Природокористування і якість життя - поради лікаря: вибір на користь соєвих продуктів: природні можливості полегшення проявів артриту

13 грудня 2023 року

   Артрит є надзвичайно поширеним патологічним станом, особливо у людей старшого віку. Зазвичай патологія суглобів не є єдиною і препарати для її лікування знаходять місце у довгому переліку лікарських засобів, кожен з яких потенційно несе небезпеку побічних реакцій.

   Добре відомо, що протизапальні препарати, які продовжують бути найбільш призначаємими засобами для лікування суглобового болю та інших проявів артриту, не можуть вважатися взірцем безпечності. Тому застосування альтернативної терапії, без значних побічних реакцій лишається надзвичайно актуальним.

   Неомилювані сполуки авокадо та сої (Avocado Soy, ASU) являють собою рослинні екстракти, виготовлені з олії авокадо та соєвої олії у співвідношенні 1:2. Вони включають такі хімічні речовини, як вітамін Е, рослинні жири тощо.

   За результатами нещодавніх досліджень ці сполуки сприяють зменшенню набряків у суглобах. Неомилювані сполуки авокадо та сої вже тривалий час використовують для лікування остеоартриту. Вони також застосовуються при болях у спині, припливах (раптових відчуттях тепла у верхній частині тіла), ожирінні та інших станах, але достовірних наукових доказів на підтримку останніх напрямків застосування дотепер не отримано.

   Слід наголосити, що неомилювані сполуки авокадо та сої – це не одне й теж, що і сполуки, виготовлені лише з авокадо, сої або соєвої олії.

 ЕФЕКТИВНІСТЬ

   Неомилювані сполуки авокадо і сої продемонстрували свою ефективність для лікування остеоартриту. Короткочасний прийом ASU  зменшує біль і покращує функцію у людей з остеоартритом стегна або коліна. При тривалому застосуванні допомагає уповільнити швидкість погіршення цього стану.

   Існує інтерес до використання ASU для інших лікувальних цілей, але поки недостатньо надійної інформації на підтвердження корисності їхнього застосування поза полегшенням симптомів артриту.

ДОЗУВАННЯ

   При прийомі перорально ці сполуки показали свою безпечність. Зазвичай добре переносяться. Окремі продукти (Piascledine 300 або Flexi-Smart) безпечно використовувалися безперервно протягом 3 років.

   ASU найчастіше використовували дорослі в дозах 300 мг перорально щодня протягом 3 років. Але дозу для кожного пацієнта має визначати лікар.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook