В ННІ неперервної освіти і туризму підвели підсумки роботи за 2023 рік над науково-дослідними темами

6 грудня 2023 року

     Згідно з наказом НУБіП України «Про підготовку звітів про НДР за 2023 рік» від 30.10.2023 та з метою виконання розпорядження директора ННІ неперервної освіти і туризму «Про створення комісії для приймання науково-дослідних робіт, які виконувалися в 2023 році» від 20.11.2023 №255, 5 грудня відбулося заслуховування проміжних звітів керівників науково-дослідних робіт перед членами комісії.


     У 2023 році науково-педагогічними працівниками ННІ неперервної освіти і туризму проводилися дослідження за 5 різноплановими науково-дослідними роботами, серед яких 4 за ініціативною тематикою.

     «Теоретичні засади і механізми реалізації рекреаційно-туристичного потенціалу територій» представила керівник НДР, к.е.н., доц. Ірина Кудінова.




     До основних проміжних результатів дослідження вона віднесла напрацювання щодо окреслення ролі сільського зеленого туризму в структурі економіки сільських територій, оцінку рекреаційно-туристичного потенціалу сільського зеленого туризму України та Київської області з фокусом на глобальні, національні і регіональні тренди. Акцентувала увагу присутніх, що в сучасних економічних умовах сільський туризм служить стабілізуючим фактором, який сприятиме не тільки підтримці нормального життєвого рівня сільських жителів, а й розвитку економіки регіону, інфраструктури сервісу, побутового обслуговування, соціальної сфери. Таким чином, сільський зелений туризм виступає основним інструментом для стимулювання економічного та соціокультурного розвитку сільських територій. Вона аргументувала, що зелений туризм є стратегічною складовою галузі туризму, він формує важливу ланку локальної економіки та її структури, розкриваючи економіко-виробничу функціональність сільських територій.


     НДР «Адаптивні моделі розвитку підприємств готельного господарства в умовах нестабільного бізнес-середовища» представила керівник теми к.е.н., доцент Лариса Гопкало й доповіла, що команда дослідників працює над узагальненням теоретичних підходів та дослідженням практичного досвіду адаптації підприємств готельного господарства, що функціонують в сучасних трансформаційних умовах спричинених пандемією COVID-19 та повномасштабним вторгненням країни-агресора на територію України. Основними проміжними результатами звіту за 2023 рік вона вказала здійснений моніторинг процесу пристосування підприємств готельного господарства до динамічних змін у бізнес-середовищі їх функціонування. У процесі проведення дослідження досягнуто усвідомлення необхідності розробки адаптивних моделей розвитку підприємств готельного господарства в умовах нестабільного бізнес-середовища, як суб’єктів господарювання, які виступають одним з джерел збільшення ВВП та суттєвого покращання соціально-економічного розвитку України. Проміжні результати досліджень систематизовані та оприлюднені у 3 статтях, що входять до наукометричних баз Web of Science та Scopus, статтях у фахових виданнях та збірниках тез.


     Науково-дослідну роботу «Трансформація публічного управління в умовах сучасних викликів» представила керівник теми, доктор філософії, доцент кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва Людмила Горбата. На основі результатів дослідження напрацьовано матеріали для обґрунтування теоретико-методологічних засад і розробки практичних рекомендацій щодо вдосконалення публічного управління в умовах євроінтеграції, пандемічних обмежень, воєнного стану та інших викликів сучасності. Зокрема, протягом звітного періоду за результатами виконання науково-дослідної роботи сформовано проміжні результати, які, зокрема, доводять, що з впровадженням штучного інтелекту в діяльність органів публічної влади, все більше приходить усвідомлення того факту, що настає цифрова епоха, одним з найважчих елементів якої є розвиток і активне застосування технологій штучного інтелекту в системі публічного управління, в сфері стратегічного планування та оперативного управління розвитком будь-якої сфери життєдіяльності суспільства.


     Інна Левицька, керівник НДР «Розвиток туристичних дестинацій об’єднаних територіальних громад на засадах сталості в умовах логістичних обмежень» представила проміжні результати дослідження щодо розвитку окремих туристичних дестинацій України, а також розробки стратегії розвитку туристичних дестинацій, що враховують їх ресурсне забезпечення, інфраструктурний та кадровий потенціал, ринкові позиції та загальну методику моніторингу функціонування туристичної дестинації на засадах сталості. Запропоновані результати враховують положення інституціональної теорії, теорії туристичних дестинацій, теорії прав власності, теорії колаборації та альянсу, теорії господарського контролю. Результати дослідження апробовано та представлено на 9 всеукраїнських та міжнародних конференціях, опубліковано у 8 наукових працях, що індексуються у наукометричній базі Web of Science, опубліковано 5 тез доповідей у співавторстві зі студентами.
     У рамках виконання Технічного завдання за бюджетною програмою «Підтримка пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти» (науковий напрям «Суспільні науки») проведена науково-дослідна робота «Механізми забезпечення стійкості та відновлення територіальних громад в Україні для формування системи належного життєзабезпечення населення». Керівник НДР, доктор наук з державного управління Ірина Грищенко представила науково-методичні рекомендації «Механізми забезпечення стійкості та відновлення територіальних громад в Україні для формування системи належного життєзабезпечення населення» як заключний результат виконання науково-дослідної теми.
     Після доповідей керівників науково-дослідних робіт відбулося фахове обговорення отриманих результатів та напрацювання шляхів удосконалення дослідницької роботи, зокрема у напрямі комерціалізації та використання комунікативного потенціалу здобувачів вищої освіти.
    Підводячи підсумки року, можемо констатувати, що науково-педагогічні працівники ННІ неперервної освіти і туризму значно збільшили показники публікаційної активності та цитованості, а також підготували більше ніж у попередні роки проєктів науково-дослідних робіт, для участі в різноманітних наукових конкурсах.

Ірина Грищенко,
заступник директора з наукової роботи

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook