Вивчення англійської мови за допомогою системи штучного інтелекту ChatGPT

3 грудня 2023 року

Навчання в епоху цифрових технологій стало в рази легшим та доступнішим, ніж будь-коли раніше. Відтак допомогти опанувати нові навички чи здобути знання у бажаній сфері в наш час може система штучного інтелекту ChatGPT, розроблена компанією OpenAI. ChatGPT здатен розмовляти з користувачами, використовуючи природну мову. Сервіс працює на основі глибокого навчання, в процесі якого він вчиться розуміти природну мову і генерувати відповіді на запитання та команди користувачів, які називаються промптами (prompts).

Завдяки своїм можливостям, цей інструмент став корисним помічником у вивченні англійської мови. Він допомагає засвоювати нові слова, вивчати граматику та розвивати навички спілкування англійською. 
 
Переваги використання ChatGPT у вивченні мови:
ChatGPT може бути використаний як інтерактивний репетитор, з яким можна вести розмову на англійській мові. Це допоможе студентам отримувати практичний досвід в спілкуванні англійською і покращувати свої мовні навички.
ChatGPT використовується для вивчення нових слів і граматики. Користувач може запитати у штучного інтелекту про значення нового слова, правильне вживання чи сполучення слів в реченнях.
ChatGPT допомагає покращити навички читання та письма на англійській мові. Використовуючи запитання-відповіді, студент може отримати практику в написанні текстів та читанні відповідей на запитання.
 
Пропонуємо вашій увазі декілька варіантів, як використати ChatGPT для вивчення англійської мови:
Запитуйте про все. Штучний інтелект може надати пояснення та приклади граматичних правил, лексики, ідіом та інших питань, пов’язаних із мовою, які у вас можуть виникнути. Наприклад, якщо ви запитаєте, коли потрібно вживати Present Perfect, чат-бот розпише по пунктах випадки використання цього часу і підкріпить інформацію прикладами.
 
Розширюйте словниковий запас. Нейромережа допоможе вивчити нові слова та фрази, даючи їхнє визначення, синоніми та контекстуальні приклади. Наприклад, її можна попросити дібрати синоніми до найбільш розповсюджених слів, щоб у розмові звучати цікавіше.
 
Покращуйте свій текст. Ви можете надсилати ChatGPT свої тексти з проханням покращити їх. Крім того, можна спочатку написати потрібний текст власноруч, а потім дати відповідне завдання чат-боту. Після — порівняйте тексти, знайдіть переваги та недоліки у власному варіанті, а також зауважте, що можна запозичити із тексту ШІ, але не варто просто копіювати його тексти, адже це не покращить ваші навички.
 
Виправляйте помилки. Ви можете попросити ChatGPT виправити помилки, якщо вони присутні у вашому тексті. Це дозволить проаналізувати виправлення та звернути увагу на те, як можна покращити граматику, структуру речень і зв’язність самого тексту. Ви також можете попросити штучний інтелект підготувати для вас різноманітні вправи, наприклад на знання граматики, можна вказати необхідну кількість речень для перевірки й таким способом удосконалювати свої знання.
 
Практикуйте вимову. Ви можете покращити свою вимову, якщо проситимете чат-бота про фонетичну транскрипцію слів чи добірку слів зі схожими звуками. 
 
Вивчення англійської за допомогою ChatGPT може бути цінним інструментом незалежно від того, чи ви на стадії знайомства з мовою чи маєте просунутий рівень, ШІ здатний допомогти на кожному кроці. Однак пам’ятайте, хоча нейромережа здатна допомогти покращити свої знання, важливо практикувати англійську різними способами: користуватися мовними програмами, слухати подкасти, переглядати англомовні фільми, розмовляти з носіями мови, читати закордонну пресу. Комплексний підхід забезпечить ефективніші результати та всебічне вивчення мови. 
 
Наталія Ямнич
старший викладач 
кафедри англійської філології
 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook