Перспективи практикозорієнтованої професійної підготовки майбутніх фахівців соціальної сфери: закріплюємо провідні позиції!

14 грудня 2023 року
  За ініціатив, що провадить Київський міський Центр гендерної рівності, запобігання та протидії насильству Київської міської державної адміністрації, в контексті значущості актуальних перспектив соціального спрямування 12 грудня 2023 року відбувся захід «Виховання майбутніх фахівців соціальної сфери», присвячений обговоренню алгоритму взаємодії роботодавців та провідних ЗВО України. 
    Представники кафедри соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України, що має багаторічний досвід тісної співпраці з роботодавцями, на чолі з завідувачкою, докторкою педагогічних наук Іриною Сопівник, на запрошення керівництва установи долучилися до зустрічі.
 
      Виступ директорки Центру Тетяни Зотової відзначився окресленням впроваджуваних цінностей та різноманіттям спрямувань діяльності в ракурсі безперервної співпраці із закладами вищої освіти.
 
      Виступ представниці Національного університету біоресурсів та природокористування України, завідувачки кафедри соціальної роботи та реабілітації, доктора педагогічних наук Ірини Сопівник був спрямоваий на розкриття практикозорієнтованої значущості імплементації принципу “знання в дію” в контексті перспектив співпраці з врахуванням ідей соціальних інновацій в освіті, управлінні та суспільстві.
       Проблематика практичної складової у професійній підготовці фахівців із соціальної роботи у нас на порядку денному останні роки. І буквально у кінці червня відбулася робоча зустріч із заступниками міністра соціальної політики України (Костянтином Кошеленком та Уляною Токарєвою) щодо удосконалення шляхів підготовки фахівців для соціальної сфери.
       У нас за останні роки є певні напрацювання щодо реалізації практико-орієнтованого підходу в освітньому процесі при підготовці фахівців зі спеціальності 231 «Соціальна робота». У 2023 році студенти нашої спеціальності проходили практики у 68 закладах та установах на підставі укладених договорів. Проте, основними нашими роботодавцями, стейкхолдерами є Київський міський центр соціальних служб (Колобова Ярослава Валеріївна) та Київський міський центр гендерної рівності та протидії насиллю (Зотова Тетяна Геннадіївна).
       Із Київським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді наш університет співпрацює уже більше 10 років, і з кожним роком вона стає багатограннішою. Звичайно, що основним напрямом такої співпраці є організація практик (ознайомчих, навчальних, волонтерських, виробничих) для здобувачів спеціальності «Соціальна робота». За підсумками яких ми організовуємо щорічні звітні студентські конференції, на які запрошуємо фахівців із баз практик.
      Практичні навички наші студенти отримують і під час проведення фахівцями Центру різноманітних майстер-класів. Наші здобувачі із задоволенням відгукуються на запрошення Центру для участі в різноманітних заходах, у першу чергу це такі як: «Юнь Києва», «Профілактика ВІЛ», фестиваль «Повіримо у себе», акція «Зупинимо туберкульоз», «День відкритих дверей Центру» та багато інших. Також ми проводимо спільні наукові семінари та конференції. Студенти і НПП кафедри беруть участь у засіданнях клубу експертів і професіоналів соціальної роботи. Фахівці Центру є стейкхолдерами наших освітньо-професійних програм «Соціальна робота», ми обмінюємося думками щодо удосконалення навчальних планів, організації практичного навчання та ОП в цілому.
 
 
  Надзвичайно корисною платформою для професійного розвитку викладачів є «Школа консультантів з питань залежностей», яка дає можливість обмінятися досвідом, новими підходами і практиками соціальної роботи. У свою чергу на замовлення Київського міського центру соціальних служб у цьому році ми спільно провели підвищення кваліфікації фахівців із соціальної роботи щодо надання соціальних послуг сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах.
   Результатом тісної співпраці НУБіП і КМЦСССДМ є те, що наші випускники працюють на різних посадах у структурі Центру чи партнерських організаціях. Наприклад, Ольга Проботюк (заступник директора Голосіївської районної в місті Києві ЦСС), Вадим Братчиков (член Національної ради організації скаутів України), Анна Бурик (кординатор напряму «Наставництво» КМЦСС) та багато інших.
 
 
   Впродовж останніх двох років ми плідно співпрацюємо з Київським міським центром гендерної рівності та протидії насиллю. Наші випускники магістерської програми Соціально-психологічна реабілітація (Постойко Дарина та Фріауф Наталія) працюють соціальними працівниками у кімнатах кризового реагування. 
     
    Однією із ефективних форм роботи із нашою студентською молоддю є тренінги від фахівців центру. На базі НУБІП України проводяться гостьові лекції та практичні заняття Лендєл Вікторією Володимирівною і її колегами.
 
 
   Студенти різних курсів проходять практику на базі Центру гендерної рівності та долучаються до заходів, наприклад, кілька днів назад наші студенти були активними учасниками акції «16 днів проти насилля». Ми співпрацюємо і з іншими державними, недержавними установами, громадським сектором , які є базами практичного навчання та відбору кадрів.
 
    Розвитку управлінського аспекту в соціальній сфері були присвячені виступи представниці Університету менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України, викладачки Ольги Астахової та представників Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана:
к. екон. наук, доцентки Оксани Кравчук та к.екон.н., доцентки Олени Кир’янової.
     Беззаперечно, учасники зустрічі отримали нові ідеї, робочі інструменти кращих практик провідних ЗВО України у сфері впровадження стратегій та принципів соціальних інновацій у соціальні виміри освітніх та практикоімплементаційних процесів. Такий глобальний обмін досвідом між зовнішніми та внутрішніми експертами, фахівцями-практиками, викладачами, студентами ЗВО допоможе впровадити найкращі практики та зразки соціальних інновацій професійної підготовки майбутніх фахівців соціальної сфери.
     Надсимволічним є найменування локації проведення заходу – “УКРАЇНА”, що абсолютно відповідає та підкреслює рівень зустрічі!!!
Тож до справи, до формування нової генерації фахівців соціальної сфери, що вражатимуть експертною допомогу шляхом впровадження та примноження інноваційного досвіду на теренах нашої ДЕРЖАВИ!!!
 
 
Дар’я Супрун,
професор кафедри соціальної роботи та реабілітації

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook