Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК прийняв активну участь у фаховій школі «Дні нутриціології та дієтології в Одесі»

3 березня 2023 року

    2-3 березня 2023 року в Одесі проводила свою роботу фахова школа «Дні нутриціології та дієтології», присвячені важливим аспектам нутриціології та дієтології. Ця подія об'єднала вчених, фахівців і практикуючих лікарів з України, Польщі та Латвії, а також експертів у галузі нутриціології, дієтології, педіатрії та гастроентерології для обговорення сучасних досягнень і перспектив розвитку у цих важливих галузях.

   Зі вступним словом до учасників семінару звернувся завідувач кафедри педіатрії № 1 Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, доктор медичних наук, професор Сергій Няньковський, який зазначив, що на сьогоднішній день все більше уваги приділяється дієтології та нутриціології, адже правильний харчовий раціон корисно впливає на загальне здоров’я населення і подовжує тривалість життя. Також професор анонсував велику кількість цікавих доповідей з різних галузей медицини і запросив усіх долучатися до обговорення важливих питань.

   До слів привітання також долучився співголова організаційного комітету даного заходу, однин із його натхненників, промоутерів і спікерів, завідувач кафедри громадського здоров’я та нутриціології НУБіП України, президент Асоціації дієтологів України, доцент, кандидат медичних наук Олег Швець, який зазначив, що за останній рік, навіть попри війну, була проведена масштабна робота задля розвитку дієтології та нутриціології в Україні. Українським фахівцям було надано безкоштовний доступ до всесвітньовідомих джерел та найкращих онлайн-ресурсів доказової медицини. Асоціація дієтологів впритул наблизилася до членства в Європейській асоціації дієтологів. Однак бажання більшого спонукає до тривалої роботи.

   Член Європейського товариства дитячих гастроентерологів, гепатологів і нутриціологів (ESPGHAN), професор Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, доктор медичних наук Олена Няньковська зазначила, що безкоштовні глобальні медичні заходи в Україні та за кордоном для українських фахівців протягом 2023 року будуть продовжені.

   Під час роботи фахової школи експерти ділились своїми дослідженнями та досвідом у використанні різноманітних дієт і продуктів для досягнення оптимального стану здоров'я. Також акцентувалась увага на важливість індивідуального підходу до харчування, врахування фізіологічних особливостей кожної людини та врахування медичних аспектів при виборі дієти.

   Зокрема Швець Олег Віталійович у своїй доповіді «Нутритивні інтервенції для сповільнення біологічного годинника» відмітитив, що нутритивні інтервенції мають потенціал для подовження тривалості життя і збереження високої функціональної спроможності. Обмеження калорій, ймовірно, є найбільш ефективною модифікацією дієти. Вживання алкоголю значно пришвидшує старіння, вкорочуючи довжину теломер, та збільшує ризик хвороб, асоційованих із віком. А обмеження надходження калорій та споживання макронутрієнтів може викликати мальнутрицію з негативними наслідками для здоров’я.

   З доповіддю «Харчовий раціон жінки 40+: на що звернути увагу?» виcтупила засновниця Академії довголіття, віцепрезидент Асоціації дієтологів України, лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. Вона зауважила, що вживати їжу слід приблизно в один і той самий час, обмежувати перекуси, перерва між вечерею та сніданком має бути не менше 13 годин, а сніданок повинен бути об’ємним.Їжа повинна бути збалансованою та різноманітною. Раціон харчування має містити клітковину, інулін, квашення. На зменшення запалення впливають омега-3-жирні кислоти, ягоди, какао, оливкова олія, зелень, горіхи. Цибуля, часник, перець, капуста, гранат, шпинат мінімізують ризик виникнення онкологічних патологій. Також варто обмежити споживання метіоніну та відмовитися від десертів, прохолодних напоїв і рафінованих страв. Корисні властивості правильного харчування мінімізуються при тривалому стресі, нераціональному сні та відсутності фізичних вправ. А при дотриманні усіх умов здорового способу життя та правильного харчування додається 5 років життя.

   Підчас роботи школи відбулось багато цікавих і пізнавальних доповідей від учасників. Але головне слід відмітити, що такі заходи сприяють обміну знаннями, стимулюють наукові дослідження та сприяють роз

  

Альона Альтанова,
доцент кафедри
громадського
здоров’я та нутриціології

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook