Перспективи розвитку аквакультури в чорноморському регіоні

7 грудня 2023, 12:28

     24–26 жовтня мені пощастило побувати на міжнародному симпозіумі з розвитку аквакультури SOFAS 2023 яка проходила у місті Трабзон, Туреччина на базі місцевого інституту проблем аквакультури.
     Конференція була дуже насичена та цікава. На початку виступав міністр продовольства Туреччини, інші державні профільні спеціалісти. Працівники приймаючого інституту ділилися своїми досягненнями у різних галузях аквакультури – генетика гідробіонтів, практична аквакультура. Учасникам був забезпечений вільний доступ до деяких лабораторій для детального ознайомлення. Нам було продемонстровані експериментальні системи для розведення та вирощування осетрових, форелі, камбали калкана. Також ми були свідками, як випускають у море підрощену мічену камбалу для подальшого вивчення її етології та міграційної поведінки.

    Також виступали різні спікери що до теми кормів, фахівці з різних країн – середземноморського та чорноморського регіонів, що ділилися своїм практичним досвідом, піднімали проблеми виробництва кормів, а також проблеми використання різних інгредієнтів та технологій. Делегатам було продемонстровано комплекс для виробництва штучного комбікорму та зроблено певну його кількість у демо режимі з дотриманням відповідної технології.
    Окремо варто зазначити дискусію нашої делегації про проблеми аквакультури саме в Україні. Піднімалися питання годівлі, посадкового матеріалу та ліцензування аквакультури. Делегати з інших країн з щирою цікавістю приймали участь у дискусії. У кінці дискусії були домовленості про співпрацю між нашими країнами у галузі аквакультури, як у теоретичній основі так і у практичному полі.

Молодь калкана для зариблення Чорного моря

       У останній день конференції по програмі у нас була пізнавальна екскурсія на форелеву ферму та розважальна екскурсія в давній монастир.
Конференція залишила приємні спогади, багато матеріалу для аналізу та велике підґрунтя для співробітництва з колегами.

Мамона Олег

аспірант кафедри аквакультури 
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook