Як поєднати співпрацю із роботодавцями, професійне вдосконалення та турботу про ментальне здоров’я: лайфхак від гуманітаріїв

25 грудня 2023 року
Кінець року – це час, коли ми підводимо підсумки, визначаємо пріоритети, плануємо майбутнє. У складні часи війни, коли ми перебуваємо у перманентному стресі, наші ресурси вичерпуються швидше. Як відновлюватися? Де черпати сили для подальшої продуктивної праці? У який спосіб ми можемо бути корисні для країни? Як не вигоріти? Як об’єднувати та гуртувати колектив? Що нового та цікавого запропонувати студентам? Чи чуємо ми роботодавців? Це невеликий перелік питань, які турбують колектив кафедри соціальної роботи та реабілітації під кінець 2023 року. І знаходимо для себе відповідь у словах Ліни Костенко: «Я не люблю нещасних. Я щаслива. Моя свобода завжди при мені». Цими грудневими днями, шукаючи відповіді на означені запитання, знайомимося із діяльністю простору «Вільна».
 
 За ініціатив, що провадить Київський міський Центр гендерної рівності, запобігання та протидії насильству, на лівому березі в Києві працює дружній до жінок та дівчат простір «Вільна», який радо відкрив свої двері представницям кафедри соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету, що має багаторічний досвід тісної співпраці з Центром.
         
 
 
 
На запрошення керівництва установи кафедра долучилася до пізнавального заходу «Ментальне благополуччя в мультикультурному середовищі», а також до  майстер-класу «Виготовлення новорічної свічки із ефірними оліями» з Ольгою Чайковською. Ароматичні свічки є найкращими аксесуарами для створення в будинку затишку та приємної, особливої святкової атмосфери.
 
 
 
Представниці кафедри дізналися як зробити свічки з ефірних масел і натурального воску, які ефірні олії використовувати в кожному типі свічок, який їх терапевтичний ефект відповідно до мети та середовища оселі.
Дійсно, використовуючи незліченну кількість ефірних масел та залежно від їх поєднання, маємо змогу покращити середовище, вплинути на якість сну, підвищити концентрацію під час навчання чи роботи, зробити нашу кімнату зоною відпочинку чи робочим кабінетом.
 
 
Зазначимо, що даний захід не є винятком для простору «Вільна». Тут постійно провадяться лекції, спортивні і творчі заходи, заняття з психологом. Усі без винятку жінки та дівчата, з якими б проблемами чи метою не зверталися до просторів «Вільна», мають можливість знайти тут підтримку, допомогу та відчуття спільноти. Це вже другий простір у Києві з зазначеною метою, оскільки ініціатива створення подібних локацій успішно себе зарекомендувала.
    
У просторі «Вільна»жінки та дівчата можуть отримати наступні послуги:
- групові та індивідуальні сесії з психологом;
- кар’єрні сесії (історії успіху відомих жінок, профорієнтація, пізнавальні лекції – поради від лікарів, психологів та експертів у різних сферах діяльності, розмовні клуби з української/англійської мови).
- тематичні зібрання за чаєм або кавою;
- консультації щодо спеціалізованих сервісів та служб психосоціальної підтримки;
- творчі майстер-класи (малювання, рукоділля, театральне мистецтво, кулінарія тощо);
- спортивні заняття (йога, пілатес, танці тощо).
 
 
З метою підтримки жінок під час війни улітку 2022 року в Україні запустили соціальну платформу «Підмога», що покликана допомогти постраждалим від насилля жінкам, а також тим, хто потребує гуманітарної або психологічної допомоги. А перший безпечний простір для жінок та дівчат "Вільна" почав роботу у Києві на початку грудня 2022 року. Його відкрили завдяки допомозі Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA), за підтримки уряду США (Бюро USAID із питань гуманітарної допомоги). Загалом в Україні за підтримки міжнародних організацій створюють мережу просторів "Вільна" в різних містах: Львові, Ужгороді, Сумах, Чернівцях, Дніпрі, Одесі, Харкові та Херсоні. Вже діють 29 таких просторів в Україні. 
 
 
«Вільна» це дійсно простір, де мешканки громади та переселенці зможуть отримати фізичне та психологічне відновлення, соціальну та психологічну підтримку, розкриття творчих здібностей, що посилить життєствердні позиції українських жінок.Адреса простору «Вільна» на лівому березі Києва: вул. Райдужна, 6-А (2 поверх). Графік роботи: середа-неділя, з 11:00 до 20:00. Стежити за анонсами заходів, які проходять у просторі «Вільна», можна в соціальних мережах: Facebook та Telegram.
 
Беззаперечно, учасники зустрічі отримали нові творчі ідеї для освітнього процесу, відновили свої сили, ознайомилися із досвідом роботи Денного центру соціально-психологічної допомоги, мобільної бригади (соціальний працівник та психолог), отримали незабутні враження!!! Дякуємо організаторам зустрічі, а саме, директорці Київського міського центру гендерної рівності та протидії насильству Тетяні Зотовій та заступниці директорки Вікторії Лендєл. До майбутніх співпраць у Новому 2024 році!!!
 
 
Таке просте слово «ВІЛЬНА», але яку містить потужну силу як для УКРАЇНОК, так і для НАШОЇ ДЕРЖАВИ!!!
 
 
Професор кафедри
соціальної роботи та реабілітації Дар’я Супрун
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook