Студенти спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» готуються перевірити набуті теоретичні знання на практиці

17 січня 2024 року
НУБіП України
  Згідно навчального плану на спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» передбачено проходження 4-х видів практик, щозабезпечують досягнення комплексу програмних результатів навчання.
 
  Для студентів першого курсу заплановано проходження пропедевтичної практики, метою якої є ознайомлення студентів з основними напрямками роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл (училищ з підготовки олімпійського резерву, відділень шкіл вищої спортивної майстерності, спортивних клубів), колективів фізичної культури сільських територіальних громад, підприємств АПК України, функціональними обов’язками та елементарними уявленнями про інструкторську та тренерсько-викладацьку діяльність і на цій основі формування інтересу до своєї майбутньої професії. Це практична частина навчального процесу, яка спрямована на введення студентів у практичну діяльність у галузі фізичної культури та спорту під наглядом викладачів і професіоналів.
  На першому курсі студенти під керівництвом викладачів кафедри фізичного виховання ознайомилися із діяльністю ГО Дитячо-юнацького центру кіокушин карате, ДЮСШ № 1, брали участь в організації Спартакіади студентів НУБіП України, Спортивних ігор студентів коледжів структурних підрозділів НУБіП України з нагоди відзначання 125-річчя заснування НУБіП України, мініфутбольного турніру працівників і студентів агропромислової галузі на пам’ять загиблого студента Сергія Романчука.
  Під час проходження пропедевтичної практики студенти продемонстрували такі програмні результати навчання: навички самостійної роботи, застосовували набуті теоретичні знання, здійснювали організацію й проведення фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів для сільських територіальних громад та за участі підприємств агропромислового комплексу.
  На другому курсі для студентів заплановано проходження навчальної тренерської практики, метою якої є формування у студентів уявлення про основні функції роботи інструктора та тренера-викладача й набуття знань про тренерсько-педагогічну діяльність в дитячо-юнацьких спортивних школах, спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних школах олімпійського резерву, училищах з підготовки олімпійського резерву, відділеннях шкіл вищої спортивної майстерності, спортивних клубах, в спортивних секціях колективів фізичної культури сільських територіальних громад та підприємств АПК України.
  Це обов'язкова частина навчання, яка дозволяє студентам отримати практичний досвід та навички в ролі тренера або інструктора в галузі фізичної культури та спорту. Під час цієї практики студенти працюють під керівництвом досвідчених тренерів та отримують можливість застосовувати теоретичні знання в практичних ситуаціях.
  Студенти-другокурсники спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» мали можливість пройти практику у ДЮСШ № 1 м. Києва, ДЮСШ м. Борисполя, ДЮСШ № 13, Спеціалізованій дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву м. Києва з легкої атлетики, СК «Солом’янка».
  Під час тренерської навчальної практики студенти брали участь у підготовці юних спортсменів, аналізували техніку та тактику виду спорту, брали участь в організації тренувань. Ця практика допомагає студентам отримати цінний досвід роботи у спортивній галузі та підготувати їх до кар'єри в якості тренерів, інструкторів або спеціалістів у галузі фізичної культури та спорту. Вона також сприяє розвитку педагогічних та тренерських навичок, необхідних для успішної роботи в цій галузі. Ця практика забезпечує формування таких фахових компетентностей як: здатність застосовувати знання про будову та функціонування організму людини, здатність використовувати спортивні споруди, спеціальне обладнання та інвентар, здатність застосовувати сучасні технології управління суб’єктами сфери фізичної культури і спорту, здатність до безперервного професійного розвитку.  
  На третьому курсі для студентів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» передбачено проходження професійно-орієнтованої виробничої практики, метою якої є закріплення у студентів професійно-орієнтованих знань, умінь та навичок, необхідних для здійснення професійної діяльності, принципів її організації та форм проведення занять, прийняття самостійних рішень, реалізації їх у практичній діяльності. Це частина навчання, спрямована на набуття студентами практичного досвіду та навичок у роботі в галузі фізичної культури і спорту. Вона проводиться в професійному середовищі під керівництвом викладачів та професіоналів у цій галузі.
  Під час проходження цієї практики студентам було запропоновано такі бази практики: ДЮСШ № 1 м. Києва, Спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву м. Києва з легкої атлетики, Громадська організація Дитячо-юнацький центр кіокушин карате, ДЮСШ м. Борисполя. Деякі студенти реалізували свою індивідуальну освітню траєкторію, виявивши бажання проходження практики за своїм майбутнім місцем працевлаштування. Так Віктор Головатюк, обрав проходження виробничої практики у ДЮСШ № 15 м. Києва, Олександр Присяжний – у ДЮСШ м. Коростеня, Олександр Войцехівський – у ДЮСШ Попільнянської селищної ради Житомирського району смт. Попільні.
  Під час проходження практики студенти мали можливість застосовувати свої знання та навички в практичних ситуаціях, спілкуватися зі спортсменами, організовувати тренування, проводити оцінку фізичної активності. 
  Ця практика допомагає студентам підготуватися до роботи в професійній сфері фізичної культури і спорту, розвинути практичні навички та отримати реальний досвід, який може бути важливим для їхньої подальшої кар'єри. Вона також дозволяє студентам зрозуміти, як теоретичні знання застосовуються в реальному професійному середовищі.
  Останній вид практики, що мають пройти студенти на четвертому курсі – це виробнича практика за профілем майбутньої професії. При проходженні цього виду практики студенти в повній мірі можуть реалізувати свою індивідуальну освітню траєкторію, адже більшість із них визначилися із своєю професійною діяльністю в галузі фізичної культури і спорту, а деякі вже влаштувалися на роботу.
  Так Назар Мануков працює помічником тренера у ДЮСШ №1, Назар Тонковид – суддя з футболу, Владислав Берестяний – інструктор тренажерного залу «Спортлайф», Євгенія Кедич – суддя з гирьового спорту, Олександр Щербина – інструктор тренажерного залу спортивного клубу «F» м. Обухів.

  Ця практика допомагає студентам розвинути спеціалізовані навички та отримати практичний досвід, який дозволить їм підготуватися до роботи в обраній сфері фізичної культури і спорту. Вона також сприяє встановленню контактів у галузі та може бути корисною для подальшого зайняття професійною кар'єрою в цій області.

 
Микола КОСТЕНКО,
завідувач кафедри фізичного виховання 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook