Інновації у землевпорядній освіті: ФАО опубліковано навчальну програму магістерського курсу з консолідації землі та земельного банкінгу

3 грудня 2023, 10:00
факультет землевпорядкування
  Майже п’ять років тому – у далекому вже грудні 2018 року під час міжнародного семінару з вивчення досвіду проведення консолідації земель у країнах ЄС і на пілотних територіях в Україні (https://nubip.edu.ua/node/54758), що проводився на базі факультету землевпорядкування НУБіП України за ініціативою Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру спільно із Продовольчою й сільськогосподарською організацією ООН (ФАО), завідувачем кафедри землевпорядного проектування НУБіП України Андрієм Мартином була вперше запропонована ідея розробити рекомендації щодо магістерської програми із консолідації земель для університетів, що здійснюють підготовку інженерів-землевпорядників у східній Європі. Цю ідею підтримали провідні фахівці із землекористування Регіонального офісу ФАО для Європи та Центральної Азії (FAOREU) Мортен Хартвігсен та Максим Горган.
  Після серії підготовчих нарад та зустрічей, активними учасниками яких були декан факультету землевпорядкування, професор Тарас Євсюков, 24-25 листопада 2022 року у офісі FAO REU в Будапешті було проведено перший семінар-консультацію з членами робочої групи із розробки магістерського курикулуму (https://nubip.edu.ua/node/118146), до якої увійшли представники Університету природних ресурсів і наук про життя (Австрія), Естонського університету природничих наук, Академії сільського господарства Університету Вітовта Великого (Литва), Технічного університету Молдови, Університету св. Кирила і Мефодія (Північна Македонія), Варшавського технологічного університету, Університету сільського господарства в Кракові, Люблянського університету, Технічного університету Коньї (Туреччина). Досвід України презентували професори Тарас Євсюков із НУБіП України та Андрій Попов із Миколаївського національного аграрного університету.
  Перша презентація курикулуму магістерської програми за участі професорів Тараса Євсюкова та Андрія Мартина відбулася на 14-му Міжнародному семінарі LANDNET, що відбувся 5-7 вересня 2023 року в Стамбулі (https://nubip.edu.ua/node/133364).
  Фінальним результатом проекту стало офіційне оприлюднення 29 листопада 2023 року на сайті ФАО публікації «Загальна навчальна програма магістерського курсу з консолідації земель та земельного банку» («Generic master’s course curriculum on land consolidation and land banking»). Очікується, що впровадження магістерської програми при підготовці інженерів-землевпорядників стане потужним інструментом розвитку потенціалу закладів освіти, адже консолідація земель та земельних банкінг є, безперечно, одним із найбільш цікавих та затребуваних завдань сучасного землеустрою. Оприлюднений звіт містить структуру навчальної програми курсу з консолідації земель та земельного банкінгу, включаючи перелік модулів, рекомендації щодо методів навчання та корисні ресурси.
  Звіт також містить аналіз поточних освітніх програм, пов’язаних із консолідацією земель та земельним банкінгом, у 14 університетах з 11 європейських країн, а також досліджує попит на знання та навички молодих спеціалістів, висловлений державними установами, залученими до впровадження консолідації землі у шести країнах.
 
  Ознайомитися із повним текстом звіту (англійською мовою) можна на вебсайті ФАО за покликанням: https://doi.org/10.4060/cc8495en
 
 
Людмила Гунько,
доцентка кафедри землевпорядного проектування

  

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook