Природокористування і якість життя - поради лікаря: як поводитися при виникненні розладу травлення?

25 листопада 2023 року

   Порушення травлення (або диспепсія) — це стан, пов’язаний з появою специфічних симптомів, які включають відчуття важкості, переповнення шлунку, болю або дискомфорту у верхній частині живота, печію та нудоту, у більш важких випадках - блювання.

   Часто розлад травлення відчувається після завеликої кількості їжі або не самого оптимального вибору страв та напоїв. Однак до розвитку симптомів можуть призвести й інші фактори.

   Вважаю за необхідне одразу дати важливу пораду. Не питайте пояснень причини симптомів та рекомендацій по їхньому усуненню у Google. З високою ймовірністю ви потрапите на «прийом» до Інтернет-шарлатанів, які не мають достатньої освіти та кваліфікації для трактування проявів диспепсії і тим більше надавати рекомендації по її лікуванню.

 ПРИЧИНИ

   Їх багато — від харчових звичок і способу життя до побічних ефектів ліків і серйозних, досить часто небезпечних захворювань. Диспепсія може бути проявом не тільки патології системи травлення.

 Спосіб життя

   Розлад травлення виникає, коли організм не може нормально перетравлювати їжу. Це може бути результатом завеликої кількості їжі або занадто швидкого її споживання. Гостра та жирна їжа також підвищує ризик розладу травлення. Якщо після прийому їжі лягти, це ускладнить перетравлення та може викликати дискомфорт у животі. Інші поширені причини поганого травлення включають куріння, вживання значної кількості алкоголю, стрес.

Ліки

   Розлад травлення може бути побічним ефектом прийому певних ліків. Нестероїдні протизапальні препарати, такі як аспірин, ібупрофен і напроксен, є одним із класів ліків, що здатні викликати диспепсію. Антибіотики також можуть порушувати мікробіом ШКТ та викликати розлад травлення як побічний ефект.

Хвороби

   Кілька захворювань спричиняють розлад травлення. Серед них — гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), рак шлунку, аномалії підшлункової залози або жовчовивідних шляхів, пептичні виразки, непереносимість лактози чи глютену, синдром подразненого кишечника, гастропарез.

   Іноді людина може відчувати розлад травлення без видимої причини. Це називається функціональною диспепсією.

   Слід знати і пам’ятати, що гострий серцевий напад, у т.ч. внаслідок інфаркту, також може проявлятися симптомами диспепсії. І це ще один аргумент проти самодіагностики та самолікування.

СИМПТОМИ

   Розлад травлення здатен спричинити біль у животі або здуття, печію, нудоту, блювоту.  До інших поширених симптомів належать швидке відчуття ситості під час їди, відчуття печіння в шлунку або стравоході, надмірне газоутворення або відрижка.

   Порушення травлення може супроводжуватися серйозними симптомами, такими як блювота з кров’ю або схожа на кавову гущу, незрозуміла втрата ваги, забарвлення випорожнень у чорний колір, проблеми з ковтанням. Якщо у вас є будь-який із цих симптомів, негайно зверніться за медичною допомогою.

ЙМОВІРНІ УСКЛАДНЕННЯ

   Зазвичай розлад травлення не призводить до важких ускладнень. Однак через його симптоми людина часто не споживає необхідну кількість їжі, що впливає на загальний баланс поживних речовин у вашому меню.

   Водночас інші захворювання, що викликають порушення травлення, здатні спричинити серйозні ускладнення. Наприклад, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба може призвести до стриктури стравоходу, пілоростенозу, стравоходу Барретта, який є передраковим станом.

ДІАГНОСТИКА

   Починається із деталізації симптомів, питань про історію хвороби, життя та про харчові звички, а також фізичного огляду. Далі лікар може відправити на рентген черевної порожнини, щоб перевірити, чи немає у травному тракті будь-яких відхилень. Також беруть аналізи крові, калу та роблять дихальні тести, щоб перевірити наявність бактерій Helicobacter pylori, які викликають пептичну виразку.

   Ендоскопічне обстеження проводиться, щоб перевірити верхній відділ травного тракту на наявність аномалій. Воно допомагає діагностувати такі захворювання, як рефлюкс-езофагіт, виразки, запальні захворювання.

ВАРІАНТИ ЛІКУВАННЯ

   Розлад травлення часто проходить сам по собі. Наприклад, якщо ви відчуваєте нетравлення після великого прийому їжі, дискомфорт у животі зменшиться, коли організм перетравить її.

   Деякі ліки та зміни способу життя сприяють лікуванню та запобіганню симптомам нетравлення. Водночас, прийом препаратів без рекомендації лікаря не є розумним рішенням.

Покращити травлення та полегшити неприємні симптоми можна й змінивши спосіб життя. Зокрема:

- уникайте продуктів, які у вас викликають печію,

- їжте повільніше (20-30 хвилин на основний прийом їжі),

- не лягайте після їди протягом 2-х годин,

- не куріть,

- підтримуйте нормальну вагу,

- зменшити кількість споживаної кави, безалкогольних напоїв та алкоголю,

- мінімізуйте стрес за допомогою йоги або релаксаційної терапії.

   Неоптимальне травлення є поширеною проблемою. Однак його не варто ігнорувати. Без лікування симптоми нетравлення можуть погіршити якість життя. Якщо ви не можете впоратися з розладом травлення самостійно, зверніться з лікарем. Він допоможе визначити основну причину проблеми та призначити ефективне лікування.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії



 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook