Підвищуємо кваліфікацію: семінар з питань селекційної роботи та її технічного забезпечення.

5 грудня 2023, 14:54
м. Кагарлик, Київська обл.

 

30 листопада 2023 р. у м. Кагарлик Київської обл. в українському підрозділі компанії KWS – ТОВ «КВС-Україна», яка спеціалізується на селекції рослин та виробництві насіннєвого матеріалу, за спільної ініціативи кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка та ТОВ «КВС-Україна» , відбувся семінар з питань організації селекційної роботи та технічних засобів для її проведення. Слід зазначити, що компанія KWS - це європейська незалежна сімейна компанія, що базується в Німеччині і працює приблизно в 70 країнах. Вона є одним із найбільших виробників насіння в усьому світі за обсягом продажів сільськогосподарських культур, а саме № 1 у світі за обсягами продажу насіння цукрових буряків, №1 у Європі за обсягами продажу насіння кукурудзи на силос та біогаз, №1 у Німеччині за обсягами продажу насіння кукурудзи та зернових культур, № 1 в Україні за обсягами продажу насіння озимого гібридного жита, №3 у Європі за обсягами продажу насіння кукурудзи, №3 в Україні за обсягами продажу насіння цукрових буряків, № 3 у США за обсягами продажу насіння кукурудзи. Компанія KWS ще у 1900 р. побудувала завод з виробництва насіння цукрових буряків у м. Вінниця, який, на жаль, припинив свою діяльність як підприємство у 1920 р., а у 2000 р. було зареєстровано підприємство ТОВ «КВС-Україна». Напрям діяльності ТОВ «КВС-Україна» – селекція та виробництво високоякісного насіння кукурудзи, цукрових буряків, жита, ріпаку, соняшнику, ячменю, пшениці та картоплі.

У роботі семінару взяли участь 5 співробітників кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка, а також співробітники кафедр технічного сервісу та інженерного менеджменту ім. М.П. Момотенка і охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві. Проводив семінар начальник відділу дослідів кукурудзи Олександр Карлаш – випускник механіко-технологічного факультету нашого університету.

Перша частина семінару була присвячена питанням організації та проведення селекційної роботи і виробництва насіннєвого матеріалу підприємством ТОВ «КВС-Україна». При цьому О. Карлаш окреслив мету та задачі спільної з німецькими партнерами діяльності, висвітлив біологічні, агрономічні та технічні аспекти селекційної роботи ТОВ «КВС-Україна» в різних регіонах України з їх природно-кліматичними особливостями, зокрема і питання вибору розмірів селекційних ділянок та складання схем їх розміщення, заходи з підготовки до роботи та організації функціонування технічних засобів - ґрунтообробних та посівних машин, машин для захисту рослин та машин для збирання урожаю (схеми руху машин, робочі швидкості тощо).

 

У другій частині семінару учасники знайомились зі зразками технічних засобів для здійснення селекційної роботи, зокрема посівними машинами – селекційними сівалками BAURAL (Франція) та WINTERSTIEGER DYNAMIC DISK PLUS (Німеччина), зернозбиральними комбайнами – HALDRUP (Німеччина) та WINTERSTIEGER SPLIT (Німеччина) на базі комбайна компанії NEW HOLLAND. Нам як представникам інженерного напряму підготовки фахівців аграрного виробництва у НУБіП України, було надзвичайно цікаво ознайомитись з сучасними технічними засобами для селекційної роботи – їх будовою та конструктивними особливостями порівняно з виробничими зразками, робочими процесами, а особливо обладнанням для здійснення висіву насіння за заданими схемами, фіксації урожайності, вимірювання вологості зібраного матеріалу тощо.

Семінар був дуже плідним і корисним для його учасників – співробітників механіко-технологічного факультету НУБіП України. А головним є те, що отримані учасниками під час роботи семінару нові сучасні знання будуть втілюватись у навчальний процес і сприяти тим самим підвищенню рівня кваліфікації наших випускників і, як похідне, їх конкурентоздатності на ринку праці.

Хочемо також висловити щиру подяку ТОВ «КВС-Україна» і ведучому – Олександру Карлашу за чітку і плідну організацію роботи семінару та забезпечення учасників транспортом для поїздки з університету до офісу у м. Кагарлик і зворотному напрямі.

Сподіваємось на подальше, корисне для обох сторін, співробітництво.

 

 

Олександр ЯМКОВ, доцент кафедри с.-г. машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook