Гурток "ФІТОЛАБ" - початок активний!

27 листопада 2023 року
Кафедра фізіології, біохімії рослин та біоенергетики

       27 листопада 2023 р. на кафедрі фізіології, біохімії рослин та біоенергетики було проведено чергове засідання наукового гуртка “ФІТОЛАБ”. Студенти ознайомилися з морфологічними ознаками дослідної культури та вивчили корисні властивості і методи застосування в лікарських цілях рослини – якон (Polymnia sonchifolius).

 

  

Студенти проаналізували користь якону, яка обумовлена наявністю в його хімічному складі елементу селену – найпотужнішого антиоксиданту, а також вторинних метаболітів – фенольних сполук, які надають цій унікальній рослині важливі антиоксидантні і гіпоглікемічні властивості. Водночас, якон містить у собі легкозасвоювані цукрозамінники, а коренеплоди виявляють корисну дію на організм із порушеним обміном речовин; рослини якону мають антисклеротичну дію, зменшують ріст і розвиток гнильних мікроорганізмів.
 
 
 
 
Особливу увагу було акцентовано на способі вирощування якону. Студенти дізналися, що рослина формує запасаючі органи двох типів – коренеплоди та кореневі бульби. Коренеплоди утворюються з головного кореня. В утворенні кореня беруть участь групи інших органів: верхня частина – «голівка», що «тримає» листки, є скороченим стеблом, під ним знаходиться гладенька без корінців шийка – підсім'яне коліно, нижня частина відходить від неї бічними корінцями, що і є власне корінь. Якщо запасаючі продукти відкладаються не в головному корені, а у бічних чи додаткових, то утворюються кореневі бульби, які мають колір від жовтуватого до бурого.
 

 

Засідання проходило у творчій, невимушеній обстановці, студенти самостійно проводили усі операції і тепер з нетерпінням чекають продовження зустрічей – їх очікують нові цікаві досліди з яконом і не тільки!
 
 
 
Анна ДАЩЕНКО
к.с.-г.н., керівник гуртка

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook