В єдності сила: удосконалюємо освітні програми спеціальності «Соціальна робота» у взаємодії з фаховими коледжами

26 січня 2024, 9:14
Зібратися разом - це  початок.
Триматися разом - це прогрес.
Працювати разом - це успіх.
(Генрі Форд)
 
Національний університет біоресурсів і природокористування України один із двох вітчизняних закладів вищої освіти, що входить до Асоціації європейських університетів наук про життя (ICA). Основним пріоритетом діяльності таких університетів є збереження базової цінності – життя на планеті Земля. Тому не дивно і логічно, що саме в університетах наук про життя здійснюється підготовка фахівців спеціальності «Соціальна робота». Саме фахівці із соціальної роботи покликані дбати про покращення якості життя в певній екосистемі.
Сучасна загальносвітова соціальна робота в останні роки розвивається у напрямі – Зеленої (екологічної) соціальної роботи. Підтвердження цього є прийняття Народної Хартії задля Еко-Соціального Світу (The People’s Charter for an Eco-Social World) на Народному Глобальному Саміті «Спільне будівництво нового еко-соціального світу: не залишаючи нікого осторонь» (the People’s Global Summit, ‘Co-Building a New Eco-Social World: Leaving No One Behind’), який проходив 29 червня – 2 липня 2022 року. Хартія підтверджує, що права на океани, небо, річки, тварин, рослини та землю взаємопов’язані з правами та обов’язками людей. Повага до екосистеми та відновлення природи є важливими для збалансованого еко-соціального світу та захисту нашої спільної стійкості (https://newecosocialworld.com/the-peoples-charter-for-an-eco-social-world/). У Звіті Міжнародної асоціації соціальних працівників за 2023 рік зазначено, що справжнє благополуччя можливе тільки тоді, коли громади гармонійно співіснуватимуть з природою. Ця філософія наголошує на важливості взаємодії та взаємодоповнення в людських відносинах та з природою. «Наша спільна місія –  підтримувати цей принцип, сприяючи екосоціальному світові, який може процвітати за рахунок включення, поваги, взаєморозуміння» (https://www.ifsw.org/wp-content/uploads/2024/01/2023-IFSW-End-of-Year-Report.pdf).
Колектив кафедри соціальної роботи та реабілітації ще з 2020 року обрав курс на екосоціальну роботу. Ми перші і поки єдині в Україні, які, ґрунтуючись на передовому міжнародному досвіді, включили до навчального плану підготовки фахівців із соціальної роботи обов’язковий освітній компонент – «Зелена соціальна робота». Це визначає унікальність і особливість освітньо-професійної програми, що відповідає специфіці нашого університету. Такий досвід переймають педагоги із Відокремленого структурного підрозділу «Немішаєвський фаховий коледж НУБіП України».  
 
 
Приємно, що ми будуємо конструктивну співпрацю із колегами на партнерських засадах, у діалозі, в обміні досвідом, пропозиціями щодо удосконалення програм підготовки фахівців із соціальної роботи. Одна із таких продуктивних зустрічей відбулася цього тижня, у ході якої обговорили із завідувачкою відділення «Аграрний бізнес» Тетяною Костенко та головою циклової комісії соціальної роботи та фінансово економічних дисциплін Юрієм Біланом навчальні плани, освітні програми, можливості для працевлаштування випускників, облаштування навчальних лабораторій, мотивацію студентів до навчання, кадрове забезпечення тощо. Науково-педагогічні працівники кафедри соціальної роботи та реабілітації подарували для бібліотеки коледжу навчальні посібники, видані у 2023 році («Зелена соціальна робота», «Соціальна робота із сім’ями, дітьми та молоддю»). 
 
 
 
 
 
«Якщо всі разом йдуть вперед, то успіх подбає про себе сам» (Генрі Форд). Успіхів під мирним українським небом!
 
Завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації

Ірина СОПІВНИК 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook