Формуємо Громадянина, Патріота, Фахівця: підсумки виховної роботи в НУБіП України у 2023 році

1 січня 2024 року
03041, Київ, пров. Сільськогосподарський 4, навчальний корпус №17, кабінет №207

Славетний НУБіП України гідно пройшов свій ювілейний 125-й рік. Навчально-науковий центр виховної роботи і соціального розвитку університету вніс немалий вклад в розмаїття подій, свят, дійств, які зробили цей ювілейний рік незабутнім. Культура, патріотизм, національна гідність і честь, духовний і фізичний гарт – ті сили, які підіймають життя людини на найвищий енергетичний рівень служіння своєму народові, а через нього – і всьому людству. ННЦ виховної роботи і соціального розвитку впродовж року спрямовував свої зусилля для найповнішої реалізації цієї істини через системне різноманіття практичних заходів зі студентами, аспірантами, співробітниками нашого ЗВО та їхніми дітьми
Аналізуючи слова «залізного генерала» Валерія Залужного, – «Незалежність можлива тільки тоді, коли є люди, готові за неї боротися – можна впевнено говорити, що сьогодні колектив усього університету консолідований навколо перемоги і своєю сподвижницькою працею наближає її. Враховуючи це, пріоритетними напрямами у виховній роботі впродовж 2023 року були національно-патріотичне та фізичне виховання, утвердження здорового способу життя студентської молоді, а головним завданням – формування у студентства громадянської позиції, патріотизму, почуття гордості за свою країну, навчальний заклад, родину, готовності до трудової діяльності, відповідальності за свою долю, майбутнє суспільства, держави та людства. І науково-педагогічні працівники, і студенти, розуміючи завдяки кому можуть навчати й навчатися, розвиватися, всіляко підтримували оборонців України. Так, спільними зусиллями, зібрано кошти на автомобілі для працівників університету, які боронять Україну (Олег Марус, Катерина Довгань); зібрано кошти, придбано й передано антидронову рушницю (Олег Марус), дрон нічного бачення і станцію ecoflow (Андрій Блозва); виготовлено продукцію для пунктів психологічної підтримки воїнів (Богдан Опальчук). І це далеко не всі благодійні ініціативи, які реалізовані студентством та освітянами.

Колектив університету не лишався осторонь драматичних подій, які відбувалися на Херсонщині внаслідок підриву ГЕС. 22 червня на прохання Херсонської міської військової адміністрації делегація НУБіП України (проектор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша, директор студентського містечка Сергій Стецюк, директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Сергій Михнюк, доцент кафедри статистики та економічного аналізу, бухгалтер благодійного фонду «Голосіївська ініціатива – 2020» Михайло Гузь) передала постраждалим благодійну допомогу від колективу університету та відокремлених підрозділів на суму 486,5 тис. грн.

Важливий крок на шляху допомоги військовим ЗСУ та Сил оборони України – донорство. ННЦ виховної роботи і соціального розвитку спільно із КНП «Київський міський центр крові» двічі впродовж року провів Дні донора «НУБіП для ЗСУ. В нас тече одна кров» на підтримку військових, фахівців енергетичної сфери України, до яких долучилися понад 120 донорів.

Вагомими в частині національно-патріотичного виховання в університеті стали бесіди-концерти «Людина і нація. Благодать Духу Героїв» – авторський проєкт провідного фахівця відділу виховної роботи та студентських справ Володимира Гонського, який впродовж звітного року провів зустрічі зі студентами усіх навчально-наукових інститутів та факультетів у гуртожитках студентського містечка НУБіП України, де спільно з молоддю приділив увагу підвищенню рівня патріотичної і громадянської свідомості, загальної ерудиції, формування потреб, інтересів, поведінки й діяльності патріотичного змісту.

Від початку повномасштабного вторгнення російських загарбників на територію України університетська родина консолідувалася навколо оборони держави, збереження її цілісності та незалежності. Навіть найменші члени колективу НУБіП України, діти співробітників університету, знайшли себе у цьому форматі. Так, було сформовано навчально-патріотичний клуб «Тризубчик» під опікою провідного фахівця відділу виховної роботи Миколи Литвина, метою діяльності якого став всебічний розвиток дітей, які проживають у студентському містечку НУБіП України, на основі національно-патріотичних цінностей і любові до України, дружніх взаємин і взаємоповаги. 20 травня в читальній залі Наукової бібліотеки НУБіП України відбулися виставка близько півсотні дитячих шедеврів. Така виставка, та й, власне, дитячий клуб у нас відбулися вперше за всю славну 125-річну історію університету! Така ж виставка патріотичних малюнків «Тризубчиків», присвячена 32-й річниці Незалежності України тріумфально відбулася у серпні-вересні у Національному музеї літератури України, а вже у 2024 році помилуватися творчістю дітей усі охочі зможуть у Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

   

Вдалим як для навчального процесу, так і для виховної роботи стало рішення ректорату про початок навчального року у серпні і вже 14-го числа в усіх навчально-наукових інститутах та на факультетах були проведені урочисті посвяти студентів у першокурсники, здобувачами прийнято присягу студента НУБіП України, навчальні аудиторії наповнилися дзвінкими студентськими голосами. А далі – вперше від початку пандемії Covid-19 та повномасштабної російської агресії, всупереч обставинам, вдалося повноцінно в очному форматі провести традиційну «Школу першокурсника – 2023» для студентів першого курсу, яка увібрала в себе зустрічі з адміністрацією університету, знайомство з історією, музеями та локаціями закладу, проведенням спортивних та мистецьких змагань і конкурсів.

Слід пригадати видовищний масштабний конкурс патріотичної пісні «Пісня першокурсника – 2023» на стадіоні НУБіП України, інтелектуальні змагання «Найкраща інтелектуальна академічна група НУБіП України – 2023» серед студентів першого курсу та курсантів кафедри військової підготовки з нагоди Дня Збройних Сил України.

  

Непересічною подією для університету до 125-річного ювілею стало відкриття студентського центру «IQ-простір», облаштуванням якого опікалися випускники нашого ЗВО, які нині працюють в компанії «Каргілл». Центр став осередком гуртування студентської молоді університету. Так, у центрі студентами регулярно проводяться засідання, наради, творчі конкурси, кіберспортивні змагання, виставки творчих робіт, а для найменших членів колективу – дітей співробітників – покази мультиків та інтелектуальні конкурси.

 

 

 

Важливим в частині виховання методом є особистий приклад. Університет плекає у своїх стінах лідерів – молодь, яка старанно навчається, займається наукою, підкорює спортивні олімпи, покращує якість освітнього процесу, волонтерить. Саме вони є зразком для прийдешніх поколінь здобувачів. В рамках підтримки і заохочення саме такої талановитої студентської молоді з нагоди 125-ї річниці НУБіП України 25 травня ректором Станіславом Ніколаєнком відзначено 125 кращих студентів університету подяками і грошовими преміями та 17 листопада з нагоди Міжнародного дня студента – 196 студентів.

 

В умовах повномасштабної затяжної війни надважливого значення набуває підготовка майбутніх захисників Батьківщини, їх дисципліна, висока фізична і моральна підготовка. Фізичне виховання і спортивно-масова робота є системними і постійними в НУБіП України. Зокрема, цього року з ініціативи Навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку університет уклав угоду про співпрацю з Федерацією академічного веслування України. Співпраця з ФАВ України втілилася в наданні університету двох ергометрів – комп’ютеризованих тренажерів для занять академічним веслуванням. Першим спільним заходом стало змагання з академічного веслування на ергометрах, яке відбулося 15 березня в ігровій залі навчального корпусу №9.

  

Спільно зі студентським активом університету проводилися благодійні турніри з футболу та волейболу на підтримку ЗСУ. У травні за ініціативи органів студентського самоврядування було організовано й проведено меморіал з міні-футболу імені Сергія Романчука – випускника факультету аграрного, менеджменту, капітана збірної команди університету з футболу, який загинув, боронячи Україну від російських загарбників.

Активно впродовж року працював спортивний клуб «Шаховий король НУБіП України». Так, було проведено шаховий турнір серед студентів першого курсу та турнір з шахів Фролова, сеанс одночасної гри з к.м.с. Є. Гуменюком, а 25 травня на Алеї слави – масштабний шаховий турнір «125 шахістів – 125-й річниці НУБіП України». ННЦ виховної роботи і соціального розвитку популяризує шахове мистецтво серед студентської та учнівської молоді міста Києва, за що отримав подяки від відділу у справах молоді та спорту Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації та КПІ ім. Ігоря Сікорського.

 

 

Не вщухала виховна робота зі студентами і в студентському містечку. У квітні за сприянням адміністрації студмістечка в гуртожитку №5 були організовані відкритий турнір з армреслінгу та доджболу серед команд гуртожитків, присвячені 125-річчю університету. У серпні-вересні в рамках щорічної «Школи першокурсника – 2023» відбувся турнір з волейболу серед студентів першого курсу «Земляцтво єднає нас до Перемоги», а у жовтні було проведено першість студмістечка – «Влучний удар».

   

Згадуючи реалізовані виховні проєкти та організовані загальноуніверситетські події, слід зауважити, що основна їх мета – підвищення рівня патріотичної і громадянської свідомості, загальної ерудиції студентів, формування потреб, інтересів, поведінки й діяльності патріотичного змісту. Саме в такій атмосфері сьогодні варто плекати Громадянина, Патріота, Фахівця 

В єдності – наша сила. Варто подякувати усьому колективу університету, який впродовж року докладав максимум зусиль у таку благородну справу – виховання студентської молоді: ректору НУБіП України – Станіславу Ніколаєнку, ректорату, завідувачам кафедр культурології – Ірині Майданюк, фізичного виховання – Миколі Костенку, військової підготовки – Валерію Шевчуку, голові Первинної профспілкової організації студентів та аспірантів НУБіП України – Олексію Мельнику, директору студентського містечка – Сергію Стецюку, заступникам директорів ННІ та деканів факультетів з виховної роботи, наставникам, вихователям студентських гуртожитків, органам студентського самоврядування. Наш колектив виявив вражаючу відданість справі виховання, розвитку та підтримки студентської молоді в умовах військової агресії. Віримо, що теперішні досягнення стануть фундаментом для нових звершень у 2024 році.

З вірою в Перемогу до нових звитяг!

Сергій Михнюк
директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook