Підбито підсумки виконання першого етапу проєкту Національного фонду досліджень "Формування технологічних структур децентралізованих енергосистем у повоєнній відбудові інфраструктури територіальних громад в контексті протидії зміни клімату"

11 грудня 2023 року

Наукове дослідження на тему «Формування технологічних структур децентралізованих енергосистем у повоєнній відбудові інфраструктури територіальних громад в контексті протидії зміни клімату» (договір від 01.08.2023р. №202/0129) ведеться за грантової підтримки Національного фонду досліджень України у межах конкурсу «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди».
У відповідності до календарного плану проєкту (керівник доц. Віктор Троханяк) науковий колектив у складі науковців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України та Інституту загальної енергетики НАН України обговорив результати першого етапу проведених досліджень у форматі наукового семінару.
Доцент Віктор Троханяк доповів про особливості формування звіту за перший етап та охарактеризував одержані наукові результати досліджень.

Учасники семінару взяли участь у обговоренні змісту звіту. Зокрема, професор Віктор Каплун звернув увагу на обґрунтовування запропонованого ресурсно-процесного аналізу функціонування локальних мереж. В якості інструменту для підвищення енергоефективності об’єктів з окремим формуванням енергетичних балансів запропоновані принципи побудови мікроенергетичних систем. Обґрунтований напрям пошуку оптимальних рішень щодо комбінованого використання місцевих біопалив та відновлюваних джерел для виробництва електроенергії і тепла з урахуванням їх приведеної вартості.

 

Професори Микола Заблодський і Сергій Шворов акцентували увагу на розробленні методичного апарату формування ресурсно-сировинної бази біогазового виробництва з використанням бази даних «Трипілля», що значно скорочує часові витрати на підготовку вхідних даних для штучних нейромереж.
Присутні обговорили принципи двоетапного синтезу перспективних місць розташування біогазової установки на основі застосування штучних нейромереж. Виконавці також розглянули пропозиції щодо технологічних структур біогазових виробництв на території Переяславської ОТГ.

 

Доцент Іван Радько зробив аналіз створеної бази емпіричних даних екологічних і енергетичних характеристик та природно-ресурсних потенціалів обраних територіальних громад.


Колектив авторів прийшов до висновку, що повнота викладення матеріалу звіту за перший етап дослідження "Формування базових підходів та основ для виконання проєкту" в повній мірі відповідає умовам договору та технічного завдання.

Віктор Троханяк, Вікторія Ликтей,
кафедра інженерії енергосистем

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook