Професійний внесок в лісівничу науку та освіту професора Костянтина Євлампійовича Нікітіна

14 грудня 2023 року
м.Київ, НУБіП України

Серед відомих особистостей, якими славиться ННІ лісового і садово-паркового господарства, особливо виразною є постать професора Костянтина Євлампійовича Нікітінафундатора української наукової школи з лісової таксації та лісовпорядкування. Завдяки невпинній енергії, організаторським здібностям та авторитету, професор К.Є. Нікітін довів численні наукові розробки до широкого використання в лісовій галузі і цим визначив подальшу роль кафедри таксації лісу та лісового менеджменту як осередка таксаційної науки в Україні. Нині складно відшукати лісівника, якому невідомі такі фундаментальні праці як сортиментні таблиці, нормативно-довідкові матеріали для таксації лісів, лісотаксаційний довідник – усі ці розробки є надбанням наукової школи, яку сформував професор К.Є. Нікітін.

  

З нагоди 115-річчя від дня народження видатного вченого, педагога та організатора науково-дослідної справи кафедра провела всеукраїнський науково-практичний семінар «Професійний внесок в лісівничу науку та освіту професора Костянтина Євлампійовича Нікітіна». Семінар був покликаний пригадати основні етапи життя та трудової діяльності вченого, спогади родини, колег та учнів К.Є. Нікітіна, а також окреслити ключові виклики сучасної лісотаксаційної науки. В зв’язку з цим на заході були представлені наукові доповіді як представників наукової спільноти, так і виробництва.

  

У своїх спогадах Віктор Маурер акцентував увагу на фундаментальній ролі вченого в забезпеченні високого рівня освітнього процесу в інституті та розвитку матеріальної бази кафедри. Цікавими і, часто курйозними, випадками зі свого життя та комунікації з професором К.Є. Нікітіним поділилися Олександр Бабіч, Анатолій Гойчук. Петро Лакида, Володимир Малюга й Павло Кравець пригадали свій перший трудовий досвід роботи під керівництвом Нікітіна К.Є. Надзвичайно цікаві та невідомі до цього факти з життя вченого розкрив його онук – письменник Олексій Нікітін. Виявляється, одна з наукових статей щодо дослідження продуктивності лісових насаджень, опублікована в 1959 році в лісовому журналі, була таємно перекладена англійською мовою іноземними спецслужбами для практичного використання відповідними фахівцями. Це вкотре свідчить про важливість і високий науковий рівень досліджень К.Є. Нікітіна.

  

Наукові доповіді від виробництва представили начальник Управління лісового господарства та відтворення лісів Держлісагентства Ігор Будзінський, генеральний директор ВО «Укрдержліспроект» Віктор Мельниченко та головний інженер філії “Смілянське ЛГ” ДП «Ліси України», к.с-г.н. Володимир Биченко. Доповідачі визначили роль сучасної лісотаксаційної науки у вирішенні нагальних проблем галузі, що стосуються лісового кадастру, лісовпорядкування, таксації та матеріальної оцінки лісосік. Від науки Віктор Свинчук презентував одну з останніх розробок кафедри для виробництва, зокрема оновлені сортиментні таблиці, які є доповненням до чинного Лісотаксаційного довідника 2021 року. 

   

Завідувач кафедри таксації лісу
та лісового менеджменту
Віктор Миронюк

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook