Доцент кафедри механіки Олександра Троханяк – «Науковець року 2023»

2 січня 2024 року

  У сучасному світі наука є одним із важливих стратегічних ресурсів технічного та технологічного розвитку. Нові знання та інновації, в основу яких покладено потужні наукові здобутки, визначають соціально-економічні перспективи кожної держави.

  У рамках міжнародної програми «Наукова еліта України» доцентка кафедри механіки факультету конструювання та дизайну нашого університету Троханяк Олександра Миколаївна отримала національне визнання «Науковець року 2023». Вона нагороджена відповідним орденом, а її ім’я занесено до однойменної книги цього проєкту.

  Особистий Вітальний лист Трохоняк О.М. було підписано президентом Національної академії наук України, академіком А.Г. Завгороднім.

  Це вже не перше визнання плідної наукової та викладацької діяльності доцентки Троханяк Олександри Миколаївни. Так, вона є Лауреатом Премії Президента України для молодих вчених у 2021 р., двічі стипендіат Кабінету Міністрів України для молодих учених, зараз стипендіат Державної іменної стипендії для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України – Героїв Небесної Сотні (стипендія імені Устима Голоднюка).
  Незважаючи на те, що Олександра Миколаївна є ще досить молодим науковцем вона авторка більш ніж 160 друкованих праць у виданнях різного рівня, з яких – 45 опубліковані в журналах, що входять до міжнародних наукометричних баз даних Scopus та Web of Science. Її індекс Гірша становить – 12. Вона також має: 10 – деклараційних патентів України, 3 – монографії та 5 навчальних посібників. Нею у 2022-2023 рр. були подані ще 18 заявок на отримання патентів України на винаходи.
  Троханяк О.М. у 2022-2023 рр. була керівником науково-дослідної роботи за державними замовленням МОН України на тему «Наукове обґрунтування та розробка технічних засобів очистки коренебульбоплодів від домішок з використанням ресурсозберігаючих технологій». У 2023 році одноосібно уклала госпдоговір (на 20,0 тис. грн.) на надання послуг із Інститутом механіки та автоматики агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України на тему «Теоретичне дослідження процесу транспортування сипких матеріалів сільськогосподарського виробництва за допомогою шнекових конвеєрів». З 2024 року на замовлення МОН України пані Олександра є керівником і виконуватиме важливу тематику, яка надається згідно «Конкурсу молодих вчених на 2024 рік».
  Олександра Миколаївна є секретарем наукової ради факультету конструювання та дизайну. Також є відповідальним секретарем наукового журналу «Machinery & Energetics», який у минулому році увійшов до наукометричної бази Scopus.
  Основні положення наукових досліджень Троханяк О.М. були представлені та оголошені на 40 міжнародних наукових конференціях та семінарах, з яких 30 проводилися в університетах та наукових установах України, 10 – були апробовані у Італії, Болгарії, Латвії, Казахстані та Португалії.

  Доцент Троханяк О.М. постійно підвищує свою професійну кваліфікацію, підтримує доброзичливі відносини з колегами і студентами, користується заслуженим авторитетом в колективі.

Академік Володимир Булгаков,
завідувач кафедри механіки,

Зіновій Ружило,
декан факультету конструювання та дизайну

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook