На базі НУБіП пройшов Всеукраїнський круглий стіл, присвячений фінансовим механізмам стимулювання розвитку виробництва та переробки молока в Україні в умовах воєнного стану

8 грудня 2023 року

 

 

07 грудня на базі НУБіП пройшов Всеукраїнський круглий стіл, який за складом учасників, цілком можна було б назвати міжнародним молочним форумом-2023. Тож, відповідно, і тематика його звучала так – «Фінансовий механізм стимулювання розвитку виробництва та переробки молока в Україні в умовах воєнного стану».  

  До організації і проведення заходу долучились народні депутати України з міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток молочної галузі України», керівництво Об’єднання «Спілка молочних підприємств України», колективи двох факультетів НУБіП – економічного (кафедри банківської справи та страхування і організації підприємництва та біржової діяльності) і тваринництва та водних біоресурсів (кафедри технологій виробництва молока та м’яса і годівлі тварин та технології кормів) та ННЦ «Інститут аграрної економіки» (відділ фінансово-кредитної та податкової політики).
  Відкриваючи його роботу, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим ТКАЧУК підкреслив, що наш університет не стоїть осторонь від вирішення тих чи інших проблем в усіх галузях агропромислового комплексу. І підтвердження цьому – сьогоднішня зустріч науковців, виробничників – безпосередніх виробників молока, його переробників, знаних експертів міжнародних фінансових організацій, представників законодавчої та виконавчої влади.
 
 
  Учасників представницького форуму вітав заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій ГОЛОВНЯ.
 
 
  До привітань також долучились народний депутат України, співголова міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток молочної галузі України» Андрій БОГДАНЕЦЬ та виконавчий директор Об’єднання «Спілка молочних підприємств України» Арсен ДІДУР.
 
 
  Численні виступи відзначалися професійністю, фаховістю, глибоким знанням теми, бажанням знайти консенсус між виробниками молока та молокопереробниками. І, показово, – емоційністю. 
  З доповідями та презентаціями виступили завідувач кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин Сергій РУБАН, керівник експертно-аналітичної служби Об’єднання «Спілка молочних підприємств України», завідувач відділу податково-бюджетної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леонід ТУЛУШ, міжнародний консультант з аграрної економіки та сільського розвитку Вільгельм КРУЗЕ (Німеччина), старший спеціаліст із сільського господарства Представництва Світового банку в Україні Олександр МУЛЯР, заступник генерального директора з фінансів компанії «ТАС-Агро» Олександр ЗАЄЦЬ, генеральний директор «Молочної компанії «Волошкове поле» Андрій ТАБАЛОВ, міжнародний експерт зі стратегічного розвитку бізнесу, член наглядової ради компанії «Терра-Фуд» Фортунато ГУАДАЛУПІ (Італія), експерт з альтернативного фінансування малого та середнього бізнесу Віталій ГОЛОВАЧОВ (Проєкт USAID «Реформування фінансового сектору»), співзасновник та керівник проєктів компанії «American Dairy Technology» Іон МОРАРУ та інші.
 
 
 
 
  У обговоренні взяли участь декан економічного факультету Анатолій ДІБРОВА, завідувач кафедри організації підприємництва та біржової діяльності Микола ІЛЬЧУК, експерт IFC з управління тваринництвом та управління комфортом, доцент кафедри статистики та економічного аналізу Анатолій ШИШ та інші. Кожен з них виступив із конкретними пропозиціями щодо формування резолюції за підсумками круглого столу.
 
 
 
  Та ця інформація була б не повною, якщо не згадати: на фоні ділової розмови учасники круглого столу не забули віддати належне людям, які щонайближче причетні до виробництва молока – доярок із Немішаївського фахового коледжу. Коли на початку повномасштабної агресії росії проти України всі, хто мав можливість виїхати «зеленим коридором», виїхали – вони залишились на своїх робочих місцях біля тварин і рятували їх весь період окупації від загарбників. Навіть ризикуючи своїм життям…
 

Олексій МУРАВСЬКИЙ 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook