Природокористування і якість життя - поради лікаря: одинадцять можливостей взяти під контроль рівень сечової кислоти

10 грудня 2023 року

   Сечова кислота є природним продуктом життєдіяльності та утворюється в результаті перетравлення їжі, що містить пурини (органічні гетероциклічні молекули, що містять азот). Зазвичай організм відфільтровує сечову кислоту через нирки та виводить із сечею. При споживанні завеликої кількості пуринів або якщо організм не в змозі досить швидко видалити цей продукт обміну, сечова кислота може накопичуватися у крові.

   Нормальний рівень сечової кислоти становить менш як 420 мікромоль на літр для дорослих чоловіків та менше 350 мкмоль/л для жінов. Вищі рівні сечової кислоти трактуються як гіперурикемія (патологічний стан, що характеризується підвищеним рівнем сечової кислоти в крові).

   Гіперурекемія часто призводить до ураження суглобів, відомого під назвою подагра, робить кров і сечу занадто кислими, що також негативно впливає на загальний стан організму, зокрема підвищує ризик патології серцево-судинної системи.

   Певні стани здоров’я, харчування за «західною моделлю» та генетика здатні спричинити високий рівень сечової кислоти. Уникання алкоголю та обмеження деяких продуктів і напоїв допомагає знизити її рівень. Ось декілька природних способів для зменшення сечової кислоти в організмі.

СПОЖИВАТИ МЕНШЕ ПРОДУКТІВ, БАГАТИХ ПУРИНАМИ

   Доцільно обмежити ключове джерело сечової кислоти — продукти, багаті пуринами (деякі види м’яса, морепродуктів і овочів), що сприяють утворенню сечової кислоти під час перетравлення.

   Слід помірно споживати такі продукти, як червоне м'ясо, субпродукти, риба, молюски, птиця. Водночас, за даними дослідження 2020 року, зменшення споживання овочів з високим вмістом пуринів істотно не впливає на рівень сечової кислоти.

УНИКАТИ ЦУКРУ

   Коли організм розщеплює фруктозу (природний цукор у меді, фруктах, соках, напоях підсоложених фруктозою), вивільняються пурини, що підвищує рівень сечової кислоти. Фруктоза в напоях засвоюється швидше, ніж цукор у цільній їжі, оскільки напої не містять клітковини, білка чи інших поживних речовин.

   Серед інших видів цукру, що додають до їжі, — столовий цукор, кукурудзяний сироп і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Дослідження 2020 року показує, що швидше засвоєння рафінованого цукру підвищує рівень глюкози в крові та призводить до більшої кількості сечової кислоти.

   Можливості зменшення кількості споживаного цукру полягають у дотриманні таких правил:

  • Їжте більше цільної їжі.
  • Обмежте оброблені продукти.
  • Перевіряйте етикетки харчових продуктів на наявність доданого цукру.
  • Втамуйте тягу до солодкого свіжими фруктами і ягодами.
  • Замініть солодкі напої водою, несолодкими напоями або кавою без цукру.

ПИТИ БІЛЬШЕ ВОДИ

   Нирки фільтрують близько 70% сечової кислоти в організмі. Вживання достатньої кількості рідини допомагає ниркам швидше вимивати сечову кислоту та знижує ризик утворення сечокислих каменів.

   Для підтримки роботи нирок рекомендується щонайменше вісім склянок води на день. Щоб пити більше, завжди тримайте при собі пляшку з водою. Складіть графік споживання рідини із щогодинним вживанням її певної кількості.

УНИКАТИ АЛКОГОЛЮ

   Вживання алкоголю посилює зневоднення. Дослідження 2021 року показує, що він також може викликати високий рівень сечової кислоти. Деякі види алкоголю, наприклад пиво, містять більше пуринів, ніж інші. Однак навіть алкоголь з меншим вмістом пуринів збільшує вироблення пуринів.

   Алкоголь посилює метаболізм нуклеотидів, іншого джерела пуринів, які можуть перетворюватися на сечову кислоту. Це також впливає на швидкість секреції сечової кислоти, що призводить до підвищення її рівня в крові.

ПИТИ КАВУ

   Дослідження 2016 року встановило, що кава допомагає знизити рівень сечової кислоти в сироватці крові двома способами. Вона конкурує з ферментом, який розщеплює пурини в організмі, знижуючи швидкість виробництва сечової кислоти. А також збільшує швидкість, з якою організм виводить сечову кислоту.

   Інше дослідження 2016 року стверджує, що є достатньо доказів на підтримку здатності кофеїну знижувати рівень сечової кислоти. Дослідження 2021 року також показало, що часте вживання кави не має істотного зв’язку з ризиком гіперурикемії. Науковці відзначають, що необхідні подальші дослідження, щоб з'ясувати, чи може кава впливати на рівень сечової кислоти.

СЛІДКУВАТИ ЗА ВАГОЮ

   Надлишок жиру в організмі сприяє підвищенню рівня сечової кислоти. Завелика вага може призвести до того, що нирки працюватимуть менш ефективно. Це також збільшує вироблення сечової кислоти та зменшує виведення сечової кислоти через сечу.

   Якщо є зайва вага, яка може спричинити високий рівень сечової кислоти, варто скласти збалансований план харчування за допомогою дієтолога, додати більше фізичної активності, зробивши свій спосіб життя здоровішим.

КОНТРОЛЮВАТИ РІВЕНЬ ЦУКРУ В КРОВІ

   Гіперурикемія пов’язана з розвитком діабету та пов’язаних з ним ускладнень, встановило дослідження 2019 року. Люди з високим рівнем цукру в крові, наприклад ті, хто живе з переддіабетом або діабетом, також мають підвищений ризик побічних ефектів гіперурикемії.

   Обов’язково регулярно перевіряйте рівень цукру в крові та здавайте аналіз на інсулін, навіть якщо у вас немає діабету, але присутні фактори ризику його виникнення.

ЗБІЛЬШИТИ СПОЖИВАННЯ ХАРЧОВИХ ВОЛОКОН (КЛІТКОВИНИ)

   Вживання більшої кількості клітковини допомагає знизити рівень сечової кислоти. Клітковина також допомагає збалансувати рівень цукру та інсуліну в крові. Крім того, посилює насичення та дає змогу довше залишатися ситими.

   Для дорослих бажано отримувати до 22–34 грамів клітковини з продуктами, що мають високий її вміст. Щоб уникнути дискомфорту в травній системі, споживання клітковини варто збільшувати повільно.

ЗБІЛЬШИТИ СПОЖИВАННЯ ВІТАМІНУ С

   Дослідження 2021 року показало, що високе споживання вітаміну С допомагає знизити рівень сечової кислоти. Втім, поки що не встановлено, як саме він впливає.

   Рекомендована щоденна норма споживання вітаміну С становить 75–120 міліграмів (мг) для більшості дорослих, максимальна добова норма - до 2000 мг. Найкращий спосіб задоволення потреби – вживання фруктів, ягід та овочів з високим вмістом вітаміну С.

ЇСТИ ВИШНІ

   Вишні містять антоціани, антиоксиданти та протизапальні речовини, що надає цим ягодам червоний колір. Вишні також є хорошим джерелом клітковини та вітаміну С.

   Дослідження, проведене у 2019 році, виявило, що вживання вишні та вишневого соку допомагає знизити рівень сечової кислоти у людей з подагрою. Для визначення довгострокового впливу споживання цих ягід на рівень сечової кислоти, необхідні подальші дослідження з кращим контролем.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ЛІКИ ТА ДІЄТИЧНІ ДОБАВКИ

   Деякі ліки та дієтичні добавки спричиняють накопичення сечової кислоти. До них належать: аспірин, діуретики, вітамін B3 (ніацин), препарати, що пригнічують імунітет, такі як циклоспорин і такролімус, препарат для лікування туберкульозу піразинамід, препарат для лікування хвороби Паркінсона леводопа, бета-блокатори, інгібітори АПФ та інші ліки проти артеріального тиску.

   При гіперурикемії зверніться до лікаря, щоб розглянути можливість заміни того або іншого препарату.

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

   Дієта, фізичні вправи та інші зміни способу життя можуть допомогти запобігти подагрі та іншим захворюванням, спричиненим високим рівнем сечової кислоти. Однак вони не завжди здатні замінити медичне лікування.

   Приймайте всі призначені препарати відповідно до вказівок лікаря. Правильне поєднання дієти, фізичних вправ і ліків допоможе знизити високий рівень сечової кислоти та уникнути симптомам, які значно погіршити якість життя. Найкращий спосіб обмежити ризиковані продукти — скласти щотижневий план харчування, враховуючи рекомендації.

   Фармакологічні препарати можуть швидко знизити рівень сечової кислоти, але зазвичай вони призначені для лікування подагри. Натомість природні засоби призводять до повільного зниження рівня сечової кислоти, але й ризик побічних реакцій при такому підході майже відсутній.

   Щоб розчинити кристали сечової кислоти, можна приймати ліки. Однак збільшення споживання звичайної питної води може значно полегшити рішення цієї задачі завдяки збільшенню продукції сечі.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook