Семінар-тренінг «Школа лідерства для майбутніх енергетиків і автоматників» висвітлив посилення ролі старост академічних груп і студентського самоврядування в умовах воєнного стану

17 січня 2024 року
  У відповідності до плану заходів ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження у міжсеместровий період (розпорядження проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності від 05 грудня 2023 року) відбувся тренінг-семінар «Школа лідерства для майбутніх енергетиків і автоматників». Серед учасників – старости академічних груп, студентське самоврядування інституту, представники Сенату студентської організації НУБіП України та інших факультетів.

  Як стати лідером? Як розвивати в собі лідерські якості? Хто такі формальні та неформальні лідери у колективах? Відповіді на ці питання мали змогу з’ясувати майже 170 учасників тренінгу.

 

  Ідея заходу та організація його проведення у значній мірі виходила від Сенату студентської організації інституту.
  Голова ССО Анастасія Бузаєва разом зі своїми однодумцями провели велику роботу: розробили анкету «Я - лідер», провели опитування та підготували його аналіз.

  Із вступним словом до учасників семінару звернувся директор Навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун, наголосивши, що лідерські якості можна і треба розвивати в умовах академічної спільноти для подальшої реалізації професійної кар’єри. Головне – мати мотивацію для розвитку.

 

  У відповідності до порядку денного директор інституту презентував змістовну і цікаву доповідь на тему «Школа лідерства для майбутніх енергетиків і автоматників», де розкрив поняття «лідер» і «лідерство», основні концепції лідерства, характеристики лідера та керівника, елементи успішного керівництва та лідерства, ознаки формального та неформального лідерства.

  Доповідач акцентував увагу на думці про те, що студентське самоврядування відіграє значну роль у внутрішньому забезпеченні якості освіти через формування та реалізації освітніх програм у закладі вищої освіти, процедури забезпечення якості викладання і навчання, процедури запобігання академічної недоброчесності та нестатутних відносин і ін.

  Голова Сенату студентської організації Анастасія Бузаєва свій виступ присвятила розгляду результатів напередодні проведеного анкетування студентів інституту «Я – лідер?/!». Мета опитування – почути думку більшості студентів про важливість і потребу розвитку лідерських якостей під час навчання, участь у забезпеченні якості освітнього процесу, академічної доброчесності тощо. До анкетування долучились 198 студентів нашого інституту.

  За результатами анкетування 95 % опитаних студентів задоволені роботою старост – як формальних лідерів груп, 88,4 % студентів дотримуються академічної доброчесності, 93,4 % – позитивно оцінюють діяльність органів Сенату студентського самоврядування інституту. Але тільки 65,7 % студентів готові проявляти елементи лідерства, брати участь в організації та проведенні студентських заходів (соціальних, благодійних, спортивних тощо).

  Для більшого заохочення студентів до активної співпраці Анастасія Бузаєва продемонструвала результати роботи Сенату студентської організації ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження у 2023 році. Спікерка зосередила увагу на роботі наукового, спортивного, кібер-спортивного, культурно-масового, соціального, медійного та організаційного відділів студентської організації.

  Заступник директора ННІ Лілія Мартинюк у своєму виступі окреслила важливу роль старост в організаційному забезпеченні якості освітнього процесу, особливо в умовах воєнного стану.

  Опираючись на чинне Положення «Про старосту академічної групи Національного університету біоресурсів і природокористування України» Лілія Мартинюк нагадала присутнім про основні обов’язки старост, їх права та покладену відповідальність.

  На завершення доповіді Лілія Мартинюк оприлюднила список кращих старост, яких дирекція інституту відзначила за результатами роботи в осінньому семестрі 2023-2024 навчального року. Серед них: Ірина Семенюк (ЕЕЕ-23001б); Ярослав Михальченко (ІЕС-23001б); Анастасія Чугаєва (ІЕС-22001б); Всеволод Лісогор (ЕЕЕ-22001б); Олександр Феньо (ЕЕЕ-22001бСТ); Олексій Кучмар (ІЕС-22001бСТ); Куліш Остап (АКІТ-23001М).

  Під час дискусії та обговорення старости охоче реагували на особливості виконання своїх обов’язків. Староста групи ЕЕЕ-22001б Всеволод Лісогор подякував від себе особисто та членів групи за проведення цікавого семінару та можливість дізнатись більше нового та корисного. До його слів у чаті приєдналось багато учасників.

  Ми вкотре переконалися в тому, що наші студентські активісти є сумлінними і мотивованими здобувачами освіти, які своїм прикладом формують навколо себе активну молодь, долучають її до патріотичного виховання, профорієнтаційної роботи, культурних, волонтерських та спортивних заходів.
  Пишаємося вами!

Лілія Мартинюк,
заступник директора - координатор з виховної роботи
та організації дозвілля студентів

 

 

 

 


 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook