Аспірантка факультету ветеринарної медицини Юлія Суртаєва: «Міжнародне стажування за програмою UNIgreen-UA – поєднання наукового та особистісного розвитку»

4 січня 2024, 12:50

Міжнародне стажування за програмою UNIgreen-UA передбачало ініціювання низки заходів, спрямованих на здійснення діяльності відповідно до положень Європейського університету – The Green European University (UNIgreen) та інтеграції партнерів з України з університетами альянсу в галузі сільськогосподарських наук.

В якості аспірантки кафедри хірургії і патофізіології імені академіка І.О. Поваженка я отримала цінну можливість здобути науковий досвід, беручи участь у програмі стажування UNIgreen-UA у Варшавському університеті природничих наук (SGGW). Протягом трьох місяців, починаючи з 15 вересня 2023 року та закінчуючи 15 грудня 2023 року, вона займалася дослідженнями, що стосуються властивостей стовбурових клітин: їх культивування, пасажування та методів тривалого зберігання, та узгоджуються з тематикою її дисертаційної роботи.

Стажування розпочалося з зустрічі з науковим керівником професором Томашом Садковським (Prof. Tomasz Sadkowski), під час якого було обговорено наукові інтереси та розроблено план наукового стажування з окресленими цілями та завданнями.

Програма мала багатогранний характер, охоплюючи не тільки наукову співпрацю, але й підвищення комунікативних та професійних здібностей. Учасникам стажування були надані курси англійської мови та ораторського мистецтва. Особливу увагу заслуговує захоплююча екскурсія університетським містечком, яка охоплює відвідування безлічі навчальних будівель, лабораторій, віварію, ботанічних садів, спортивних майданчиків, місць відпочинку, великої бібліотеки та великої кількості зручностей, створених для забезпечення приємного перебування відвідувачів університету.
 
Під час стажування я оволоділа методикою виділення сателітних клітин з м’язевої тканини, що включало ретельну підготовку зразків тканини, використання спеціальних методів і технік. Володіння методикою виділення клітин є критично важливою навичкою, яка відкриває двері до ряду можливостей у наукових дослідженнях.

Додатково проводили кріоконсервацію цих клітин для подальшого дослідження, спрямованого на визначення їхньої життєздатності після процедури розморожування. Оцінка життєздатності цих клітин мала важливе значення для розуміння їхнього потенціалу у клінічній практиці та наукових дослідженнях, відображаючи можливості їхнього збереження та подальшого використання у сфері медицини та біологічних наук.

Вміння виділяти клітини з різних тканин дозволяє проводити детальний аналіз їхніх властивостей, функцій та реакцій на зовнішні впливи. Це необхідно для розвитку нових методів лікування, вивчення хвороб, а також для розуміння фізіології організму. Під керівництвом професорки Джоанни Сімеріс-Буленди (Prof. Joanna Cymerys-Bulenda) оволоділа методиками виділення та культивування нейронів та клітин мікроглії.

Можливість займатися культивуванням стовбурових клітин у Варшавському університеті природничих наук розширило мій кругозір і дало мені глибоке розуміння процесів, пов'язаних з виділенням та культивуванням стовбурових клітин та розширення наукових контактів.

Проходження стажування було незабутнім досвідом, що збагатив мої знання та відкрив нові горизонти у моїй професійній кар'єрі.

Висловлюю особливу вдячність за можливість бути залученою до стажування UNIgreen-UA, а також за постійну допомогу та співпрацю координаторам стажування від НУБіП України та Варшавського університету природничих наук.

Юлія Суртаєва,
аспірантка кафедри хірургії і патофізіології імені академіка І.О. Поваженка


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook