Природокористування і якість життя: поради лікара для уникнення негативних наслідків - свята + алкоголь

23 грудня 2023 року

   Наші традиції майже завжди передбачають вживання алкоголю як неодмінний атрибут святкових зустрічей і урочистостей. У багатьох випадках його споживання розглядається як спосіб покращити настрій та сприяти невимушеному спілкуванню. Однак надмірне вживання спиртного істотно збільшує ризик різноманітних проблем, передусім пов’язаних із насильством та травмами.

   Люди нерідко вдаються до алкоголю, щоб впоратися зі складними почуттями самотності, смутку, депресії чи тривоги. Випивають, щоб полегшити свій емоційний біль. Звісно, це не вирішує питання, а часто й навпаки, погіршує стан.

   Для тих, хто намагається скоротити споживання алкоголю, святкові зустрічі є викликом. Однак ви все ж можете відмовитися від алкоголю або зробити його споживання свідомим, використовуючи наступні поради.

Смакуйте напій

   Замість того, щоб швидко ковтати, зверніть увагу, як смакує та виглядає напій. Використовуйте всі органи чуття, щоб оцінити колір, аромат, відчуття в роті та смак напою. Наприклад, якщо п’єте келих вина, уявіть, що ви на дегустації. Покрутіть вино в келиху, вдихніть аромат, роздивіться, як воно рухається по склу. Зверніть увагу на колір, консистенцію, смак, терпкість, кислотність, післясмак.  Спробуйте обговорити свої відчуття та враження із друзями. Це змусить вас уповільнити темп, дасть організму та розуму час відзначити вплив алкоголю.

Чергуйте алкоголь з водою чи безалкогольним напоєм

   Поміж алкогольними напоями пийте воду, сік або інші безалкогольні напої (навіть безалкогольне пиво чи вино). Між келихами варто почекати та перевірити, чи дійсно вам хочеться і треба випити ще. Найкраще зробити між алкогольними напоями паузу принаймні на одну годину. Це дає організму достатньо часу, щоб переробити алкоголь, і допомагає запобігти надмірному споживанню.

Вибирайте якість, а не кількість

   Замість того, щоб споживати велику кількість напоїв нижчої якості, вибирайте напої вищої якості, такі як вино преміум-класу, елітні міцні напої або крафтове пиво. Як правило, вони мають тонкіші смаки, якими можна насолоджуватися повільно.

   Але пам’ятайте про вміст алкоголю. Деякі з цих напоїв можуть мати вищий вміст алкоголю. Так, одне крафтове пиво за міцністю зазвичай дорівнює двом стандартним напоям.

   Зосередьтеся на людях і розважній активності

   Продумайте, чим ви можете зайнятися, окрім випивки. Сконцентруйтеся на змістовних розмовах і насолоді від спільного часу з друзями, родичами чи колегами. Можливо, ви хочете сфотографуватися з кимось на пам’ять або познайомити певних людей один з одним. Або просто послухати розмови та побути в колі близьких.

Відмовтеся від алкоголю до та після

   Якщо ви знаєте, що збираєтеся на зустріч, де будете пити, скоротіть споживання алкоголю або краще відмовтеся від нього за кілька днів до та після заходу, щоб дати організму перерву. Не варто відвідувати святкові застілля два чи три дні поспіль.

   Не залишайтеся до кінця

   Щоб напевно не перебрати, скоротіть час, проведений на зустрічі чи застіллі. Можна приїхати пізніше, піти раніше або зробити те й інше. 

   Якщо ви втомилися, вийдіть на вулицю або в іншу кімнату. Під час довгого застілля корисно зробити перерву та прогулятися.

ЯК ПОЯСНИТИ, ЧОМУ НЕ П’ЄШ

   Можливо цього разу — з різних причин —  ви вирішите повністю відмовитися від споживання алкоголю на свята. Якщо ви схильні випивати під час зустрічей, а раптом не п’єте, люди це помітять.

   Якщо ви не хочете повідомляти причину, з якої утримуєтесь від алкоголю, достатньо сказати: «Я не хочу говорити про це зараз. Поговорімо про щось інше».  З близькими людьми можете поділитися деталями. Причини можуть бути різними – психічне або фізичне здоров’я, уникнення взаємодії з ліками або свідома відмова.

   Якщо вам пропонують випити, ви можете погодитися, але обрати безалкогольний напій – сік, компот, воду чи коктейль.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії



 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook