Україна» Олега Будяя на кафедру надійності техніки для покращення матеріально-технічної бази були передані зразки фільтрів та навчальні макети фільтрувальних систем для сільськогосподарської та будівельної техніки.

Співробітництво з ТОВ «Індустрія Техногруп» розпочато в 2019 році, а у 2022 році підписано Договір про стратегічне партнерство між підприємством, в особі директора Олександра Сиволапова, та НУБіП України, в особі ректора Станіслава Ніколаєнка 

Співробітництво з ТОВ «ПРОФРЕМПОСТАЧ» розпочато в 2023 році, а також підписано Договір про стратегічне партнерство між підприємством та НУБіП України. Представляв фірму ТОВ «ПРОФРЕМПОСТАЧ» на семінарі заступник директора Андрій Пилипчук.

Співробітництво з ТОВ «ІННДІ-АЕРО» також розпочато в 2023 році. Договір про стратегічне партнерство між підприємством ТОВ «ІННДІ-АЕРО»  та НУБіП України було підписано за ініціативи директора фірми випускника факультету конструювання та дизайну Дмитра Пічкура. 

Роботу онлайн семінару розпочав з привітань на адресу учасників онлайн-семінару Зіновій Ружило, декан факультету конструювання та дизайну НУБіП України, голова організаційного комітету. Він окреслив перспективи співпраці факультету конструювання та дизайну із фірмами-роботодавцями для випускників інженерних факультетів.

Член ради роботодавців інженерних факультетів, керівник відділу ТОВ «Манн+Хуммель ФТ Україна» Олег Продеус виступив з доповіддю на тему: «ОСОБЛИВОСТІ КОНСТРУКЦІЇ ФІЛЬТРІВ WIX FILTERS ТА MANN-FILTER». В доповіді була детально проаналізована продукція компаній «МАНН+HUMMEL», ТОВ «Манн+Хуммель ФТ Україна» та представлені зразки сучасних фільтрувальних систем WIXFILTERS та MAHH FILTER.

Олег Васильович проаналізував систему сервісного обслуговування систем фільтрування та постачання запасних частин для сучасної аграрної та будівельної техніки.

Особливе місце в доповіді займала інформація про сучасні наукові розробки та патенти співробітників компанії, що використані за розроблення фільтрів. Патенти щодо повітряних фільтрів: удосконалення алгоритму заміни; використання переробленого пластику для виготовлення корпусів фільтрів.

Для фільтрів салонів мобільних енергетичних засобів – розробки, що передбачають покращення якості фільтрування повітря.

Цікавою також була інформація Олега Продеуса щодо сучасних технологій виготовлення фільтрів для очищення оливи двигунів внутрішнього згорання від компаній WIXFILTERS.

 

Важливим і перспективним для компаній WIXFILTERS та MAHH FILTER є виробництво фільтрувальних систем для електромобілів та роботизованих комплексів в аграрній сфері. 

 

 

До роботи та обговорення матеріалів VІІІ Міжнародного науково-практичного онлайн-семінару долучились науково-педагогічні працівники НУБіП України: завідувач кафедри, професор Василь Хмельовський, доценти Віктор Ребенко, Олександр Бистрий, Олександр Семеновський, Володимир Онищенко та старший викладач Генадій Похиленко.

В роботі заходу взяли активну участь студенти магістратури факультету конструювання та дизайну, які навчаються за спеціальністю «Галузеве машинобудування» та освітніми програмами «Технічний сервіс машин та обладнання сільськогосподарського виробництва», «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва», «Обладнання лісового комплексу».

Представник ради роботодавців інженерних факультетів, випускник НУБіП України, директор фірми  ТОВ «Індустрія Техногруп» Олександр Сиволапов запропонував доповідь на тему: «НАПРЯМИ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТОВ «ІНДУСТРІЯ ТЕХНОГРУП». Олександр Володимирович в своїй доповіді представив сучасну будівельну техніку від компанії DOOSAN в Україні. 

 

Олександр Сиволапов детально висвітив особливості конструкції, технічні характеристики та функціональні можливості екскаваторів DOOSAN.

Актуальною та надзвичайно цікавою була інформація щодо конструкції та особливостей використання екскаваторів з електричним приводом. 

 

 

Особливе місце в доповіді Олександра Сиволапова посіли матеріали про екскаватори та їх навісне обладнання, які забезпечують можливість роботи на берегах водойм та узбережжях морів.

 

Студентів магістратури, що навчаються за освітньою програмою «Обладнання лісового комплексу» зацікавила інформація щодо техніки від компанії DOOSAN для заготівлі і транспортування деревини.

Матеріали семінарів активно використовуються у навчальному процесі за вивчення дисциплін студентами магістратури освітніх програм «Технічний сервіс машин та обладнання сільськогосподарського виробництва» та «Обладнання лісового комплексу». 

В рамках семінару 24 листопада 2023 року серед студентів факультету конструювання та дизайну проведено конкурс кращих студентських доповідей «ФІЛЬТРУВАЛЬНІ СИСТЕМИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ». Професійний рівень підготовки в питаннях фільтрувальних систем у студентів оцінювало журі у складі:

Голова журі:

к.т.н. доц. кафедри надійності техніки Олександр Банний 

Члени журі:

к.т.н. доц. кафедри надійності техніки Павло Попик;

 

к.т.н. доц. кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві Віктор Ребенко;

 

к.т.н. доц. кафедри надійності техніки Юлій Ревенко;

 

завідувач лабораторій кафедри надійності техніки 

Юрій Лисіков.

Серед учасників конкурсу були також і члени наукових студентських гуртків кафедри надійності техніки.

За результатами проведеного конкурсу місця розподілились наступним чином:

І місце – Павло Дем’янчук керівник доц., к.т.н. Павло Попик. Тема доповіді «Інноваційна система MICROBAN салонних фільтрів WIX».

ІІ місце – Олександр Куць керівник доц., к.т.н. Юлій Ревенко. Тема доповіді «Забезпечення працездатності паливної апаратури тракторного та комбінованого дизеля».

ІІІ місце – Олексій Ткаченко керівник ст. викл. Олександр Бистрий. «Роль фільтрів оливи та палива для підвищення ресурсу використання дизельних двигунів».

 

Також 24 листопада 2023 р. студенти факультету конструювання та дизайну взяли участь у творчому конкурсі «БУДІВЕЛЬНА ТЕХНІКА: РЕМОНТ, ЗБЕРІГАННЯ», організатором якого стали викладачі кафедри надійності техніки.

До розгляду в журі було надано понад п’ятнадцять доповідей. 

Також була змога озвучити свої доповіді і у дистанційному режимі.

За результатами проведеного конкурсу місця розподілились наступним чином:

І місце – Анна Щекальова, Оксімчук Богдан (науковий керівник – Олександр Сиволапов). «Удосконалення елементів очищення оливи системи мащення двигунів ЯМЗ-236 та ЯМЗ-238».

ІІ місце – Валентина Стахова, Попович Костянтин (науковий керівник – Володимир Сиволапов). «Періодичність заміни фільтрів оливи гідравлічних систем фронтальних навантажувачів DISD та їх вплив на показники надійності».

ІІІ місце – Микола Юрчук (науковий керівник – доц., к.т.н. Юлій Ревенко). «Забезпечення мікрокліматичних параметрів робочого місця екскаваторника».

Технічний супровід онлайн-семінару здійснював відповідальний за інформаційне наповнення вебсторінки факультету конструювання та дизайну, доцент кафедри надійності техніки Олександр Банний.

Студенти та співробітники факультету конструювання та дизайну і кафедри надійності техніки висловлюють найщиріші слова вдячності роботодавцям за участь в онлайн-семінарі та допомогу у підготовці висококваліфікованих інженерних кадрів.

 

Завідувач кафедри 

надійності техніки к. т. н., доц., 

Андрій Новицький

секретар організаційного комітету семінару, 

к. е. н., доц. Валентина Мельник,

член організаційного комітету семінару, 

співробітник кафедри надійності техніки,

аспірант факультету конструювання та дизайну, 

Дмитро Великоіваненко


 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook