Кафедра педагогіки взяла участь у зборах трудового колективу гуманітарно-педагогічного факультету

26 грудня 2023, 12:17
Кожен новий рік ставить перед нами нові виклики, нові завдання, нові можливості, а наші дії та рішення мають наслідки. Аналіз попередніх рішень та планування майбутніх дій може привести до успіху. Тому завершуючи 2023 рік на гуманітарно-педагогічному факультеті Національного університету біоресурсів і природокористування України 20 грудня 2023 року відбулися традиційні підсумкові збори трудового колективу за участі ректора Станіслава Ніколаєнка.

В президію одноголосним рішенням обрали ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка, декана гуманітарно-педагогічного факультету Інну Савицьку, заслуженого журналіста України та професора кафедри журналістики та мовної комунікації Івана Чижа,  голову профбюро ГПФ, модератора заходу Ірину Матвієнко, голову сенату студентської організації ГПФ Аліну Майбороду.

Розпочала засідання згідно порядку денного Інна Савицька з підведення підсумків діяльності колективу гуманітарно-педагогічного факультету за 2023 рік та визначивши завдання на 2024 рік. Тож звіт Інни Миколаївни колектив заслухав з великим зацікавленням та увагою.

 

У доповіді декан зауважила, що незважаючи на складні умови організації освітнього процесу в період воєнного стану, колектив факультету діяв організовано, виконував покладені на нього функції. Вона зазначила, що були і виклики, які стояли перед нашим колективом в 2023 році, але є і успіхи, якими можемо пишатися. Інна Миколаївна подякувала викладачам і студентам, які зараз боронять нашу Україну від ворога. Старший викладач кафедри культурології Дудко Сергій та асистент кафедри соціальної роботи та реабілітації Опальчук Богдан і ще 28 студентів факультету захищають і визволяють нашу Україну.

В обговорені взяли участь 13 учасників зборів трудового колективу. Зокрема від кафедри педагогіки взяла участь старший викладач кафедри педагогіки Лідія Чередник

У першу чергу Лідія Чередник подякувала усьому педагогічному колективу гуманітарно-педагогічного факультету, його очільникам та особисто декану Інні Миколаївні за плідну роботу у минулому навчальному році. Незважаючи на складні обставини сьогодення, поставлені цілі було досягнуто. Далі Лідія Миколаївна зупинилась на основних аспектах, які окреслюють ефективність проведеної роботи. Перше - вступна кампанія, показники якої є досить вагомими: гуманітарно-педагогічний факультет має найвищу цифру в університеті за кількістю студентів контрактної форми навчання. Кафедра педагогіки посідає лідируючі позиції по набору студентів на бакалаврську програму «Професійна освіта» і магістерські програми «Педагогіка вищої школи» та «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті». Згідно даних ЄДЕБО вступ найближчий конкурент по рейтинговій таблиці – Українська інженерно-технічна академія мала майже вдвічі меншу кількість заяв вступників на аналогічну спеціальність.

Кількість студентів названих спеціальностей, для яких випусковою є кафедра педагогіки, у 2023 році складала 384 особи, що на 105 осіб більше проти 2022 року. Із цього числа 268 осіб навчаються за контрактною формою навчання. Сумарна кількість випускників кафедри у 2023 році склала 105 осіб.

Така ситуація стала можливою завдяки ретельному підходу до планування профорієнтаційної роботи на факультеті та кафедрі. На думку НПП кафедри педагогіки, вагомий результат у роботі по залученню вступників дають саме особистісні контакти із очільниками закладів загальної середньої та фахової передвищої освіти та індивідуальний супровід вступника від моменту його зацікавленості представленою програмою до моменту виходу наказу про зарахування, що цілком і повністю лягає на плечі викладачів кафедри.

Далі основним завданням стає формування зацікавленості студента-першокурсника освітнім процесом, що забезпечується кадровим потенціалом, якісною підготовкою НПП до занять та проведенням їх на високому науково-методичному рівні із відповідним забезпеченням.

Опираючись на той факт, що саме інноваційність є однією з домінуючих тенденцій розвитку людства, варто згадати про створену за підтримки декана факультету Савицької Інни Миколаївни Лабораторію інформаційно-комунікаційних технологій в освіті з кабінетом віртуальної і доповненої реальності, яка оснащена 15 сучасними комп’ютерами, сенсорною дошкою, мультимедійним проектором, плазмовою панеллю та окулярами віртуальної реальності, автономною акустичною системою. Важливо також підкреслити, що лабораторія створювалась за активної участі наших роботодавців, які обєднані у Клубі аграрного та освітньо-наукового консалтингу, що діє при кафедрі педагогіки. Серед меценатів, за сприяння яких створюється лабораторія, варто назвати компанії «Шибас», «Плантоніт», "Стелла", «БТУ – Центр України», «Сільпо» та інші.

Можливості лабораторії уже на сьогоднішній використовуються для для підготовки кадрів з метою оволодіння ними сучасними гаджетами і девайсами, програмними додатками, інструментами.

У лабораторії відбувається проведення навчальних занять, інформаційні зустрічі зі здобувачами освіти всіх рівнів, проходять магістерські дослідження та їх захисти. Використовуються можливості лабораторії у профорієнтаційній роботі. Також на її базі проходять заняття для студентів інших спеціальностей факультету, зокрема: філологія, соціальна робота, фізична культура і спорт, міжнародні відносини.

Лідія Миколаївна згадала також про високий рівень публікаційної активності науково-педагогічних працівників кафедри педагогіки. Так, тільки у минулому навчальному році було опубілковано: 16 статей у науково-метричних виданнях Scopus та Web of Sciense . За останні 5 років ця цифра сягає кількості 61, із них 31 стаття належить до напрацювань професора кафедри педагогіки, ректора університету Станіслава Ніколаєнка.

Але, крім всього іншого, рутинного і повсякденного, справа кожного в обставинах сьогодення – наближати Перемогу.

Усі викладачі кафедри педагогіки докладають зусиль для підтримки ЗСУ, двоє є офіційними волонтерами.

Наш колектив пишається своїми студентами, які з перших днів повномасштабного вторгнення піднялися на захист своєї держави, вступивши до лав Збройних Сил України, Національної Гвардії України, територіальних добровольчих формувань. Сьогодні 22 студенти кафедри знаходиться на передовій. Їх героїзм та відданість справі захисту українського народу відзначені нагородами, грамотами, подяками, нагрудними знаками.

З кожним із них ми підтримуємо повсякчасний зв'язок, кожному з них кафедра надає посильну допомогу.

Користуючись нагодою, Лідія Миколаївна щиро подякувала кожному, хто долучився до збору на бойового коня для студента спеціальності Педагогіка вищої школи Баланюка Дмитра, для бойового підрозділу якого було придбано автомобіль Mitsubishi L-200, який уже три тижні виконує бойові завдання на сході України.

Незважаючи на страшну реальність, життя продовжується. Сьогодні справа кожного свідомого громадянина нашої держави – це самовіддана, наполеглива, відповідальна праця, кожного на своєму місці. Тому від щирого серця бажаємо членам трудового колективу, декану факультету, ректору університету натхнення в усіх добрих починаннях в ім’я мирного майбутя.

Колектив кафедри педагогіки  запропонував затвердити звіт декана гуманітарно – педагогічного факультету та схвалити окреслені пріоритетні напрями роботи у 2024 році.

 

професор кафедри педагогіки
Олександр Кучай

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook