Гуртківці кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії досліджують токсичність нових родентицидних речовин

19 грудня 2023, 18:43
Надійна та ефективна дератизація є особливо актуальною нині за російсько-української війни. Пацюки та миші є величезною проблемою в умовах, де живуть і виконують бойові завдання українські військовослужбовці та в оселях цивільних людей на прифронтових територіях. Згідно їх повідомлень, популяція гризунів є надзвичайно великою і не всі сучасні родентицидні препарати є ефективними у боротьбі з ними.

   Родентициди - це один із видів зоооцидних засобів, які використовуються для знищення шкідливих гризунів. Слід зазначити, що їх токсикологічна характеристика враховує те, що ними можуть отруїтися нецільові тварини, а це може мати небажані летальні наслідки. Так, добре відомим прикладом, висвітленим у соцмережах у 2021 році, було масове отруєння перелітної птиці (у тому числі сірих журавлів, занесених до Червоної книги) на території Херсонської області. Результати, проведених тоді діагностичних досліджень, підтвердили, що причиною масового отруєння було потрапляння до організму птиці родентициду бродіфакуму, який використовувався безконтрольно фермерами для підготовки протруєного зерна з метою боротьби із гризунами. Нині в умовах війни токсикологічна характеристика родентицидів актуалізується також тим, що дератизаційні приманки, які призначені для шкідливих гризунів, поїдають коти та собаки, яких люди змушені були залишити без догляду з тих чи інших причин на окупованих чи деокупованих територіях.
   Отже, одним із наукових напрямків, за яким нині працює науковий гурток «Ветеринарна фармакологія і фармація» є вивчення токсичності нових речовин, які можуть бути використані у боротьбі із шкідливими гризунами, а також розробка нових ефективних схем лікування нецільових тварин, які отруїлися родентицидами. 

   Гуртківці кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії можливість очного навчання використовують і для набуття науково-практичного досвіду, навіть у період зимових канікул!

    

   Слід відмітити, що кожен член гуртка "Ветеринарна фармакологія і фармація" має чітко окреслені завдання і працює над їх виконанням. Так, у 2023 році було підготовлено дві статті у фахових журналах України, низку тез та взято участь у Міжнародних та Всеукраїнських науково-практичних конференціяхНеобхідно відзначити наукові успіхи гуртківців Клименко Софії, Панасюк Соломії, Чугуєвої Аліни, Козуб Дар’ї, Когутича Максима, Чепурного Дмитра, Босої Євгенії, Шелестак Діани  ви молодці!

  

       

Дякуємо Збройним силам України, що у нас є змога розвиватися і реалізовувати науковий потенціал! Намагатимемось допомогти розробкою ефективних засобів у боротьбі із гризунами. Завжди пам’ятаємо те, що ви робите для нас!

 

Ірина Деркач,
науковий керівник гуртка
"Ветеринарна фармакологія і фармація",
доктор ветеринарних наук



 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook