Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи та туризму учасники бізнес-зустрічі

5 грудня 2023 року

     30 листопада 2023 р. в Києві відбувся щорічний захід «Напої України» - традиційне місце зустрічі виробників напоїв, спеціалістів ритейлу, компаній-постачальників технологій та пакування. В заході взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри готельно-ресторанної справи та туризму: професор Інна ЛЕВИЦЬКА, доценти Любов ТКАЧЕНКО, Лариса ГОПКАЛО, Олена МОСКВІЧОВА, Андрій ТРИВАЙЛО та студенти спеціальності «Готельно-ресторанна справа».

     Бізнес-зустріч «НАПОЇ УКРАЇНИ» була організована компаніями «ІТАК» і «Маrko Pack» і пройшла під девізом «Живе спілкування, живе навчання».
     Під час бізнес-зустрічі розглядалися світові тенденції та тренди ринку безалкогольних напоїв, пива, інноваційні стратегії компаній у сучасних умовах, а також новітні технології виробництва і пакування напоїв. Зокрема спікерами були представлені такі теми:
     - нові пакувальні рішення для напоїв, кави та чаю;
     - місце безалкогольних напоїв у ключових трендах європейського food-ритейлу;
     - кавові інсайти: тренди та інновації;
     - енергоефективність і зменшення витрат в індустрії напоїв;
     - лінії асептичного розливу;
     - BestCode – тренд сучасного маркування продукції;
     - сучасні інжинірингові рішення в умовах сьогодення від національного виробника обладнання компанії «Термо-Пак»;
     - поліетиленова упаковка: тенденції та рішення в сучасних умовах;
     - загальний огляд ринку чаю в Україні;
     - тенденції ринку пива;
     - світові тренди ринку напоїв та їх вплив на розробку нових продуктів CarlsbergUkraine;
     - перспективні технології безалкогольних ферментованих напоїв.

     Одним зі запрошених спікерів бізнес форуму «НАПОЇ УКРАЇНИ» була доцентка кафедри готельно-ресторанної справи та туризму ННІ неперервної освіти та туризму к.т.н. Любов Ткаченко, яка виступила з доповіддю на тему «Гігієна і санітарія у виробництві напоїв з елементами НАССР».

      Тема безпечності та якості напоїв є дуже актуальною в умовах сьогодення. Доповідачка висвітлила особливості санітарно-гігієнічних вимог на всіх етапах у виробництві напоїв (пива, ферментованих, безалкогольних напоїв, мінеральної та бутильованої води) від сировини, технологічних режимів виробництва, обладнання, трубопроводів, виробничих приміщень до тари та умов зберігання. Враховуючи свій практичний досвід Ткаченко Л.В. навела доречні приклади щодо усіх складових компонентів безпечності та якості напоїв. В умовах зростання антропогенного навантаження на джерела водопостачання проблема забезпечення населення якісною питною водою набуває першочергового значення, тому особливу увагу було приділено мікробіологічним показникам води «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10). Відповідно до вимог системи НАССР було проаналізовано види небезпеки у виробництві напоїв і розглянуто усі фактори, які можуть вплинути на безпечність напоїв.

      Питання, що були висвітлені у доповіді знайшли жвавий інтерес як серед вітчизняних, так і зарубіжних колег. Зокрема, представники науково-освітньої спільноти Польщі зацікавились співпрацею з НУБіП України з метою розширення горизонтів науки та освіти. В результаті заплановане підписання Меморандуму про співпрацю, який дасть можливість українським студентам навчатись за програмами подвійного дипломування.
     Проблематика гігієни і санітарії у виробництві напоїв з елементами НАССР є цікавою і для колег з Факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України, які є активними учасниками таких бізнес-зустрічей, адже займаються дослідженнями у сфері інноваційних технологій крафтового пива.
     Наприкінці своєї доповіді, Ткаченко Л.В. розповіла про Національний університет біоресурсів та природокористування України, якому в цьому році виповнилося 125 років, зокрема зупинилася на підготовці фахівців зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» та запросила усіх, хто бажає навчатися та підвищувати свій професійний рівень, завітати на День відкритих дверей до НУБіП.

     В рамках бізнес зустрічі відбулася виставка від виробників напоїв з можливістю продегустувати та оцінити смакові властивості напоїв. Компанія "Esarom UKRAINE" представила цілий ряд безалкогольних напоїв з натуральними компонентами: негазовані - "Квітка персика", "Груша-екстракт мате", "Чорна смородина-екстракт грецького горіха"; сильногазовані соковмісні - "Білий персик", "Абрикос-мед", "Кавун - садова м'ята".
Керівник ТМ «Рromise Joy» представив на дегустацію ферментований напій нового покоління «Chi Kombucha» на основі культури «чайного гриба» в двох модифікаціях ЛИСТЯ і ФРУКТИ. Обидва зразка мають приємний збалансований смак та аромат. І саме головне, що напої «Chi Kombucha» за рахунок ферментації консорціумом мікроорганізмів (дріжджі плюс оцтовокислі бактерії), збагачуються біологічно активними речовинами, ферментами, вітамінами, амінокислотами та мають корисні лікувально-профілактичні властивості для організму людини.
  Виробник мінеральної води «Крайна» (ТОВ А.М.В. - Карпати), ознайомив учасників заходу зі своєю продукцією - лінійкою негазованої, слабо і сильногазованої води, яка завдяки природному вмісту кремнію, набуває оздоровчих властивостей.
    Під час перерви було проведено майстер-клас з приготування кави альтернативними способами та майстер-клас з приготування крафтового органічного чаю з Бразилії «Meta Mate» з врахуванням особливостей різних видів цього чаю.

     Студенти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» були в захваті в від бізнес-зустрічі «НАПОЇ УКРАЇНИ 2023». Зокрема, Олександр Івахницький, зазначив, що на цьому заході практично підтвердив отримані теоретичні знання з курсу "Технологія напоїв" (викладач: к.т.н., доц. Ткаченко Л.В.), за програмою якої розглядалися теми "Технологія пива і безалкогольних напоїв", "Технологія чаю і напоїв на основі чаю", "Технологія кави і напоїв на основі кави". Студентів зацікавили новітні тренди напоїв, які були представлені на бізнес-зустрічі, вони залюбки взяли участь у дегустації нових напоїв та майстер-класі з приготування кави альтернативними способами. Тепер з нетерпінням чекають на лекції та практичні заняття з дисципліни "Барна справа і організація роботи сомельє", які відбуватимуться в наступному семестрі.

     Організатори заходу подякували спікеру Любові Ткаченко за цікаву змістовну доповідь, за участь у бізнес-зустрічі «НАПОЇ УКРАЇНИ 2023» та запросили викладачів кафедри готельно-ресторанної справи та туризму взяти участь у наступному заході «ХЛІБОПЕКАРСЬКИЙ БІЗНЕС 2024», проведення якого заплановано у лютому 2024 р.

Андрій Тривайло,
доцент кафедри готельно-ресторанної справи та туризму
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook