Успішні захисти магістерських кваліфікаційних робіт освітньої програми «Агрохімія і ґрунтознавство»

23 листопада 2023, 9:59

     Згідно наказу ректора комісія у складі голови, професора Василя Лопушняка, членів комісії, професорів Анатолія Балаєва, Віктора Каленського та доцента Олени Піковської, декана агробіологічного факультету Оксани Тонхи та гаранта освітньої програми, професора Віктора Забалуєва 9 листопада заслухала магістрів заочної форми навчання спеціальності 201 «Агрономія» освітньої програми «Агрохімія і ґрунтознавство». Наукові керівники магістерських робіт також були присутні на захисті і їм надавалась можливість виступу для характеристики випускників ОС Магістр.

   Незважаючи на складні умови, які випали на долю студентів та викладачів, магістри представили широкий спектр робіт, присвячених питанням раціонального використання ґрунтів та підвищення продуктивності агроценозів. Вони підтвердили високий рівень знань із фахових дисциплін та  практичних навиків. Магістерські роботи оцінені комісією на «відмінно» та «добре», проте особливо слід відзначити окремі з них.
Першим захищав роботу Олексій Степанець (керівник, доцент О.В.Піковська), який представив роботу про бонітування та особливості раціонального використання  осушених ґрунтів ТОВ «Магнат Агро». Магістр вичерпно відповів на велику кількість питань та поділився власним досвідом господарювання на торфових ґрунтах.

   Одноголосно члени комісії відзначили високий фаховий рівень роботи та здобувача освітнього ступеня Віктора Мотрука (керівник, доцент Л.І.Кучер), доповідь якого викликала жваву наукову дискусію, а його робота була оцінена найвищим балом.

  Практичним досвідом використання рекультивованих ґрунтів залізорудного шламосховища поділився Володимир Полюхович (керівник, професор В.О.Забалуєв). Комісія відзначила інноваційний характер роботи, її значення для збереження довкілля.

   Віталіна Чуб (науковий керівник, професор О.Л.Тонха) представила неординарну роботу «Oцінкa грунтових умов вирoщувaння кумквату Fortunella», яку комісія відзначила та оцінила на «відмінно».

  Інноваційний характер мала робота Ольги Василеги (керівник, доцент О.В.Піковська) про оцінку ґрунтового вкриття ПАТ «Білоцерківський агрохімцентр», яку вона блискуче захистила і показала високий рівень практичних навичок та теоретичних знань з ґрунтознавства та агрономії.

   Естафету заочників перейняли студенти денної форми навчання, які захищалися 20 і 21 листопада.

       Розпочав захисти магістерських робіт Євген Шаховал, який представив роботу «Оцінка поживного режиму грунту і живлення сумісних посівів ячменю та гороху за використання біостимуляторів» (науковий керівник, професор О.Л.Тонха). Він виконував роботу в межах міжнародного гранту, попередньо доповідав результати перед іноземними партнерами, показав відмінні знання та високий рівень підготовки.
Комісія відзначила роботу Тараса Грущака (науковий керівник, професор В.О.Забалуєв) про едафічну характеристику посттехногенних земель в Олександрійському буровугільному басейні.
      Цінними для виробництва були представлені роботи Дар’ї Назаренко та Уляни Тороп про оцінку різних режимів ґрунтів за застосування системи No-till (науковий керівник, професор О.Л.Тонха). Магістри відмінно впоралися з поставленими завданнями і дали вичерпні відповіді на поставлені запитання.

     Також блискуче захистив роботу Олександр Кірічук (науковий керівник, професор А.Д.Балаєв), який представив результати роботи з якісної оцінки грунтів ФГ «Голдфілд» та розробки заходів з покращення їх родючості.
Слід зауважити, що в обговоренні робіт брали участь не лише члени комісії, але і самі магістри також активно задавали питання та надавали практичні рекомендації щодо удосконалення технологій вирощування рослин, підвищення економічної ефективності рослинництва тощо.

      Загалом, 13 магістрів оцінили на «відмінно», 7 отримали оцінку «добре». Комісія відзначили високий науковий рівень робіт, їх практичну цінність та досить високий рівень фахової підготовки магістрів. Проте вказали, що рецензентам робіт необхідно ретельніше оцінювати магістерські роботи. Також магістрам і керівникам необхідно звернути увагу на статистичну обробку результатів досліджень, а також використання сучасних джерел літератури.
      Водночас, магістри подякували всім викладачам за те, що вони продовжували працювати не дивлячись на всі виклики сьогодення, ділились своїми знаннями та досвідом.



Результати роботи екзаменаційних комісій дозволяють зробити висновок, що колектив науково-педагогічних працівників кафедр, факультету та в цілому університету готує висококваліфікованих фахівців для аграрного комплексу України.
Безмежно вдячні нашим Збройним силам України, завдяки яким маємо можливість вчитися, навчати і жити!!!

Олена Піковська, доцент
Ольга Субботіна, завідувач лабораторії
кафедра ґрунтознавства та
охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook