Кафедра автоматики та робототехнічних систем: розширюємо горизонти міжнародної діяльності

15 січня 2024 року

Збагачення знань та розвиток науки в умовах сьогодення неможливі без академічних обмінів, стажувань, пошуку партнерів й стейкхолдерів у Європейському союзі. З цією метою доцентка кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І. І. Мартиненка (далі АРС) Алла Дудник на запрошення відвідала Познанський університет наук про життя (далі Познанський університет), що стало важливим кроком у нашій міжнародній співпраці та обміні досвідом між науковцями університетів.

Наукова співпраця з європейськими університетами на сьогодні є ключовим елементом реформування науки та освіти в Україні. Останнім часом відзначається зростаючим інтересом до обміну досвідом та знаннями між вченими з різних країн. Тому дуже своєчасною виявилась ініціатива доцента кафедри інженерії біосистем dr inż. Kamil Witaszek, який побував у нашому університеті, ознайомився з результатами наукових досліджень кафедри АРС, що створило умови для започаткування тристоронньої співпраці між НУБіП України, Познанським університетом та CLAAS Foundation. CLAAS Foundation - потужний грантодавець для студентів, аспірантів й молодих вчених у Європі, а Познанський університет давно й успішно співпрацює із цією структурою.
Головною метою для А. Дудник у цій поїздці був активний обмін науковим досвідом, актуальними ідеями, розробленими методами та методиками проведення наукових досліджень, а також, як уже зазначалося, налагодження партнерських відносин між нашим університетом й CLAAS Foundation. Усе заплановане вдалося виконати, у тому числі й підписання тристороннього Меморандуму про взаєморозуміння, спрямованого на поглиблення співпраці та спільний розвиток наукових напрямів у ресурсоефективному сільськогосподарському виробництві, збереженні навколишнього середовища та підвищенні якості продуктів харчування. У цьому документі визначаються основні напрями співпраці, обов’язки сторін, а також конкретні кроки для реалізації спільних наукових проєктів, зокрема, у проведенні магістерських досліджень студентами з України на базі Познанського університету.

Варто зазначити, що кафедра інженерії біосистем насичена високоякісними лабораторіями з сучасним аналітичним і вимірювальним обладнанням, проте напрям щодо створення систем автоматизації потребує інтенсифікації й залучення партнерів. Поєднання сучасного технологічного й аналітичного обладнання кафедри інженерії біосистем із науковими й практичними напрацюваннями кафедри АРС дозволить розширити можливості участі у міжнародних конкурсах наукових проєктів із відповідним фінансуванням.

Протягом візиту А. Дудник також активно брала участь у наукових семінарах та лекціях, поділилась своїм досвідом та здобутками наукових шкіл кафедри АРС. Особливу увагу приділено спільній проблематиці щодо дослідженням технологічних процесів екструдування й пелетування рослинної сировини, їх автоматизації, у тому числі з використанням штучного інтелекту для підвищення ефективності цих процесів.

Візит А. Дудник до Познанського університету виявився не лише важливою науковою подією, а й новим етапом у розвитку міжнародної наукової співпраці кафедри АРС. Обмін досвідом та підписання меморандуму стали підтвердженням готовності науковців України й Польщі об'єднувати зусилля для досягнення актуальних наукових результатів та розвитку освітніх ініціатив. Сподіваємось і впевнені, що цей візит слугуватиме розвитку наукової й освітянської співпраці між нашими університетами.
Окрім того, висловлюємо щиру подяку Познанському університету в особі декана факультету інженерії середовища та механічної інженерії професору, dr hab. inż. Wojciech Czekała, dr inż. Kamil Witaszek за теплий та гостинний прийом, а також службі проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку нашого університету за організацію такої поїздки.

Завідувач кафедри АРС Віталій Лисенко

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook