Туристична спільнота університету: в ретроспекції та перед завданнями нового дня

18 грудня 2023 року

    Традиційно в другу суботу грудня, яка цьогоріч припала на дев’яте число, було проведено зустріч-конференцію на честь 62-ї річниці розвитку спортивного туризму в НУБіП України та 56-річчя заснування Клубу туристів УСГА. Вечір об’єднав понад 30 туристів різних поколінь.

   Історія спортивного туризму в університеті має глибоке коріння, що тягнеться через десятиліття і служить важливим елементом культурного та спортивного спадку освітнього закладу. Зародження цього виду активності в університетському середовищі відзначено не лише прагненням до фізичної активності, але й важливим підґрунтям для формування високоінтелектуальної соціально розвиненої та готової до викликів особистості. Любов до туризму, пройнята духом командної роботи, багато років назад сформувала велику товариську компанію. І як тоді обійтись без пам’ятних традицій? Ці традиції визначають не лише історію, а й ідентичність університетського простору, роблячи спортивний туризм важливою складовою життєвого шляху університету. Навіть у складних умовах війни, коли кожен день стає випробуванням для нації, відзначимо важливість об'єднання туристичної спільноти.
   Висловлюємо вдячність Збройним Силам України за можливість проведення подібних заходів. Завдячуючи щоденній титанічній боротьбі кожного Захисника стало реальним возз’єднання цілих поколінь туристів університету. У контексті обставин, ця зустріч стає визначальною, дозволяючи обмінюватись досвідом, нагадуючи про теплі спогади та вшановуючи спільну історію. Водночас, вона надихає на планування майбутнього клубу та акцентує, що найважливіше для цього - допомога кожного в наближені української Перемоги.

   Зустріч цього року, теж вже традиційно, розпочалась з вступного слово від учасника туристичної діяльності, доцента кафедри готельно-ресторанної справи та туризму Олександра Стретовича. Прозвучали привітальні слова, невеликий звіт про досягнення клубу за останній рік та огляд ключових подій університету. Далі Олександр Анатолійович надав слово представникам нового покоління Туристичного клубу НУБіП України.

    До гостей імпрези звернулись голова та заступник клубу, студенти освітнього ступеня «бакалавр» ННІ неперервної освіти та туризму, Ольвія Кирпич та Антон Ткаченко. Говорили і про плани на походи, і про підсумки року. Антон Ткаченко поділився думками про спортивні досягнення нових учасників клубу, власний тренерський досвід та участь у змаганнях. Ключовим є побажання студентів зустрітись ще більшим складом ветеранів і молоді, щоб підбити реальні підсумки до всього вищесказаного. Далі в колі туристів залунала клубівська пісня під акомпанемент найстаршого серед присутніх представника Туристичного клубу НУБіП, Володимира Довбаха.

   Виступи серед ветеранів спортивного туризму продовжив Сергій Циганков. Як активний учасник діяльності ТК «Глобус» КПІ, Сергій Михайлович згадував минулі здобутки та значення краєзнавчих експедицій від туристичних спільнот. До спогадів та побажань доєднався випускник НУБіП 1979 року та ветеран Туристичного клубу НУБіП Василь Корнієнко, розказавши про особистий туристичний досвід.

   Про український туризм середини 70-х років ХХ століття в НУБІП (УСГА) вів мову Микола Стаценко. Доповідь підтверджує, що розвиток та вплив туризму відзначаються не тільки спортивними здобутками, але й активним спілкуванням, обміном досвідом і формуванням цілої філософії, яка досі продовжує свій розвиток.

   Серед присутніх - доцент Інда Глаголєва, що біля 50 років пропрацювала на кафедрі економічної кібернетики університету. У цікавому виступі Інда Ізмайлівна розповіла про туристичний побут, ілюструючи свої нариси чарівними фотографіями з туристичного минулого. Щиро ділилась враженнями та яскравими епізодами, створюючи своєрідний портрет турпоходів та на власному прикладі демонструючи ту саму філософію туризму.

   Після жвавої дискусії серед учасників, на тему військово-патріотичного вектору розвитку клубу, з цікавими думками виступив Володимир Довбах. Він адресував ідеї та концепції до молодих членів туристичного клубу.

    Унікальним досвідом подорожі поділився ексголова клубу та випускник 1981 року Михайло Моісеєв. Разом з іншими ветеранами туризму він брав участь у поході до Болгарії та Греції. До уваги присутніх було представлене відео з фотографіями мандрівки. Володимир Михалюк, який також є ексголовою клубу, презентував фотоспогади спільних подорожей до Жорнівки. Наостанок, всі разом, туристи обговорили цьогорічні водні походи та їх результати.

   Представлені доповіді не лише розкрили багатий історичний шлях університетського туризму, а й привернули увагу до сучасних реалій та планів розвитку. У своїх виступах доповідачі передали не тільки досвід, а й ту внутрішню сутність туризму, яка об'єднує покоління студентів і ветеранів.

   

Щиро дякуємо всім шановним учасникам не тільки за участь в грудневій зустрічі, але й за досвід та зусилля, які сприяли сьогоднішнім темам та, власне, цілому існуванню туризму в Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

До зустрічі в наступному році!
Слава Україні та її Героям!

Ольвія Кирпич,
голова клубу туристів НУБіП України,
бакалавр 2 курсу, спеціальність «Туризм»

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook