На кафедрі інженерії енергосистем за участю фахівців компанії ДТЕК відбувся семінар з проблем цифровізації електромереж

8 грудня 2023 року
  Світ навколо нас стрімко змінюється. Онлайнпослуги, цифрові продукти, системи інтелектуального управління та digital-технології – це не примарне майбутнє, а буденна необхідність. Цифровізація – один з інструментів для пошуку оптимальних режимів та підвищення надійності електричних мереж.

 

  У рамках співпраці Кластера цифрової енергетики до ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України завітав начальник відділу довгострокового планування та аналізу мереж «ДТЕК Мережі» Леонід Москаленко.
  Для ознайомлення гостя з інститутом директор Віктор Каплун ознайомив гостя з сучасною навчально-лабораторною базою, зокрема презентував навчально-наукову лабораторію «розумних» електромереж кафедри інженерії енергосистем.
  Учасники семінару, науково-педагогічні працівники Євген Антипов, Валерій Кривоносов, Світлана Макаревич, Андрій Петренко, Вікторія Ликтей, аспіранти кафедри Євген Кулибаба і Андрій Подольський заслухали повідомлення Леоніда Москаленка, який у притаманній для інженерів лаконічній формі структуровано презентував основні напрями роботи з впровадження цифрових технологій.

 

  Спікер відзначив, що аналізуючи кращі світові практики довгострокового планування та аналізу режимів роботи мереж за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, компанія «ДТЕК Мережі» планує відійти від практики залучення підрядних організацій до довгострокового планування розвитку мереж і з цією метою створено власний підрозділ для моделювання режимів роботи мереж з використанням цифрових двійників.

 

  Подальшими кроками у розбудові центру передбачається набір кваліфікованого (підготовленого) персоналу, створення цифрових моделей мережі ОСР (з урахуванням програм їх розвитку) та інтеграція їх роботи в процеси компанії.

 

  Леонід Москаленко також відзначив, що на першому етапі робіт вже розроблено детальну цифрову модель реальної розподільчої мережі пілотного району. З її допомогою наявна можливість тестувати ефективність технічних рішень та інновацій ще на етапі планування.

 

  Саме такий підхід дає можливість чітко прогнозувати техніко-економічні результати технічних інновацій, зокрема показників надійності систем електропостачання та зменшення втрат електроенергії. Цифрова модель дозволяє здійснювати прив’язку елементів систем електропостачання до геопросторових даних регіону.

  Компанією ДТЕК вже здійснено розробку цифрової моделі пілотного проєкту для найбільш постраждалого від російської агресії – енерговузла Київщини «Ірпінь-Буча-Бородянка» та продовжується робота над створенням цифрової моделі ОСР ДТЕК.

 

  На завершення виступу, гість презентував результати моделювання пілотного проєкту цифрової моделі мережі 10-35-110 кВ ірпінського енерговузла в середовищі програмного продукту DigSILENT Power Factory. План розвитку енерговузла включає зміну її топології, впровадження систем зберігання електроенергії та переведення мережі на вищі класи напруги.
  Доповідь викликала жваве обговорення серед учасників зустрічі. На численні запитання від науково-педагогічних працівників кафедри інженерії енергосистем, зокрема Віктора Каплуна, Валерія Кривоносова та Андрія Петренка, гостем були дані грунтовні і вичерпні відповіді.
  Відкритими залишились питання долучення науковців кафедри до проєктів компанії та більш широкого впровадження спеціалізованого програмного забезпечення в освітньому процесі з підготовки фахівців за спеціальністю 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка». Але робота і цьому напрямі вже почалась.

 

  Дирекція висловлює вдячність Леоніду Москаленку та керівництву компанії «ДТЕК Мережі» за допомогу і сприяння у підвищенні якості освітнього процесу та формування нових актуальних напрямів досліджень.


Євген АНТИПОВ,
в.о. завідувача кафедри інженерії енергосистем

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook