Кафедра взяла участь у роботі круглого столу, присвяченого 100-річчю О.І. Бугайова

6 грудня 2023 року

 

Кафедра фізики ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження взяла активну участь в роботі круглого столу «Олександр Іванович Бугайов: Учитель. Вчений. Громадянин (до 100-річчя від дня народження)», що відбувся 5 грудня 2023 року у Президії НАПН України. Захід було проведено у змішаному форматі.
У ході проведення круглого столу вчені, науково-педагогічні працівники, докторанти, аспіранти, методисти, вчителі, здобувачі освіти обговорили актуальні проблеми теорії та методики навчання фізики у контексті наукової спадщини видатного українського вченого, доктора педагогічних наук, професора, почесного академіка НАПН України О.І. Бугайова.
  
 
Народився Олександр Іванович 5 грудня 1923 року в селі Жданівка Хмельницького району на Вінничині. В 1941 р. закінчив середню школу на «відмінно» і одразу ж після випускного вечора став на захист Батьківщини від фашистських загарбників, пройшовши фронтовими дорогами від Воронежа і Сталінграда до Будапешта і Праги. Нагороджений п’ятьма бойовими орденами та шістьма медалями. 
 
 
Захистив кандидатську дисертацію з проблем взаємоз’язку навчання фізики і виробничого навчання (1963 р.) та докторську дисертацію, присвячену проблемам навчання фізики в школі (1984 р.), професор.
 З відзнакою закінчив Київський педагогічний інститут у 1956 році. З 1966 по 1973 рік завідувач кафедри методики фізики інституту, з 1973 по 2005 рік, очолював сектор методики навчання фізики та керував лабораторією навчання математики і фізики в Інституті педагогіки АПН України. 
 
За успішну педагогічну діяльність вченому було присвоєне почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України» (1991 р.). Нагороджений медалями ветерана праці (1976 р.), А. С. Макаренка (1982 р.), К. Д. Ушинського (2007 р.), знаками “Відмінник народної освіти” УРСР (1971 р.) та СРСР (1983 р.), багатьма відзнаками Міністерства освіти України.
Професор Бугайов О.І. є автором оригінального курсу методики навчання фізики, брав участь у розробці системи методичної підготовки майбутніх учителів, розробці основного курсу, спецкурсів та спецсемінарів, готував і проводив навчальні телепередачі з фізики. За його ініціативою при кафедрі методики фізики Українського державного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова у 1968 р. був заснований постійно діючий Всеукраїнський науково-методичний семінар «Актуальні питання методики навчання фізики і астрономії у вищій та середній школі», який на сьогодні є неформальним центром методичної думки з фізики не тільки в Україні, а й поза її межами.
 
Олександр Іванович був членом редколегії і автором науково-методичного журналу «Фізика та астрономія в школі». Багато років Бугайов О.І. був відповідальним редактором науково-методичних збірників «Методика викладання фізики» та «Методика викладання математики і фізики», збірників з методики навчання фізики.
Викладені особливості методичного посібника «Методика викладання математики і фізики» зробили його настільною книгою для багатьох поколінь майбутніх учителів і забезпечили актуальність у системі сучасної професійної підготовки студентів фізико-математичних факультетів педагогічних вищих навчальних закладів.
Започаткований у праці О. І. Бугайова підхід отримав розвиток у посібнику «Основи методики викладання фізики в середній школі», який вийшов 1984 р. (авторський колектив: В. Г. Розумовський, О. І. Бугайов, Ю. І. Дік та ін.; за ред. О. В. Пьоришкіна, В. Г. Розумовського, В. А. Фабриканта) [3]. Тому не випадково В. Г. Розумовський запросив О. І. Бугайова до написання ґрунтовного курсу основ методики навчання фізики в середній школі. Високу оцінку його творчості давали відомі вчені В. В. Мултановський, Ю. І. Дік, Н. О. Родіна, О. В. Усова й інші. До того ж науковим консультантом докторської дисертації Олександра Івановича був провідний у СРСР вчений-методист В. Г. Розумовський.
 
 
Понад тридцять років Бугайов О.І. брав участь у розробці та вдосконаленні навчальних програм з фізики та астрономії, стандартів фізичної освіти. У 1991-1994 рр. та 2001-2003 рр. ним розроблені концепції фізичної освіти у середній загальноосвітній школі, особливостями яких є покладання в основу навчання фізики ідей диференціації та гуманітаризації навчання фізики.
Створена Олександром Івановичем наукова школа з методики навчання фізики відома далеко за межами України, вона дала путівку у педагогічну науку багатьом дослідникам: 41 його учень став кандидатом педагогічних наук, 6 – докторами наук. Багато років він брав участь у роботі спеціалізованих вчених рад по присудженню наукових ступенів кандидата та доктора педагогічних наук.
 
 
 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook