Вивчення мов – ключ до саморозвитку

30 грудня 2023 року
Роль англійської мови у сучасному світі дуже велика. Зовсім нещодавно вона була для нас іноземною мовою, а сьогодні вона є міжнародною. У всіх країнах світу вивченню англійської мови надають величезне значення. Сьогодні, якщо ти володієш англійською мовою, це значить що ти людина модерна, просунута , мисляча, відповідаєш образу сучасної успішної особистості. Знання англійської мови в сучасному світі є своєрідним вікном у світ. Володіючи цією мовою міжнародного спілкування, ви зможете досягти поставлених цілей за допомогою нових можливостей. Важливо, що Верховна Рада підтримала законопроєкт, який надає англійській статус однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Знання двох або більше мов сприяє розвитку кількох картин світу в персони, яка збагачує духовні пізнання, роблячи життя більш яскравим. Щоб бути успішним, потрібно постійно розвиватися і вдосконалюватися: докладати зусиль, виходити із зони комфорту, дізнаватися про щось нове. 
 
 
Чи знаєте ви цікаві факти про англійську мову?
 
1. Англійську виправдано вважають міжнародною мовою, оскільки майже кожен сьомий в світі говорить англійською. Помилково вважають ті, хто думає, що англійська перша за популярністю мова на землі, звісно вона у трійці лідерів, проте, китайська та іспанська мови переважать у лідерстві.
 
2. В середньому сім з десяти сторінок в інтернеті і 80% інформації, що зберігається на всіх комп'ютерах в світі — англійською мовою. Думаю не варто навіть згадувати про кінематограф, оскільки практично 100% сучасних фільмів, якщо не знімаються то одразу перекладаються на англійську.
 
3. Мало хто знає, що «LOL» це абривіатура від laughing out loud (голосно сміятися), або від laugh out loud (голосно розсміятися). 2011 року абривіатура «LOL» була внесена до оновленого Оксфордського словника англійської мови.
 
4. В англійській мові найбільша кількість синонімів, що цікаво – перший словник англійської мови був складений лише в 1775 року.
 
5. Для повсякденного спілкування необхідно знати 1,5-2 тис. слів англійською. Цього вистачить, щоб зрозуміти 90% інформації.
 
6. Приблизно одне нове слово з’являється в англійській мові кожні дві години. Близько 4000 нових слів додається в словник англійської кожного року.
 
7. Британська англійська та американська англійська мають певну різницю, зокрема в США є 24 діалекти англійської мови. Цікавим фактом також є те, що книги про Гаррі Поттера були перекладені з англійської на американський варіант англійської мови.
 
8. Літера ‘Е’ – найчастіше використовувана літера англійської мови. А ось ‘Q’ – найрідкісніша.Також ‘Q’ – єдина літера, якої немає в жодній із назв американських штатів.
 
9. У реченні «The quick brown fox jumps over the lazy dog» можна зустріти кожну букву англійського алфавіту (Швидкий коричневий лис перестрибує через лінивого пса), тому воно використовується для демонстрації різних шрифтів, але найскладнішою є англійська скоромовка “The sixth sick sheik’s sixth sheep’s sick”. Спробуйте вимовити!
 
10. Унікальними в англійській є й окремі слова. До прикладу, в слові invisibility (нерозрізненність) та indivisibility (єдність) буква I повторюється шість разів.
 
11. Чи пробували ви перекласти з англійської слово ‘set’? Якщо ні, то ви напевне будете здивовані, адже воно має понад шістдесят значень: 44 основних значення для дієслова, 17 значень для іменника, 7 значень для прикметника і ще кілька сотень різних варіантів.
 
12. Найдовше слово англійською де використовується всього одна голосна є rhythm (ритм, такт), а найдовшим словом, згідно з Оксфордським англійським словником, є pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis (хвороба легенів, в слові 45 літер!).
 
13. Унікальним також англійською є слово «swims» (плаває). Якщо його написати великими літерами, то навіть коли перевернути догори ногами, все одно текст буде однаково читатись.
 
14. Із слова «therein» можна скласти 10 нових слів, не міняючи букви місцями: the (визначений артикль), there (там), he (він), in (в), rein (віжки), her (її), тут (тут), ere (до), therein (у цьому відношенні), herein (у цьому).
 
15. Рекордним словом в англійській мові у якому жодна літера не зустрічається більше одного разу є слово uncopyrightable (те, до чого не можна застосувати закон про авторське право).
 
Ірина РОЗГОН, 
старший викладач кафедри англійської філології
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook