«Бухгалтерський облік: від теорії до практики» – стартував масштабний проєкт з навчання жінок, які постраждали внаслідок військової агресії рф

10 січня 2024 року

  Оволодіти затребуваною професією бухгалтера в дорослому віці й змінити своє життя на краще – амбітна, але цілком досяжна мета. 10 січня 2024 року на базі кафедри обліку та оподаткування НУБіП України розпочався фаховий курс «Бухгалтерський облік: від теорії до практики» для жінок, які перемістилися на Київщину через військову агресію рф. Навчання проходитиме здебільшого в очній формі.

      Новий масштабний проєкт на базі НУБІП України
    Курс призначений для тих, хто шукає роботу і хоче змінити свою професію, сформувати власне бачення фінансової складової підприємства, зрозуміти необхідні для економічної діяльності бізнес-процеси. Слухачі отримають можливість вивчити весь обліковий процес: від створення первинних документів до формування фінансової звітності. Через практику слухачі засвоять теорію бухгалтерського обліку й навчаться розуміти фінансову звітність.
     Військова агресія рф спричинила міграцію населення зі сходу та півдня України в її західні регіони та країни Європейського Союзу. Через війну в Україні без роботи залишилися близько 4 мільйонів людей.
    Найбільший виклик безробіття постав перед сім’ями вимушених переселенців, які, втікаючи від війни, переїхали в інші міста і села та шукають можливості, щоб забезпечити себе та свою родину. Саме для того, щоб їм допомогти, і створено цей соціальний проєкт. Його ініціатором є ГО «Елеос-Україна». Саме завдяки їх активній діяльності та за фінансової підтримки Міжнародної Благодійної організації International Orthodox Christian Charities із США він став можливим.
     29 грудня 2023 року був укладений договір, який передбачає навчання 40 слухачів на курсах протягом січня – червня 2024 року.
    При відборі для навчання перевага надавалась жінкам із вразливих категорій населення (ВПО, безробітним; жінкам, які мають низький рівень доходу; жінкам, які самостійно виховують дітей; є багатодітними матерями; наявна інвалідність одного чи більше з членів родини; мають на забезпеченні осіб похилого віку; є членами сімей загиблих). Прийом заявок планували завершити до 27 листопада, але у зв’язку з великою кількістю бажаючих було оголошено донабір і сформовано дві повноцінні групи слухачів.

 Відкриття курсу
     Привітати слухачів із початком навчання завітали директорка з регіонального розвитку та програмного менеджменту ГО «Елеос-Україна» Олена ТАНАСІЙЧУК і координаторка проєктів ГО «Елеос-Україна» Наталія ГЕЙМАН.
     Від університету до учасників курсу звернулися декан економічного факультету Анатолій ДІБРОВА та в.о. завідувача кафедри обліку та оподаткування Володимир ЛИТВИНЕНКО.
    Наставниками груп слухачів протягом піврічного навчання будуть доцентки кафедри обліку та оподаткування Людмила МЕЛЬЯНКОВА та Катерина ШЕВЧУК, які сприятимуть організованому проходженню процесу навчання та познайомлять учасників курсу з університетом.
   Після вітальних слів розпочалося навчання слухачів. Першою до цієї справи долучилася професорка кафедри обліку та оподаткування Любов ГУЦАЛЕНКО.
 Які знання та навички отримають слухачі курсу
   Метою навчання є формування у слухачів компетентностей працівників бухгалтерської служби, які дозволять вести облік та формувати фінансову звітність підприємства.
    Навчання буде проводитися на базі навчально-науково-виробничої лабораторії «Інформаційні технології в бухгалтерському обліку» кафедри обліку та оподаткування. Багато уваги приділено використанню сучасного програмного забезпечення.
     Курс має практичне спрямування і включає наступні модулі:
  • Бухгалтерський облік (загальна теорія);
  • Фінансовий облік;
  • Основи оподаткування;
  • Бухгалтерський облік у прикладних програмних рішеннях;
  • Господарське законодавство;
  • Excel для бухгалтера;
  • Інформаційні технології в обліку та оподаткуванні;
  • Звітність підприємства;
  • Електронний документообіг;
  • Стресостійкість і мотивація бухгалтера в умовах невизначеності;
  • Гендерна політика;
  • Професійна етика бухгалтера.

Чому слухачі вирішили обрати професію бухгалтера?
    Як зазначила Олена ТАНАСІЙЧУК, професія бухгалтера користується великим попитом у роботодавців. ГО «Елеос-Україна» після оголошення набору на навчання було отримано по 3 заявки на кожне місце в групі. Працівники організації детально вивчили потреби ринку, шукали відгуки та аналізували можливість навчання у різних ЗВО. Вибір зупинили на одному з кращих столичних вишів – Національному університеті біоресурсів і природокористування України, який має 125-літню історію, а кафедра обліку та оподаткування є провідною з підготовки фахівців зі спеціальності «Облік і оподаткування» (ОП «Облік і аудит»), активно співпрацює у напрямі дослідження та впровадження інформаційних систем в обліку з провідними розробниками програмного забезпечення: «M.E.Doc», «BAS Бухгалтерія», «MASTER:Бухгалтерія», «Дебет Плюс», «AGRIANALYTICA» та іншими. Викладацький склад кафедри представлений досвідченими фахівцями, які мають наукові ступені доктора та кандидата економічних наук, значний досвід практичної роботи.
    І справді, бухгалтерія займає важливе місце у кожній компанії. Робота бухгалтера доволі динамічна, адже періодично змінюється законодавство, методи ведення бухгалтерського обліку підприємства. Потрібно завжди бути в курсі нововведень, ефективно справлятися з робочими завданнями та відповідати своїй посаді.
 
Очікувані результати навчання:
    • Отримати знання: нормативно-правових актів з питань ведення бухгалтерського обліку тa складання фінансової звітності суб'єктами господарювання; основ організації бухгалтерського обліку, принципів, методів та процедур обліку для формування облікової політики підприємства, плану рахунків бухгалтерського обліку, типової кореспонденції рахунків для відображення операцій з активами, капіталом тa зобов'язаннями; складу, елементів фінансової звітності та періодичності її подання; організації облікового процесу підприємства з урахуванням галузевої специфіки, порядку проведення інвентаризації активів і зобов'язань, порядку здійснення перевірки порівнянності показників фінансової звітності підприємства та вимог до визнання i розкриття її елементів тощо;
    • Уміння: працювати з первинними документами та іншими службовими документами, що пов'язані з діяльністю підприємств, аналізувати i узагальнювати отриману інформацію, порівнювати показники фінансової звітності; переносити інформацію з первинних документів в регістри бухгалтерського обліку, аналізувати дані бухгалтерського обліку, фінансової та податкової звітності щодо причин зростання дебіторської та кредиторської заборгованості тощо;
     • Навички: ведення бухгалтерського обліку відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку; використання фінансової інформації для виконання завдань в межах посадових обов’язків; прийняття управлінських рішень з використанням даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності.
      За півроку інтенсивного навчання слухачі стануть фахівцями з бухгалтерського обліку. Важливим є те, що після успішного завершення навчання кафедра спільно із бізнес-партнерами університету сприятиме у працевлаштуванні випускників.
    Кафедра обліку та оподаткування активно долучається до навчальних, наукових та соціальних проєктів і завжди відкрита до співпраці з представниками бізнесу, громадських організацій та іншими стейкхолдерами.
     Нехай навчання дається легко і з кожною лекцією та практичним заняттям ви ставатимете на крок ближче до своєї мрії! А викладачі кафедри обліку та оподаткування вам у цьому допоможуть. Нехай щастить!
 
Володимир ЛИТВИНЕНКО
в.о. завідувача кафедри обліку та оподаткування
Світлана ДЕРЕВ’ЯНКО, Людмила МЕЛЬЯНКОВА
доцентки кафедри обліку та оподаткування
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook