Здобутки, досягнення та перспективи колективу в часи великих викликів: гуманітарії підвели підсумки 2023 року

22 грудня 2023, 18:47

 

Кожен новий рік ставить перед нами нові виклики, нові завдання, нові можливості, а наші дії та рішення мають наслідки. Аналіз попередніх рішень та планування майбутніх дій може привести до успіху. Тому завершуючи 2023 рік на гуманітарно-педагогічному факультеті Національного університету біоресурсів і природокористування України 20 грудня 2023 року відбулися традиційні підсумкові збори трудового колективу за участі ректора Станіслава Ніколаєнка.

   В президію одноголосним рішенням обрали ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка, декана гуманітарно-педагогічного факультету Інну Савицьку, заслуженого журналіста України та професора кафедри журналістики та мовної комунікації Івана Чижа,  голову профбюро ГПФ, модератора заходу Ірину Матвієнко, голову сенату студентської організації ГПФ Аліну Майбороду.

   В цей день у нашої колеги, доцента кафедри журналістики та мовної комунікації Наталії Адамчук був ювілейний день народження, тож для вручення їй Подяки НУБІП України та квітів запросили Станіслава Миколайовича. Він також вручив Почесну грамоту від Київського міського голови Віталія Кличка – завідувачу кафедри фізичного виховання Миколі Костенку.

   Розпочала засідання згідно порядку денного Інна Савицька з підведення підсумків діяльності колективу гуманітарно-педагогічного факультету за 2023 рік та визначивши завдання на 2024 рік. Тож звіт Інни Миколаївни колектив заслухав з великим зацікавленням та увагою.


 У доповіді декан зауважила, що незважаючи на складні умови організації освітнього процесу в період воєнного стану, колектив факультету діяв організовано, виконував покладені на нього функції. Вона зазначила, що були і виклики, які стояли перед нашим колективом в 2023 році, але є і успіхи, якими можемо пишатися.  Інна Миколаївна подякувала викладачам і студентам, які зараз боронять нашу Україну від ворога. Старший викладач кафедри культурології Дудко Сергій та асистент кафедри соціальної роботи та реабілітації Опальчук Богдан  і ще 28 студентів факультету захищають і визволяють нашу Україну.

 Велика частина нашого колективу є волонтерами, надають матеріальну і грошову допомогу ЗСУ. На жаль, маємо вже втрати... Згадали хвилиною мовчання всіх, хто віддав своє життя за Україну, за нашу свободу…

 

 

 

   У своєму звіті Інна Миколаївна, насамперед, з акцентувала увагу на якості роботи кафедр. Досягненням року стала успішна акредитація двох освітніх програми – ОПП магістратури «Журналістика» та ОНП «Філософія». 2024 року нас чекає 11 акредитаційних експертиз, тому завдання гарантам, завідувачам і колективам кафедр – гідно пройти це випробовування.


   Декан зазначила позитивну динаміку якості кадрового складу кафедр. На факультеті працюють 39 докторів наук і 35 з них мають атестат професора, 113 – кандидатів наук, 76 – атестат доцентів. Протягом 2023 року відзначено було наших студентів: Ковальчук Вікторію (іменною соціальною стипендією Верховної Ради України), Ушарук Олену (іменною академічною стипендією Верховної Ради України), Комінську Марину (академічною стипендією імені Героїв Небесної Сотні).

   Результати діяльності кожної кафедри відображає її рейтинг за рік. Найвищий рейтинг на факультеті мають кафедра педагогікикафедра соціальної роботи та реабілітаціїкафедра управління та освітніх технологій та вперше цьогоріч до трійки лідерів увійшла кафедра культурології. Саме ці кафедри увійшли у двадцятку найкращих по університету.

 

 

   Беззаперечно, важливим елементом діяльності колективу факультету є проведення профорієнтаційної роботи. Саме тому, як зазначила Інна Миколаївна, викладачам нашого факультету потрібно шукати нові методи та підходи для залучення абітурієнтів на підготовчі курси НУБіП України.


   Важливою складовою якості освітніх послуг, що їх надає факультет, є кількісні показники контингенту студентів. І цьогоріч, попри надскладні умови, контингент студентів факультету збільшився та становить 2605 осіб. У звітному році всі випускові кафедри по-різному, але впорались із набором першокурсників. Найбільш популярними стали спеціальності «Психологія»«Соціальна робота та реабілітація» і «Педагогіка», що викликано сучасними тенденціями і потребою в Україні у таких фахівцях.

 

 
   Цього року для абітурієнтів, які готувалися складати національний мультипредметний тест, проведено майстер-класи з написання мотиваційного листа, проводилися безкоштовні курси з підготовки до складання НМТ з української мови, історії України. Для вступу на магістратуру були організовані курси для випускників бакалаврату всього університету зі складання ТЗНПК.

 

 

   У звітному році, не зважаючи на війну, факультет розвивав співпрацю за укладеними угодами із закордонними університетами щодо стажування та навчання за програмою «подвійний диплом» в Поморському університеті в м. Слупську (Польща), продовжено роботу з Університетом Пардубіце (Чехія) за програмою Erasmus+, а також почали співпрацю з італійським Університетом Барі Альдо Моро (Італія).

 

   Факультет взяв також активну участь у проєкті підвищення кваліфікації для НПП з Університетом Редінг (Великобританія) – в двух тижневих семінарах взяли участь 12 співробітників.


   Незважаючи на війну, факультет активно проводив науково-практичні конференції та семінари. У році, що завершується, проведено 11 міжнародних і всеукраїнських конференцій, а також 20 науково-практичних семінарів, де брали участь як науковці нашого університету, інших закладів вищої освіти, наукових установ України і закордоння, молоді науковці, студенти й аспіранти.


   Цього року за результатами першого (університетського) етапу вчена рада університету рекомендувала до подання в МОН п’ять проєктів НДР. Тематика підготовлених проєктів НДР на 2024 рік ураховує ситуацію в Україні і відповідає викликам часу. Необхідно посилювати проєкти публікаціями у виданнях, що входять до наукометричних баз Scopus і Web of Science, виборювати гранти, запрошувати відомих науковців, а також науковців із іноземних університетів або готувати міжкафедральні та міжфакультетські спільні наукові проєкти.

 

   Публікаційна активність загалом по факультету зросла. Цьогоріч збільшилася кількість науково-педагогічних працівників, що протягом року опубліковали 3 і більше праць у виданнях Scopus та Web of Science. Це позитивно впливає на основні показники наукового рейтингу кафедр і факультету.


   Одним з основних напрямів діяльності нашого факультету є навчально-методична робота. Наголошено, що якісна підготовка навчально-методичних матеріалів повинна бути постійним пріоритетом кафедр, адже якість навчальних матеріалів впливає на якість освітнього процесу.
   Незважаючи на воєнний час, не припинялося і спортивне, творче й мистецьке життя на факультеті. Сьогодні близько 100 студентів є активними учасниками усіх колективів і творчих студій, які працюють на кафедрі культурології. Творчі колективи взяли участь у 48-ми всеукраїнських та міжнародних конкурсах, фестивалях, благодійних проєктах, отримали близько 100 нагород. Найуспішнішим стали творчі проєкти «З днем народження, НУБіП!» та «Пісня першокурсника», у якому команда ГПФ виборола Гран-прі. А ще – ансамбль пісні і танцю "Колос" імені Станіслава Семеновського, жіночий вокальний ансамбль "Октава", театр "Березіль" успішно підтвердили звання «народний аматорський колектив», а мистецькі студії «7 сходинок», "Голосіївська палітра» і студія академічного, естрадного і джазового співу отримали його вперше.

 

   НПП кафедри фізичного виховання організували та провели 67-ту спартакіаду студентів НУБіП України з різних видів спорту, кубки ректора та благодійні турніри, підготували збірні університету до спортивних змагань різного рівня. Студенти гуманітарно-педагогічного факультету здобули нагороди міжнародних змагань; підкорили всеукраїнські спортивні арени; продемонстрували блискучі результати в змаганнях міста Києва та Київської області. Уже традиційно, студенти гуманітарно-педагогічного факультету, стають чемпіонами 67-ї спартакіади студентів НУБіП України з різних видів спорту. Завідувач кафедри фізичного виховання Микола Костенко увійшов до 20-ки номінантів на звання кращого тренера Світу 2023 року з пляжного футболу. Також у цьому році його обрано віцепрезидентом Футбольної асоціації студентів м. Києва.

 

  

   Серед успіхів в розвитку матеріальної бази в доповіді було відзначено оновлення лабораторій, проведені ремонтні роботи кімнат в гуртожитках № 3 і 6. Починаючи з серпня 2023 р., більшість студентів гуманітарно-педагогічного факультету проживають у гуртожитку № 3.


   Завершуючи свою доповідь, Інна Миколаївна зазначила, що перераховані успіхи є заслугою всього колективу ГПФ – і викладацького, і студентського. Були визначені пріоритетні завдання на наступний рік в освітній діяльності, в науковій діяльності та у сфері міжнародної діяльності.
   В обговорені взяли участь 13 учасників зборів трудового колективу. Так, ректор Станіслав Ніколаєнко звертаючись до колективу факультету зауважив, що факультет набирає силу. Багато позитивних моментів: це і потужний кадровий потенціал, найбільший контингент студентів, це і гарна матеріально-технічна база (практично за кожною кафедрою закріплена навчальна лабораторія, де наші студенти можуть на практиці реалізувати свої знання та вміння). Разом з цим Станіслав Миколайович наголосив на тому, що потрібно об’єднано працювати над поставленими завданнями та тісно співпрацювати з роботодавцями. Завершуючи свій виступ він підтримав звіт та побажав колективу факультету впевнено крокувати уперед у наступний 2024 рік.


Завідувачка кафедри соціальної роботи та реабілітації Ірина Сопівник, звіт декана схвалила і зауважила, що соціальний працівник, на сьогодні, є популярною професією в зв’язку зі подіями, які ми переживаємо в Україні і наш університет за цьогорічним набором студентів склав серйозну конкуренцію іншим.

  

   Професор кафедри журналістики та мовної комунікації, член Національної спілки журналістів України, Заслужений журналіст України Іван Чиж, наголосив на тому, що підготовка журналістів високого ґатунку є надзвичайно важливим елементом демократичного високорозвиненого суспільства. Також він зауважив, що необхідно залучати студентів-журналістів до висвітлення всіх подій в нашому університеті.


   Завідувачка кафедри іноземної філології та перекладу Світлана Амеліна надала зведений аналіз діяльності кафедри та факультету в 2023 році та зупинилася на проблемах, які ми разом повинні вирішувати, перш за все якісно організованій профорієнтаційної роботі, що впливатиме на вступну кампанію 2024 року.

 

 
   В обговоренні доповіді взяли участь представники всіх кафедр, зокрема: завідувач кафедри фізичного виховання Микола Костенко,  в.о. завідувача кафедри психології Ірина Мартинюк, професор кафедри управління та освітніх технологій Наталія Гречаник, старший викладач кафедри педагогіки Лідія Чередник, старший викладач кафедри культурології Владислава Чайка, які окреслили найважливіші здобутки кафедр та озвучили перспективні плани.

 

 

   Голова Сенату студентської організації гуманітарно-педагогічного факультету Аліна Майборода подякувала адміністрації за невтомну працю та підтримку. Окреме шанування і подяка пролунали на адресу декана Інни Савицької за розуміння, повагу до студентства, а також за підтримку під час адаптації першокурсників до нового студентського життя в умовах викликів сучасності.

 
   Збори трудового колективу одностайно схвалили звіт декана про роботу факультету у 2023 році і затвердили його, а окреслені пріоритетні напрями розвитку факультету у 2024 році у руслі виконання заходів реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2025» схвалили.
   Традиційно збори трудового колективу завершилися – відзначенням кращих членів колективу за 2023 рік. На завершення приємно було згадати найголовніші події року на факультеті в короткому відеоряді.
   Підсумком роботи зборів гарним привітанням колективу з прийдешніми різдвяними та новорічними святами стали музичні композиції від кафедри культурології: професора, народного артиста України Романа Рудого та тріо «Тоніка» у складі завідувача кафедри Ірини МайданюкІрини ЛитвиненкоТетяни Симоненко.

  

 

 

   Збори трудового колективу гуманітарно-педагогічного факультету надихнули весь колектив на день завтрашній. Цей рік був складний для нас усіх. Але ми не тільки не втратили віри та мужності, а стали сильнішими. Єдиним і найзаповітнішим для всіх є бажання найшвидшої Перемоги та миру Україні, єдності, сил та наснаги.

Ми – сильні! Ми – Україна! Ми – переможемо!

 

Світлана Гейко,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook