Природокористування і якість життя - поради лікаря: корисні ефекти від споживання імбиру

1 грудня 2023 року

   Імбир — однодольна вічнозелена рослина родини імбирних, яка росте в Китаї, Індії, Африці, Карибському басейні та інших країнах з теплим кліматом. Корінь імбиру добре відомий і широко застосовується як спеція та ароматизатор. У багатьох культурах протягом тисячоліть використовувався як лікувальний засіб.

   Дві чайні ложки імбиру містять всього чотири калорії. У корені імбиру небагато вітамінів і мінералів, але є чимало антиоксидантів, які допомагають захистити клітини від пошкоджень небезпечними вільними радикалами.  Серед основних його корисних ефектів:

  Заважає розмножуватися мікроорганізмам

   Певні хімічні сполуки у свіжому імбирі допомагають організму захиститися від бактерій, вірусів та інших інфекційних агентів. Вони добре зупиняють ріст бактерій, таких як кишкова паличка та шигела, а також можуть стримувати віруси, такі як RSV (респіраторно-синцитіальний вірус).

   Зберігає здоров’я ротової порожнини

   Активні сполуки в імбирі, які називаються гінгеролами, запобігають розвитку бактерій у ротовій порожнині. Ці бактерії можуть спричинити пародонтит, небезпечний інфекційно-запальний розлад ясен.

 Заспокоює нудоту

   Імбир допомагає полегшити нудоту, особливо під час вагітності. Він сприяє розчиненню та позбавляє від газів, які утворюються та накопичуються у кишечнику. Також імбир може допомогти впоратися з морською хворобою або нудотою, спричиненою хіміотерапією.

   Заспокоює біль у м'язах

   Імбир не зніме м’язовий біль одразу, але з часом він допоможе його суттєво послабити. У деяких дослідженнях люди з м’язовими болями після фізичних вправ, які споживали імбир, наступного дня відчували менший біль, ніж ті, хто його не приймав. Полегшує симптоми артриту

   Імбир має протизапальні властивості, зокрема зменшує набряки. Це може бути особливо корисним у комплексному лікуванні симптомів як ревматоїдного артриту, так і остеоартриту. Полегшити біль та набряк можна як споживаючи імбир перорально, так і прикладаючи імбирний компрес чи пластир на шкіру.

   Навряд чи варто відмовлятися від основної терапії артриту, але вживання імбиру може сприяти зменшенню дозувань ліків та тривалості протизапальної терапії, яка потенційно може зумовити побічні реакції.

Стримує ріст раку

   Результати деяких спостережень демонструють, що біологічно активні молекули в імбирі можуть уповільнювати ріст окремих видів раку, таких як колоректальний рак, рак шлунка, яєчників, печінки, шкіри, молочної залози та простати. Однак для перевірки цього потрібно більше досліджень з належною методологією.

   Може сприяти зниженню рівню цукру в крові

   Одне нещодавнє невелике дослідження продемонструвало, що імбир допомагає організму краще використовувати інсулін. Варто продовжувати планувати і виконувати дослідження у цьому напрямку, аби переконатися, що імбир дійсно покращує рівень цукру в крові.

    Полегшує менструальний біль

   У дослідженнях жінки, які приймали 1500 міліграмів імбирного порошку один раз на день протягом 3 днів під час циклу, відчували менший біль, ніж жінки, які цього не робили.

Сприяє зниженню рівню холестерину

   За результатами дослідження, щоденне споживання 5 грамів імбиру протягом 3 місяців сприяло достовірному зниженню рівню холестерину ліпопротеїнів низької щільності (які сприяють атеросклеротичному ураженню судин).

Посилює захист від різних захворювань

   Імбир багатий антиоксидантами - сполуками, які запобігають стресу та пошкодженню ДНК клітин організму. Вони допомагають боротися з такими хронічними захворюваннями, як високий кров’яний тиск, хвороби серця та легень, а також сприяють здоровому старінню.

 Полегшує розлади травлення

   Імбир може допомогти при хронічному порушенні травлення, або диспепсії. Вживання імбиру перед їдою сприятиме швидшому спорожненню, що запобігає важкості та тиску у шлунку після їди.

ЙМОВІРНІ РИЗИКИ

   У малих дозах імбир майже не викликає побічних ефектів. Високі дози імбиру (більш як 5 грамів на день) збільшують їх ймовірність. Серед них - печія, розлад травлення та подразнення слизової оболонки ротової порожнини.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії




 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook