Наукова рада ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження розглянула результати науково-дослідних робіт

2 січня 2024 року

  Відповідно до наказу ректора № 1112 від 30.10.2023 р. «Про підготовку звітів про науково-дослідну роботу за 2023 р.» у ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження відбулися слухання проміжних та заключних звітів про науково-дослідні роботи, які виконувались у 2023 році.

  На засіданні наукової ради, яке проходило у змішаному форматі, керівники та відповідальні виконавці презентували результати чотири прикладних НДР, що фінансуються із загального фонду, а також проєкти за держзамовленням МОН України та Національного фонду досліджень України.
  Загальна сума фінансування наукових досліджень у поточному році становить 4078 тис. грн.

  Завершену НДР «Підвищення енергетичної ефективності будівель вищих навчальних закладів України шляхом розробки та впровадження системи «Reflow» презентував науковий керівник Євген Антипов. До основних результатів виконаної роботи слід віднести рекомендації з впровадження системи «розумного» управління процесами теплозабезпечення об’єктів ЗВО України на основі технології «Reflow». В доробку авторів – три угоди про впровадження.

  З проміжним звітом за темою «Розробка електротехнології підготовки та спалювання паливних сумішей з утилізованою водою та рідинними відходами різного походження» ознайомив науковий керівник Микола Заблодський, Науковим колективом розроблено математичну модель та проведено чисельне моделювання процесів спалювання паливних сумішей з використанням електротехнологій.

  Віктор Троханяк зробив коротку доповідь за результатами науково-дослідної розробки нового теплоенергетичного обладнання для енергозберігаючої системи підтримання мікроклімату в птахівничих і тваринницьких приміщеннях. На даному етапі виготовлено експериментальну установку та проведено дослідження процесів охолодження припливного повітря в теплообмінних апаратах нової конструкції при використанні води з ґрунтового теплообмінника. Здійснена обробка результатів експериментальних досліджень та їх співставлення з результатами чисельного моделювання.

  Підсумки завершеної наукової теми «Розроблення електрофізичних методів та біотехнічних систем діагностування біологічних об’єктів і управління продуктивністю рослин в теплицях» презентувала Лариса Нікіфорова. Внаслідок дослідження створено новий клас проблемно-орієнтованих інтелектуальних фотонних технологій діагностування, оброблення і збереження інформації для ідентифікації стану біологічних об’єктів.

  Дослідницький колектив, куди увійшли науковці ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження та Інституту загальної енергетики НАН України завершив перший етап досліджень за темою, яку фінансує Національний фонд досліджень «Формування технологічних структур децентралізованих енергосистем у повоєнній відбудові інфраструктури територіальних громад в контексті протидії зміни клімату».

  Метою даного проекту є формування технологічних структур для забезпечення окремих об'єднаних територіальних громад первинними та похідними енергоресурсами, які доступні на власних територіях, а також електричною та тепловою енергією, отриманою застосуванням відновлюваної енергетики та перетворенням доступних власних первинних енергоресурсів під управлінням адаптивної інтелектуальної системи динамічного енергоменеджменту для досягнення максимальної економічно-доцільної енергонезалежності та мінімізації негативного впливу на довкілля.

  Ще один цікавий проєкт МОН України за держзамовленням «Розроблення електротехнології для переробки кератин-вмісних відходів і сировини» виконує науковий колектив кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій на чолі з Миколою Заблодським. На поточному етапі розроблено методику вибору конструктивних та технологічних параметрів модифікацій експериментального зразка електромеханічного гідролізера для переробки кератинової сировини. Встановлені залежності та здійснена оптимізація режимних параметрів електротехнології гідротермічної переробки кератинової сировини шляхом впливу електромагнітного поля та вібраційних коливань.

 

  За результатами заслуханих доповідей члени наукової ради ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження відмітили високий рівень проведення наукових досліджень та ухвалили клопотання щодо затвердження звітів.
  Науковці інституту впевнено дивляться у завтрашній день. Майже половина НПП ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження задіяні сьогодні у різних НДР, загальний бюджет яких склав у 2023 році біля 4,1 млн грн.

 

С. Усенко,
координатор з науково-аналітичної роботи
та науково-інформаційного
забезпечення дослідницької сфери

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook